Guide

Det tok meg fem minutter å sikre nettkontoene mine

Totrinns-verifisering er ikke så vanskelig som du tror.

Introduksjon

Bare i løpet av det siste halvåret har vi sett tre store sikkerhetsskandaler på nett. En rekke kjendiser fikk iCloud-kontoene sine hacket og nakenbilder lekket på nett, eBays 145 millioner brukere ble angrepet og «Heartbleed» tvang alle nettbrukere til å bytte de fleste passord.

Slike problemer blir spesielt omfattende om du bruker det samme passordet på flere tjenester. Selv en liten tjeneste som blir angrepet kan da lede til at de mest private kontoene dine blir utsatt fordi passordet hos de to er det samme.

Det er altså åpenbart at selv om du har et godt passord, så er likevel ikke det du gjør på nett like sikkert som banken

Men det finnes en veldig god og veldig sikker løsning som flere store nettjenester lar deg ta i bruk; kalt totrinns-verifisering. Denne sikkerhetsmekanismen er i prinsippet det samme som du bruker når du logger deg inn på nettbanken, og vi skal i denne guiden vise deg hvordan du setter opp dette hos tre av nettets store kjemper – Facebook, Google og Apple.

To trinn

Poenget med totrinns-verifisering er nettopp det navnet antyder: for å få logget deg inn, må du gjennom to trinn med verifisering. Det første trinnet er som før, at du taster inn passordet ditt, mens det andre trinnet er et helt adskilt lag med beskyttelse. Det er ikke snakk om to passord, siden det ville vært to sikkerhetsmekanismer av samme sort, men en kombinasjon av både passord og en ekstra verifisering basert på et annet sikringsprinsipp.

Dette andre trinnet er i de fleste tilfeller enten en SMS-kode du får tilsendt, en kode du henter ut av en egen app eller en kode som sendes direkte til telefonen din – slik BankID for mobil gjør.

Har du aktivert totrinnsverifisering på nettkontoene dine, er du fortsatt trygg selv om passordet ditt blir stjålet.

Enkelt å bruke

Siden totrinns-innlogging innebærer ett steg mer enn normalt, er det litt mer tuklete å bruke enn bare et vanlig passord, men det er på ingen måte vanskelig. De forskjellige selskapene har laget smidige løsninger, så om du vier fem minutter til å sette dette opp vil du neppe oppleve det som spesielt brysomt i fremtiden.

Det du imidlertid bør være klar over er at samtlige løsninger krever at du har telefonen din med deg når du logger inn, eller noen engangskoder du kan skrive ut på en papirlapp.

Mister du telefonen din kan du redde deg om du enten skaffer en ny med samme telefonnummer, eller har tilgang til en hovednøkkel enkelte aktører lar deg opprette.

Husk også at selv om du aktiverer totrinns-verifisering, så bør passordet ditt fortsatt være av den sikre sorten.

Trenger du tips til å sette et nytt, sikkert passord?
De beste passordene er enklest å huske »