Tek.no

Guide

TV-skolen: Hvilken TV bør du kjøpe?

29 Jan 2011 01:53Først publisert 1 Des 2009 06:00
annonse

Overgangen til digitale TV-signaler, nye typer apparater og teknologier, samt sammenkobling av PC og spillkonsoller med TV-en; det er ikke bare enkelt å være TV-seer i disse dager. Det forsøker vi i Teknofil nå å bøte på, med vår egen TV-skole. Her får du tips om alt fra valg av apparat til hvordan du kobler til dekoderen din, stiller inn det beste bildet og mye mer. Dagens artikkel er første del og vi starter på toppen – hvordan velger du riktig TV for ditt behov?

Mange som i dag vil kjøpe seg TV, ser for seg størst mulig skjerm. Men for å få best mulig bilde og lyd, vil signalkilden som benyttes bestemme sitteavstanden til skjermen. Det du skal ha i tankene når du velger TV størrelse, er hva den skal kobles til. Har du for eksempel en gammel analog kilde, bør du ta visse forhåndsregler.

Én meter per ti tommer

En gylden regel er å regne en meter avstand per ti tommer størrelse på flatskjermen, gitt at du har en signalkilde som er analogt. Det vil da si at om du kjøper en 40-tommers TV, bør sitteavstanden til denne skjermen være rundt fire meter. Så kan du da selvfølgelig minske denne avstanden, i tråd med signalkildens kvalitet og oppløsning.

En 50-tommers flatskjerm på en bitteliten hybel uten digital-TV er med andre ord ingen god ide. Da vil bildet oppleves som uskarpt og nok ikke tilfredsstille kvaliteten du så for deg.

Finn ut ditt behov og bruksområde

På markedet i dag finnes det i all hovedsak to typer skjermer. Plasma og LCD er de to teknologiene som til hvert sitt bruk, vil gi deg TV-en som dekker dine behov.

annonse

Først og fremst bør du se på hva du skal  bruke denne skjermen til. Er det spill, sport, film eller normal TV-titting den skal benyttes til? Hvordan er lysforholdene der du skal plassere flatskjermen og vil den i så fall være utsatt for direkte sollys?

Er det mye raske bevegelser i det du skal se på, enten det gjelder spillkonsoller eller sport, vil en TV med 100Hz og en god bildebehandlingsmotor være spesielt godt egnet. Skjermen din vil da kunne vise deg et raskt bevegelig bilde med høy skarphet, uten mye etterslep og groms i bilde.

Hvor skal TV-en stå?

Plasma og LCD har litt forskjellige måter å takle sterk belysning på, som for eksempel dirkekte sollys. Om stuen din er sterkt opplyst, eller at skjermen blir utsatt for direkte sollys, vil en LCD-skjerm være bedre egnet enn en plasmaskjerm. Grunnen er at LCD-skjermen er mer lyssterk og har et mindre reflekterende panel.
Plasmaskjermene vil da på sin side være godt egnet i mørke omgivelser, og på grunn av lavere lysstyrke være desto mer avslappende å se på. Ergo egner denne teknologien seg meget godt til mørke kvelder med en god film.
Hvilken oppløsning vil du ha bruk for?
HD-sendinger, Full-HD og HD-ready er blant begreper du støtter på i forbindelse med et TV-kjøp. Det kan mildt sagt være forvirrende å høre alle betegnelser, og det behøver nødvendigvis ikke være slik at du trenger å kjøpe en TV med den aller høyeste oppløsningen. Fra de leverandørene som i dag sender i HD kvalitet, vil en skjerm med oppløsningen 1080i være tilstrekkelig for å få et knallbilde.
Om du derimot vil benytte deg av en Blu-ray-spiller, PC eller spillkonsoll, bør du kjøpe en TV som støtter oppløsningen 1080p, det som ofte kalles Full-HD. Med en slik skjerm vil du kunne se film i utrolige 1920x1080 punkter, noe som gir en ekstrem skarphet og fyldigere farger i bildet.
Benytter du RiksTV eller Canal Digital?
Har du i dag en RiksTV dekoder og kunne tenkte deg å kutte ned på antall kabler og fjernkontroller? En del av dagens flatskjermer har mulighet for å motta RiksTV-sendinger direkte via TV-en uten at du trenger en dekoder. Skjermen må da ha en tuner for digital-tv, som kan motta MPEG-2/MPEG4-signalene til blant annet RiksTV. I tillegg til TV-en, må du ha en CAM-modul. En kortleser som trengs for at skjermen skal kunne lese programkortet. Denne CAM-modulen må da registreres hos RiksTV eller Canal Digital for at TV-en skal kunne få inn de kanalene som finnes.
Følg med i neste avsnitt av TV-skolen, hvor vi tar for oss LED-teknologi.
 

Les også
TV-skolen: Slik kobler du PC-en til flatskjermen
Les også
TV-skolen: Multifjernkontroll
Les også
TV-skolen: Vi rydder opp i kablene
Les også
TV-skolen: Slik bytter du skjermen din
Les også
TV-skolen: Transportering av flatskjermer
Les også
TV-skolen: PVR-dekodere
Les også
TV-skolen: Hertz og oppløsning
Les også
TV-skolen: Formatforvirring
Les også
TV-skolen: LED - den nye TV-revolusjonen?
Les også
TV-skolen: Slik stiller du inn kanalene
Les også
Det beste fra TV-skolen
Les også
Panasonic med blu-ray og nye TV-er
Les også
103 tommers berørings-TV
Les også
Nå ser det mørkt ut for OLED
Les også
Spennende TV-nytt fra Sony
Les også
Apple kommer med medie-TV
Les også
Last ned gratis HD-film
Les også
Full krig om TV-seere i Rogaland
Les også
TV-prisene falt kraftig i 2008
Les også
Se video av Phillips sin super-TV
annonse