Til hovedinnhold
GuideNettleserguiden – mars

Dette er den kjappeste nettleseren

Fire kjente og en ukjent nettleser har funnet veien til testmaskinen, vi har funnet den kjappeste.

Nettleseren er og blir et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte på datamaskinen. Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.

I tillegg til alle de nyttige og morsomme tjenestene er det også innhold som ikke er så bra for deg. For selv om du ikke går inn på suspekte sider og klikker på alle de spennende lenkene og tilbudene du finner, kan det være fare på ferde. Såkalte drive by-angrep kan infisere maskinen din bare du sveiper innom en helt uskyldig og legitim side. Siden trenger ikke engang være snuskete, og det er ofte opp til nettleseren din å beskytte deg for truslene.

I tillegg til sikkerhetsaspektet vil du at nettleseren din skal takle alt innholdet du vil klikker på. Filformater må støttes, og standarder skal følges. Den skal også være fjellstabil, men kanskje viktigst av alt for daglig bruk må nettleseren være rask – og akkurat det skal vi teste i denne artikkelen.

Chrome er mest utbredt

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler dette har forskjellige datagrunnlag. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og i både 2013 og 2012 har den vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på lista – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.

Vi har ikke med Safari i denne testen. Grunnen til det er at Windows-versjonen av denne ikke har blitt oppdatert på lang tid. Er du nysgjerrig på hvordan siste versjon gjør det rent ytelsesmessig, kan du titte på novemberutgaven 2013 av denne oversikten.

Chrome foreligger nå i versjon 33, og er oppdatert siden sist vi kjørte en nettlesertest. Dette er søkegiganten Googles nettleser, og har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den etter egne behov, og det finnes en rekke alternative nettlesere på markedet som er basert på Chrome.

Firefox kommer fra Mozilla, og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være både en velsignelse og en forbannelse.

Denne gangen har Firefox fått en mindre oppdatering, og er nå i versjon 27.0.1.

Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft, og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsoft Windows. Nå har vi kommet til versjon nummer 11, og selv om Internet Explorer lenge har blitt uglesett av entusiastene, så har Microsoft absolutt skjerpet seg.

Opera er det norske alternativet, og er du ivrig nasjonalist er det denne du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har den en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til Opera.

Dagens Opera har en litt annet tilnærming til bokmerker og favoritter enn hva konkurrentene og tidligere versjoner av Opera hadde, og det kan være litt vanskelig å forholde seg til. Har du store mengder med bokmerker vil du for eksempel kunne irritere deg over hvordan du skal få brukt disse i Opera.

Nettleseren har nå kommet i oppdatert versjon, og nyeste utgave er nummer 20.

Comodo IceDragon er denne rundens utfordrer, og nettleseren er basert på den mer kjente Mozilla Firefox. Forskjellen fra sin mer kjente slektning ligger for det første i fokuset på sikkerhet, og Comodo har gitt Firefox-motoren en real overhaling.

Rett ut fra boksen ser IceDragon ganske anonym og rendesignet ut. Dersom du vil kan nettleseren settes opp til å kjøre all trafikk gjennom egne DNS-servere, selv om det sikkert kan diskuteres om det er så mye bedre enn å styre dette selv.

Store forskjeller

Vi fyrer opp den aller første testen, Kraken. Dette er en JavaScript-test laget av Mozilla labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.

De fire nettleserne Chrome, Firefox, IceDragon og Opera yter tilnærmet likt, selv om det er Firefox som stikker av med seieren som den kjappeste nettleseren. Derfra er det et langt skritt ned før vi kommer til Microsofts Internet Explorer.

Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, og er en direkte etterfølger til V8. Veldig mange av deltestene i V8 er videreført i Octane, og resultatene er oppgitt i antall poeng.

I Octane v2 er det de to nettleserne Chrome og Opera som regjerer alene på toppen, og det er Chrome som ligger øverst. Tredjeplassen går til den gamle favoritten Firefox, deretter er det nok et steg ned til Internet Explorer før vi finner dagens utfordrer helt på bunnen.

Neste test måler minnebruken. Vi tester først hvor mye minne nettleseren bruker med én fane åpen, før vi åpner fire til og kjører en ny sjekk.

Chrome går som vanlig på en liten smell her, hovedsaklig fordi Chrome kjører hver fane som en egen prosess. Det innebærer at om en fane krasjer så tar den ikke med seg alle de andre fanene du har i fallet. Ulempen er at det skapes ekstra prosesser, og minnebruken ved å gå fra én til fem faner er mangedobbel.

Dette gjør strengt tatt også Opera, men med to siste versjonene av Opera ser vi at det har skjedd noe betydelig med minnebruken. Til tross for en rekke tråder som går samtidig, er ikke minnebruken spesielt høy. Dette er en utvikling vi liker godt.

Firefox utmerker seg som vanlig som den nettleseren som trenger minst minne, men vi ser at Internet Explorer legger seg godt under i all den tid vi bare snakker om én fane. IceDragon legger seg, ikke uventet, omtrent likt som Firefox.

Peacekeeper satser på humor og HTML5.

Den siste testen kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacemaker, og tester nettlesere i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5.

Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome stikker av med seieren, og slik er det også i dag. Rett bak finner vi som vanlig Opera.

Tredjeplassen går til Firefox, mens IceDragon og Internet Explorer havner omtrent likt på sisteplassen.

Chrome er kjappest

Velger du Chrome vil du neppe angre.

Chrome har gjennom en rekke runder blitt kåret som den kjappeste nettelseren, og det er den også i oppgradert versjon. Opera er en farlig konkurrent, som ofte ligger rett bak, og Opera bruker også betydelig mindre minne. Det skal legges til at de har omtrent samme underlag.

Den gamle favoritten Firefox når fremdeles ikke helt opp, og må til stadighet se seg parkert av de andre. Det eneste lyspunktet er minnebruken, som er blant de beste.

Forskjellene er betydelige på målingene, men det er fortsatt opp til deg om hva du liker best. Chrome er den mest brukte nettleseren her på Hardware.no, og testene viser at denne fortsatt er et solid valg som gjør alt det du forventer av en nettleser.

Comodo IceDragon er et alternativ om du ikke liker de andre, men hos oss falt ikke nettleseren helt i smak.

Til syvende og sist er det Chrome som er den kjappeste nettleseren, og stikker av med seieren som det beste nettleservalget i februar.

Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene gir deg mest igjen for pengene »

annonse