Til hovedinnhold

Guide til laptop-handelen

Som profesjonelle nerder, med hodet godt begravd i alskens moderne teknologi og duppeditter, er det kanskje ikke så rart at vi får en del henvendelser når det gjelder kjøp av nytt utstyr. Og sjelden er forvirringen like stor som når det skal plukkes ut en bærbar datamaskin.

Det er for så vidt ikke spesielt rart. Utvalget føles uomgripelig stort, og selv om maskinvaren kommer i mange størrelser, farger og merker føles det også gjerne lett som en eneste grå - og i disse dager blanklakkert - masse når du går i butikken for å shoppe. Spesifikasjonene kan forvirre selv garvede teknologijournalister, og for å gjøre det enda verre ender du gjerne opp med en selger som mener sin fortjeneste er viktigst.

Kartlegg behovene dine

Når noen spør undertegnede om hvilken bærbar som er "best", frister det å svare med et annet spørsmål: "hvilken bil er best"? Å handle bærbar har faktisk en del til felles med bilkjøp; riktig modell er avhengig av behov, ønsker og lommebok.

Første bud for et vellykket kjøp vil være å finne ut hva du skal bruke datamaskinen til. Surfing på Internett? E-post og Word? Bildebehandling? Videokonvertering? Musikk? Spilling? Det andre du må pønske ut er hvor den skal brukes mest. Snakker vi om en bærbar som en sjelden gang skal flyttes, eller drar du med deg datamaskinen over alt?

Ut i fra dine bruksområder vil du kunne avgjøre hvilke egenskaper som er mest viktige for deg, og prioritere disse ved kjøp. På en bærbar som brukes mest hjemme er det gjerne skjerm og pris som er viktig, samt ytelse dersom den for eksempel skal brukes til 3D-spill. Folk som er mye på farten prioiterer gjerne portabilitet; det vil si liten størrelse, lav vekt, kvalitet og batterilevetid.

Vanlig, mini eller midt i mellom?

De siste årene har såkalte minibærbare blitt svært populære. Som navnet tilsier er disse maskinene normalt sett mindre enn tradisjonelle bærbare, med en størrelse mellom 7 og 12 tommer, mens en vanlig bærbar normalt sett er på 12 tommer eller større.
Men husk at det er mer enn skjermstørrelsen som er mindre på en minibærbar. Skjermen har også typisk lav oppløsning, harddisken er mindre, samt at prosessoren og grafikkløsningen er svak. Småtassene har som regel heller ikke flust med tilkoblingsmuligheter, tastaturene er mindre, og for å få anstendig batterilevetid må du gjerne kjøpe ekstra stort batteri. Minibærbare er rimelige og fine til sitt bruk, men vi vil ikke anbefale den som primær-PC.
Mellom de vanlige og minibærbare finner vi CULV (Consumer Ultra Low Voltage)-modellene. Disse har bedre ytelse enn minibærbare, mens de også er nettere og har bedre batterilevetid enn de fleste konvensjonelle modeller. En grei indikasjon på forskjellen mellom en CULV og vanlig bærbar kan du få ved å lese denne artikkelen.
Vi ser forresten nøyere på forskjellen mellom de forskjellige typene bærbare i denne guiden: Slik plukker du riktig bærbar.
Valg av størrelse - valg av skjerm
En god grunn til å gjøre seg litt flid med å planlegge kjøpet av en bærbar er at i motsetning til en stasjonær PC sitter du i større grad fast med det du får. Finner du i ettertid ut at du skulle hatt større skjerm, at prosessoren er for svak og grafikkløsningen ikke takler de nyeste spillene, kan du ikke ganske enkelt bytte ut disse komponentene med noe bedre.
Det kan være naturlig å velge seg ut en størrelse først, og da kommer vi også inn på skjermen, som er en viktig komponent for alle typer brukere. Og jo mer du har planer om å se på den, jo mer nøye bør du være i utvelgelsen.

Merk at det ikke bare er kvaliteten og størrelsen i tommer som varierer, men oppløsningen også. En 15,4-tommers skjerm kan ha alt fra en oppløsning på 1280x800 til 1920x1200 piksler. Her er det snakk om smak, behag, tilgjengelighet og lommebok - høyoppløste skjermer er dyrere. De gir også mer plass på skrivebordet, men husk at en liten skjerm med høy oppløsning gjør alt smått og kan by på problemer for deg med dårlig syn.

En annen ting er at det finnes både blanke og matte skjermer. De blanke gir som regel bedre kontrast og farger, men kan slite med gjenskinn fra lysskilder - også her er det ofte snakk om smak og behag.

Ytelse

Når det er snakk om datamaskinens ytelse er det i denne sammenhengen to essensielle komponenter. Den første er selvfølgelig prosessoren, som er spesielt viktig for den som driver med litt tyngre videoredigering, 3D-spill, kalkulasjoner og avspilling av en del HD-materiale. Den andre er grafikkløsningen; her er det spillere og videoentusiaster som har mest å hente.
Minne og harddisk har selvfølgelig også sitt å si, men når det gjelder RAM kommer du langt med de to gigabytene du (minst) får når du kjøper en moderne bærbar. Likevel, minne er såpass billig i dag at det ikke er noe i veien for å øke mengden dersom du har store krav til ytelse.
Med diskplass trenger du strengt tatt ikke uroe deg med mindre du har spesielle behov - før eller siden slipper du uansett opp for plass, og da er det grei skuring å flytte over filene du ikke trenger til en ekstern disk.
Les også: Kjøpeguide til ekstern harddisk
Med spesielle behov mener tenker vi her på folk som vil ha en stor og rask disk (for eksempel til videoredigering), kanskje skal bruke den som stue-PC og vil ha så mye plass som mulig, eller ønsker en SSD for hurtighet. Hvis ikke er kanskje størrelsen på harddisken noe av det siste du bør tenke på når det gjelder bærbar. Både disk og minne er forresten i de fleste tilfeller også enkelt å oppgradere.
Kvalitet og utstyr
Men en bærbar er mer enn bare skjerm og muskler. Kvalitet er for eksempel et begrep som ikke må glemmes - en datamaskin er bare en datamaskin så lenge den ikke ramler fra hverandre. Her er det som med så mye annet at du får det du betaler for, så skal du mye på tur kan det være greit å spandere litt ekstra på dette feltet.
En annen viktig ting er at du faktisk trives med å bruke den. Du bør like designen og utseendet. Se på tastaturlayouten og prøv tastene om du har mulighet. Er pekeplaten behagelig å bruke? Har maskinen det du trenger av tilkoblinger, DVD eller Blu-ray-spiller, webkamera og så videre?


Se også på hvilke nettverksmuligheter den bærbare har. En ny bærbar har selvfølgelig vanlig trådløst nett, men den litt mer avanserte bruker vil kunne kreve 802.11n trådløst, gigabit kablet nett, bluetooth og mobilt bredbånd via 3G.
Les også: Alt du må vite om 802.11n
Vi skal heller ikke glemme batteriet. Hvor lenge det vil holde i praksis er vanskelig å si og kommer an på PC og bruksmønster. Normalt sett regner vi rundt 4 - 6 timers kontinuerlig drift i vanlig budsjettklasse, men du finnes også maskiner med både langt bedre og dårligere utholdenhet. Er du avhengig av god batterilevetid bør du lese uavhengige tester og plukke en modell som gjør det bra der. Alternativet blir å anskaffe et kraftigere batteri eller kjøpe et ekstra i reserve.

Ikke mer enn nødvendig

For å sikre seg mot å kjøpe en "for dårlig" bærbar kan det være fristende å fleske til med et monster av en maskin. I de fleste tilfeller er det en dårlig idé. Ikke bare er det penger ut av vinduet og ned i kabrioleten til selgeren, men kraftigere komponenter krever også sitt av strøm. En bærbar med for eksempel et kraftig grafikkort vil i de fleste tilfeller ha dårligere batterilevetid enn en tilsvarende maskin med en enkel integrert grafikkløsning.
Muskler krever altså mer strøm, som i tillegg betyr mer varme, som de fleste bærbare bruker en eller flere små vifter for å kvitte seg med. Vifter i bevegelse gir fra seg lyd i større eller mindre grad, så en slik løsning vil også gjerne bety mer støy.
Hvor mye en bærbar støyer er også en av de tingene som er vanskelig å finne ut før du faktisk tar maskinen i bruk. Også her kan det være smart å lese tester før kjøp eller forhøre seg med noen som har greie på det. Er du støyallergiker bør du også bite deg merke i at noen bærbare har en bryter/knapp som kan sette den i "stille modus", det vil si de senker ytelsen for å sikre deg mot viftebråk når du for eksempel bare skal surfe litt. 
Butikk mot nett
Om du fysisk skal ta handelen på butikken eller nettshoppe er det ingen god fasit på - begge deler har sine fordeler og ulemper.


I nettbutikkene kan du nyte godt av stort utvalg og ikke minst at du kan sammenligne maskiner og priser uten å bli forstyrret. En annen ting er returretten du har dersom du skulle bomme helt på kjøpet.
Mange føler at en skikkelig butikk er tryggere. Her har du et sted å oppsøke ved problemer med varen, og dessuten kan du fysisk se og klå på produktene før du bestemmer deg. Noen større butikker eller kjeder opererer også med ubetinget returrett. Er du heldig finner du også en behjelpelig dataselger som faktisk kan det han (eller hun) snakker om.
Det "dårligste" kan være godt nok
Takket være norsk forbrukerkjøpslov er det i dag tilnærmet umulig å kjøpe en ubrukelig bærbar - i det minste så lenge du ikke handler privat, på loppemarked eller via russisk postordre. Og i likhet med at også den rimeligste bil får deg fra A til B, vil selv de billigste moderne bærbare duge dersom du ikke er spesielt kravstor.
Handler du en ny laptop i dag kommer nemlig så nær som alle med anstendig prosessor, nok minne, de vanligste tilkoblingene og trådløst nett, pluss et relativt brukervennlig operativsystem. Og stort mer trenger du egentlig ikke dersom du hovedsaklig sysler med enkle oppgaver som surfing, skriver e-post, ser litt film, hører musikk eller jobber med kontorprogrammer.
Da trenger du i praksis bare finne en med en skjerm, tastatur og pris du liker.
Lykke til!
Artikkelen ble første gang publisert juli 2009, og oppdatert august 2010.

annonse