Guide

Når bildene blir for store

De aller fleste - kanskje med unntak av den som må lide seg gjennom tusenvis av bilder tatt av knipseglade foreldre som prøver å dokumentere hvert eneste lille minutt av podens liv - er enige om at digitalkameraet er en fin ting. I det minste er det ingen diskusjon om at det har forandret på hvordan mange av oss bruker og deler bilder.
 
Det at bildene våre kan kopieres og deles i uendelige antall over Internett, og da uten at brukeren trenger å sette seg inn i kompliserte rutiner for skanning og bildebehandling, er uten tvil en fordel. Men ofte blir det slik at de hopper over å gjøre noe med størrelsen på bildene også. Dette var i og for seg ikke noe stort problem da lommekameraet uansett ikke hadde en oppløsning på mer enn 3-4 megapiksler, men i dag har de gjerne tre ganger så mye.

Smått er godt (på PC-en)

Mange megapiklsler betyr at bildene blir STORE når de overføres fra kameraet til datamaskinen, og et bilde på 12 megapiksler (eller 4000 x 3000 piksler) vil gjøre liten nytte for grandtante Magda hvis hun har en skjerm som uansett ikke viser mer enn 1280 x 1024. Samtidig gjør filstørrelsen at få bilder kan sendes med samme e-post, det tar lang tid å laste opp bildene til nettet, og skal du for eksempel holde bildeshow på TV-en over et litt tregt nettverk vil det å bla seg gjennom bildene være en tålmodighetsprøve. For hverdagbruk trenger vi ganske enkelt ikke så store bilder.
 
Du kan selvfølgelig sørge for å skru ned oppløsningen på kameraet ditt, men skal du beskjære og skrive ut et skikkelig blinkskudd i stort format vil jo høyere oppløsning være en stor fordel. Så siden lagringsplass er relativt billig, er et annet alternativ å lagre de store filene på et trygt sted og lage mindre kopier av bildene du ønsker å dele eller vise.

Enkelt å krympe

Så å si alle bildebehandlingsprogrammer gir deg mulighet til å krympe bildene dine til en mer egnet størrelse, men det kan gjøres langt enklere og kjappere enn å ta for seg ett og ett bilde. En del avanserte brukere sverger til IrfanView, som automatisk kan forminske mange bilder av gangen, men det er ikke av det enkleste å sette opp. Her skal vi i stedet se på tre andre løsninger.


ImageSizer
Dersom du ikke har de aller mest avanserte behovene trenger det ikke være mer komplisert enn dette. Denne applikasjonen er bygd på Adobe AIR, noe som betyr at den er plattformuavhengig og kan brukes på Linux, Mac eller Windows. Den er enkel og nesten selvforklarende i bruk, har fokus på dra-og-slipp-funksjonalitet og pakker bildene i et zip-arkiv for deg om du ønsker det.
Ønsker du litt flere funksjoner men samtidig vil holde det enkelt, anbefaler vi deg å sjekke ut Fotosizer.
Dropresize
Dette lille programmet gjør det på en litt annen måte. Her setter du opp applikasjonen til å overvåke en mappe, og alle bilder som legges i denne mappen blir automatisk forminsket til den forhåndsdefinerte størrelsen. Men merk deg at originalbildet ikke beholdes, så du bør kun kopiere inn bilder hvis du ønsker å beholde de større originalene. Programmet er kun for Windows og tar bare jpg-filer.
Image Resizer Powertoy Clone
Visste du at behandling av bilder til sending i e-post er innebygd i Windows? Høyreklikk bildene du vil sende og velg Send til -> E-postmottaker. Da vil du få opp en liten dialog som lar deg velge størrelse, og så får du krympede kopier som legges i en ny e-post.


Image Resizer Powertoy Clone gjør omtrent det samme - det er bare å høyreklikke på bildene og velge Resize Pictures. Det var opprinnelig en PowerToy som ga denne funksjonaliteten til Windows XP, og denne klonen er lagd for å få dette over i andre utgaver av Windows (inkludert 64-bit).

Les også
Her får du ditt nye kamera billigst
Les også
Derfor bør du velge 64-bit Windows
annonse