Til hovedinnhold

Slik fungerer brillefri 3D

Det er lite aktuelt for de fleste å ha med seg egne 3D-briller for å gi mobilskjermen en ekstra dimensjon. Nå har imidlertid både Sharp og LG annonsert 3D-mobilskjermer som ikke krever egne briller.

Vi ser nærmere på alle de vanligste 3D-teknologiene for å forstå hvordan de nye mobilskjermene fungerer.

To øyne

Vi mennesker er så heldige å ha to øyne. Det gir to bilder fra forskjellige vinkler, og du kjenner resultatet som dybdesyn. TV-skjermen, mobilskjermen og alle adre skjermer virker imidlertid helt flate.

Derfor har det blitt stadig mer vanlig å filme med to kameralinser for å skape ett bilde for hvert øye. Ved å levere forskjellige bilder til hvert øye kan vi skape et kunstig dybdesyn.

Det er grunnlaget for all 3D-teknologi - å få levert ett bilde til hvert øye. Men måten man gjør det på varierer.

For å skape en 3D-effekt må man levere forskjellige bilder til hvert øye.

Briller har vært nødvendig

For å få en 3D-opplevelse må du få levert ett bilde til hvert øye. Rundt 1940 ble det introdusert en metode som gjorde det på enklest mulig måte. De første stereoskopene var rett og slett en "skillevegg" for øynene dine, og for å utnytte instrumentet måtte du ha to bilder av samme motiv der ett av dem var tatt litt ved siden av det andre.

Å skille øynene fra hverandre ved hjelp av farger er en annen metode.

Supplerende fargeanaglyf

Hvis du har abonnert på Donald husker du kanskje at du opp til flere ganger har fått et eget lite tegneseriehefte med 3D-briller med i pakken. Det ene brilleglasset er rødt, og det andre er blå-grønt, slik at forskjellige farger slipper gjennom til hvert sitt øye. På den måten er det mulig å skape en 3D-effekt ved å bruke rød, grønn og blå farge på motivet.

Mer avansert teknologi som polariseringsfiltre eller aktive briller med flytende krystaller i glasset gir skikkelig 3D-opplevelse.

Polariserte briller

I dag er det vanlig med polariserte 3D-briller i kinosaler. Disse glassene er uten farge. I stedet skilles deler av bildet ut til hvert ditt øye ved at man bruker polariserte glass. Projektoren sender hvert bilde gjennom polariseringsfiltre med to forskjellige polariseringer - ett for hvert øye. Hvert øye vil bare motta lys som er polarisert på samme måte som brilleglasset.

Aktive 3D-briller

Med dagens TV-er er det vanlig at det følger med aktive 3D-briller. Disse åpner og lukker for lys ved hjelp av flytende krystaller. Hvert øye får se annet hvert bilde, og brillene er synkronisert med TV-en. Dermed leveres ett bilde til det høyre øyet mens venstreøyet ikke ser noe, og så omvendt. Dette skjer selvsagt så raskt at du ikke legger merke til noe annet enn at filmen er i 3D.

Helt siden de primitive stereoskopene har man altså krevd noe slags briller på nesen for å kunne få en 3D-opplevelse fra bilder og etter hvert video.

Kast brillene

Uten briller er det selvsagt svært mye vanskeligere å skille mellom høyre og venstre øye, men det finnes teknikker for å få dette til. Dette kalles autostereoskopi, og teknikkene som kan brukes er kurvet linse (lenticular lens) og parallaksehindring (parallax barrier).

Kurvet linse

Denne teknikken består av en vanlig skjerm og en rekke sylinderformet kurvede plastlinser som ligger utenpå og reflekterer lys fra hver pikselkolonne i hver retning.

Det grunnleggende prinsippet kjenner vi fra leketøy som vris i forskjellige retninger for å vise forskjellige bilder. Om du bretter en avis som et trekkspill vil du også oppleve at du med det ene øyet ser annen hver kolonne mens du ser resten med det andre øyet.

Problemet med denne teknikken er at du ikke kan slå av og på 3D-funksjonen, og dermed må all programvare på enheten støtte 3D.

Parallaksehindring

Dette er en mer brukt metode. Blant annet har Sharp laget TV-er og to mobiler med denne 3D-løsningen i Asia.

Nederst i LCD-skjermen ligger et baklys, og fremst er det flytende krystaller som skaper bildet. Imellom disse plasseres det hindringer slik at halvparten av LCD-skjermen mangler baklys i bestemte vinkler. Hvert øye ser på den måten annen hver kolonne av piksler.

Disse sperrene kan slås av og på fordi de er basert på flytende krystaller, og dermed vil det være mulig å velge om mobilen skal ha 2D- eller 3D-skjerm i mobilmenyen.

Bra for øynene?

Nylig var det oppe i nyhetsbilde at 3D-skjermer kanskje ikke er bra for øynene. Nintendo har nemlig i Japan advart om at 3D-titting over lengre tid kan skade veksten på barns øyne. Imidlertid har det ikke kommet noen advarsler fra øyeleger eller andre helseautoriteter.

På vei?

3D har virkelig begynt å slå fart på kinolerretet og TV-skjermen. Samtidig vet vi at multimedia, som spill og film, også har slått an på mobilskjermen. Ved å bruke parallaksehindringsmetoden er det mulig å enkelt slå på og av 3D-funksjonen.

LG har avslørt at de vil vise frem en mobil med brillefri 3D-teknologi om under to uker, mens Sharp allerede har lansert to 3D-telefoner i Asia.

Vi håper på å få se nærmere på disse mobiltelefonene i løpet av messen Mobile World Congress i Barcelona som starter 14. februar.

annonse