Til hovedinnhold

Slik holder du kontakten med FaceTime og Duo

De aller enkleste måtene å holde kontakten gjennom coronaperioden.

Det er lett å bruke mobilen til videosamtaler, og de fleste har en app som kan brukes til det installert allerede.

I disse dager er det underskudd på menneskelig kontakt mange steder. Samtidig kan slik kontakt være direkte skadelig. Så da blir spørsmålet; hvordan kan vi ha best mulig kontakt uten at det hever smittefaren.

Heldigvis har noen av verdens største selskaper jobbet med det svaret i mange år allerede, og mobilen i lomma di kan bidra.

Dette er noen av de viktigste tjenestene som lar deg ha videosamtaler med familie og venner:

 • Facebook Messenger
 • Apple FaceTime
 • Google Duo
 • Skype
 • Whatsapp
 • Signal

Alle disse tjenestene har det til felles at de ikke har noen kostnader for hverken app eller tjeneste i seg selv. Alle går via internett, og det du betaler for er dermed dataene som utveksles, hvis du bruker dem over mobilnettet. Hvis du er tilkoblet WiFi er det ingen kostnader å tenke på.

Vi skal se kort på fire av dem. Hvordan du setter dem opp og hvordan de kan brukes.

FaceTime

Hvis du og de du skal snakke med har iPhoner eller annet Apple-utstyr kan FaceTime være det greieste. Løsningen krever nesten ikke noe arbeid for å komme i gang.

Mest sannsynlig ble tjenesten skrudd på idet du aktiverte iPhonen din. Hvis ikke må du aktivere den i innstillingsmenyene. Den krever ikke noen egen app, men fungerer direkte fra den vanlige ringemenyen, der du velger FaceTime og Videoanrop som type oppringning fra mobilen din. Her er det også mulig å kjøre gruppesamtale med flere i samme videochat. Det finnes også en løs app for Facetime forhåndsinstallert på alle iPhoner og iPader, skulle du foretrekke å gå inn den veien.

 • Dingsekrav: iPhone, iPad, Mac eller iPod for begge parter
 • Kontokrav: iCloud-konto og mobilnummer - begge deler påkrevd for å bruke iPhone.

Google Duo

Google Duo fungerer nesten som Apples Facetime, men til forskjell fra FaceTime er det en løs app som kan installeres både på iOS og på Android. Den virker dermed også på iPhoner.

Dette er kanskje den mest optimale tjenesten for videosamtaler mellom iPhoner og andre typer telefoner. Og den er det nærmeste du kommer FaceTime for Android-mobiler. Skal du bruke Google Duo på PC-en må du bruke den i nettleseren. Brukere som har Android-mobil fra før har alt de trenger av kontoer på mobilen og kan starte rett opp. Hvis du bruker iPhone har du sannsynligvis likevel en Google-konto, men hvis du ikke bruker Googles apper på mobilen kan det hende du må logge inn på Duo i seg selv.

 • Dingsekrav: Fungerer på både iOS- og Android-enheter, samt fra nettleseren på en datamaskin
 • Kontokrav: Google-konto og mobilnummer - begge deler påkrevd for å bruke Android-mobiler.

Facebook Messenger

Dette er kanskje den aktuelle appen som ikke følger med mobilen, men som flest har installert på egen hånd. En periode var det mulig å bruke bare Messenger uten også å ha Facebook-konto. Slik er det ikke lenger, så hvis du ikke er på det sosiale nettverket fra før, må du registrere deg for å bruke denne. Som med de andre løsningene er det enkelt å ha enten vanlige lydsamtaler eller videosamtaler i appen. Men her må du også legge til kontakter, hvis ikke begge involverte allerede er venner på Facebook eller har hverandre som Messenger-kontakter.

 • Dingsekrav: Fungerer på både iOS- og Android-enheter, samt fra nettleseren på en datamaskin
 • Kontokrav: Registrering til Facebook

Skype

Skype er tjenesten som har eksistert lengst av disse, men Microsoft som utvikler den gjør jevnlig forbedringer i den. Av de unike funksjonene i denne tjenesten er muligheten til å gjøre alt rundt ansiktet ditt uklart, en funksjon som imidlertid bare finnes hvis du bruker Skype på PC-en. Det kan være nyttig hvis ungene har fått stua til å se ut som en krigssti i mangel av andre steder å oppholde seg. Skype gir deg også muligheten til å ringe ut for en rimelig penge - noe som kan være greit hvis du skal ringe til fasttelefoner i andre land. Hvis du skal kommunisere mobil til mobil er det uansett enklest å bruke den vanlige videosamtalen over datatrafikk, siden den ikke koster deg mer enn dataplanen du antakeligvis har fra før. PS! Hvis du ikke har brukt Skype-tjenesten som lar deg ringe ut er det en måneds gratis prøvetid på den, som betyr at du kan ringe langveis uten å betale mens du uansett kanskje har god tid til det.

 • Dingsekrav: Fungerer på både iOS- og Android-enheter, samt fra nettleseren på en datamaskin
 • Kontokrav: Microsoft-konto, hvis du bruker Windows 10 har du ofte en slik konto fra før.
annonse