Tek.no

Guide

Slik brukes BitTorrent fremover

1 Des 2009 14:00

Vi har tidligere skrevet litt rundt fildeling, og blant annet forsøkt å forklare hvordan tradisjonell BitTorrent virker. Her er det slik at en sentral server (også kjent som en tracker) koordinerer fildelingen, og har som jobb å sette torrentklienter i kontakt med andre som deler og laster ned samme torrent.
Ulempen er at selv om denne trackeren ikke deler noe faktisk materiale, er den et svakt punkt som kan tas ned. Det er nå flere trackere som merker presset - Mininova (tidligere verdens største tracker) begrenset innholdet sitt kraftig i forrige uke og lister nå kun lovlig materiale.
Også den notoriske The Pirate Bay sin tracker har hatt nedetid de siste ukene, men her er innstillingen at en alternativ teknologi er god nok til å holde skuta flytende. Derfor får du nå to nye trebokstavsforkortelser å lære deg: DHT og PEX.

Desentralisering igjen

Da Napster i sin tid ble tatt av dage på grunn av at P2P-trafikkstyringen gikk gjennom en sentral server, tok det ikke lang tid før lignende desentraliserte nettverk som Gnutella tok over. Mangelen på bestemte sårbare punkter har gjort at disse nettverkene fremdeles lever i beste velgående.
BitTorrents versjon av en slik løsning ser ut til å være noe DHT (Distributed Hash Table), noe som er blitt bakt inn i forskjellige BitTorrent-klienter siden 2005. DHT er en form for et eget, desentralisert nettverk som gjør det mulig å finne sendere og mottakere av en torrent uten å måtte gå via en sentral tracker.
I tillegg til DHT er det mulig å ta i bruk noe som kalles Peer exchange (PEX), der klienter som deler en torrent kan kommunisere direkte for å utveksle IP-adressene til andre som deler den samme torrenten. PEX går forresten ikke over DHT-nettverket eller via en tracker, så den vil ikke kunne finne nye klienter alene. Men med DHT ser den ut til å være en god match.

Magnet links

I tillegg til DHT og PEX er det en ting til som er viktig: .torrent-filene blir etter hvert erstattet av magnet links. Disse skiller seg fra vanlige .torrent-filer ved at slik magnetlenke kan vises som ren tekst - lik en parameter eller "URL" der det egentlig lenkes til et bestemt navn i stedet for et bestemt sted.
 
Torrentklienten klarer seg egentlig ikke helt uten en .torrent-fil, men med magnetlenken vil den (via en vanlig tracker eller DHT) finne en annen som deler denne torrenten og laste ned .torrent-fila (og deretter innholdet).
Alt i alt betyr dette at det blir vanskeligere å finne ett punkt å angripe for å fjerne torrents fra internett. Med DHT og PEX trenger vi ikke lenger sentrale trackere, og magnetlenker gjør at det heller ikke er nødvendig å ha en server med .torrent-filer på. Det som blir igjen er et system for å spre magnet-lenkene.

Sett fra piratenes synspunkt er dette selvfølgelig ikke perfekt ennå, og for at det skal kunne fungere godt må folk bruke BitTorrent-klienter som støtter DHT/PEX. Nå er dette riktignok allerede inkludert i populære klienter som uTorrent, Transmission, Vuze, BitComet og Deluge, men mange er usikre på teknologien og slår dette av. Noen med eldre rutere kan også oppleve at DHT jobber på en slik måte at den kveler forbindelsen (selv om selve trafikkmengden er liten).

Tradisjonelle trackere er fremdeles det som brukes mest, og her har vi mange titalls nettsteder som lever det glade liv. Hvor lenge det vil vare er et annet spørsmål nå som rettsvesenet tilsynelatende i større grad får tak på de tradisjonelle trackerne og serverne med .torrent-filer. Da kan i så fall DHT og magnetlenker bli et populært alternativ, og kanskje vil flere fildelere bevege seg inn på lukkede og private nettverk.

Les også
Nå ligger BitTorrent-klienter tynt an
Les også
Dommen ingen gave til norske pirater
Les også
Raid ryster piratene
Les også
Telenor vant igjen mot musikkbransjen
Les også
Nesten bare ulovlig innhold
Les også
Smart lagring på nett
Les også
Fildeling - litt teori
annonse

Les også