Tek.no

Guide

Start smart med ny PC

29 Jan 2011 05:37Først publisert 29 Des 2010 10:00
annonse

Det er er litt spesiell følelse å pakke opp en splitter ny PC - skinnende og fremdeles med lukten av fabrikkfersk elektronikk. Men selv om fristelsen er stor for å straks ta den med ut på Internettes skumle landeveier, er det noen grep du like greit kan ta med en gang. Disse kan spare deg både for virusangrep og tidkrevende reinstallering om noe skulle gå galt.

Kvitt deg med bloatware

Kjøper du en PC med forhåndsinstallert Windows kan du regne med at den kommer med en liten haug programvare du aldri har bedt om. Dette kan være alt fra prøveversjoner av Office og antivirus til ressurskrevende verktøylinjer, og Skrivebordet er gjerne forkludret av snarveier til alskens nettsider. Dette er for det aller meste å betrakte som ren reklame (PC-produsenten tjener penger for å legge ved slik programvare) og bør fjernes snarest til fordel for virkelig gratis alternativer.


Her kan du gå frem på to måter - enten gå bananas i Avinstallering av programmer i Kontrollpanelet, eller bruke The PC Decrapifier, et program som er lagd for akkurat dette formålet. Men husk at ikke all ekstra programvare nødvendigvis er søppel, det kan for eksempel være greit å kunne bruke webkameraet eller snarveisknappene...
Les også: Fem som fjerner alt

Oppdater operativsystemet

En datamaskin kommer svært sjelden med operativsystemet helt oppdatert med de siste fiksene og sikkerhetsoppdateringene. Derfor kan det være smart å starks få Service Pack-er og patcher på plass.
 
Hvis dette ikke starter av seg selv finner du Windows Update i Kontrollpanelet, eller se etter Programvareoppdatering i Eple-menyen dersom du har Mac. Regn med å måtte starte datamaskinen på nytt et par ganger under oppdateringsprosessen.

Det kan også være at datamaskinen foreslår at du skal brenne ut en gjenopprettings-DVD eller lignende i tilfelle du må reinstallere (dette varierer med produsent og system). I så fall - gjør det.

Sørg for god beskyttelse

Spesielt bør brukere av datamaskiner med Windows sørge for at de har antivirus på plass, og da så tidlig som mulig. Som nevnt tidligere i artkkelen følger antivirus gjerne med som prøveversjon på en ny PC, men da må du altså betale etter hvert. Derfor kan det være greit å avinstallere med en gang og gå rett på gratisløsningene - noe som kjapt kan gjøres i tre enkle trinn.
Som antivirusprogram kan du for eksempel gå for Microsofts egen Security Essentials, som både er gratis og enkelt i bruk.

Installer essensiell programvare

Bruker du Windows har du slett ikke alt på plass med en ny installasjon. For å for eksempel kunne åpne Word-filer eller PDF-dokumenter må du ha egnet programvare for dette. Vi foreslår:
OpenOffice for Word, Excel og PowerPoint.
PDF-XChange Viewer eller Foxit Reader for PDF, hvis du vil ha noe kjappere enn Adobe Reader.
CDBurnerXP er et enkelt og godt program for å brenne CD, DVD eller Blu-ray.
Adobe Flash trenger du før eller siden for å kunne se diverse nettinnhold.
Java brukes blant annet av de fleste nettbanker.
Les også: Programmene du må ha til Windows

Lag et image

Når du nå endelig har fått en fullstendig, ren og jomfruelig installasjon anbefaler vi deg sterkt å lage en klone eller et image før du begynner å bruke datamaskinen videre. Grunnen er enkel: med et slikt image kan du kjapt og enkelt tilbakestille datamaskinen din til akkurat slik den var når du gjorde det, uten å gå den lange og ofte kronglete veien om reinstallasjon, oppgradering og det å lete opp alle programmene du trenger.


Windows 7 og noen utgaver av Vista har dette innebygd, der det går under navnet systemavbildning. Tilgang på dette får du ved å gå inn på Sikkerhetskopiering i Kontrollpanelet.
Hvis din versjon av Windows ikke har dette, finnes det også gratisprogrammer som kan klone disken på denne måten. Vi kan for eksempel nevne DriveImage XML, EaseUS Todo Backup og Macrium Reflect Free.
Dersom du lager et slikt image/klone/avbildning kan du for eksempel legge det på en ekstern harddisk. Om du så etter et par måneder oppdager at PC-en er besudlet av virus, eller du har klusset det til på en eller annen måte som selv ikke Systemgjenoppretting kan fikse, kan du laste det inn og på kort tid få tilbake PC-en til den gamle tilstanden.
Det eneste du må huske på er at en slik hestekur vil slette/overskrive alle filer på systempartisjonen som er opprettet etter atimaget ble laget. Alle filer du vil ta vare på må da kopieres over til en annen partisjon eller disk.
Vil du vite mer om det praktiske rundt kloning kan du ta en kikk på denne artikkelen.
Artikkelen ble første gang publisert august 2009. Oppdatert desember 2010.

Les også
– Openoffice.org ble for dyrt
Les også
Du kan tredoble batterilevetiden din
Les også
Kjøpeguide til ekstern harddisk
Les også
Trenger vi egentlig sikkerhetskjempene?
Les også
Sjekk om disken er frisk
Les også
Programmene du må ha til Windows
Les også
Kjenn din datamaskin
Les også
Slik kloner du harddisken din
Les også
Deskcretary rydder for deg
annonse

Les også