Til hovedinnhold

Guide: Gmail

Introduksjon

Gmail er en webbasert e-posttjeneste fra søkegiganten Google. Du kan lese Gmail-meldinger med nettlesere som Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla, Firefox, Opera eller Safari. Grensesnittet er tilgjengelig på flere språk, deriblant på norsk.

Gmail-tjenesten var mange år i betaversjon, men er nå lansert i en endelige versjon – dette skjedde i juli 2009.

Fordeler med Gmail

 • Over 7 GB lagringsplass.
 • God søkefunksjon.
 • Meget godt spamfilter.
 • Innebygd antivirus.
 • Innebygd chattemulighet.
 • Mulighet for IMAP-støtte.
 • Mulighet til å lese Gmail-meldinger på mobiltelefon.
 • Mulighet til å bruke tjenesten som lagringsplass.

Ulemper med Gmail

 • PC-en må i utgangspunktet være tilknyttet internett for å lese meldinger (det finnes likevel muligheter, men ikke uten at brukeren konfigurerer dette selv, se side 3).
 • Det hender at tjenesten er nede, og da kan du ikke lese noen meldinger. Dette skjer imidlertid ikke ofte.
 • Tjenesten viser tekstbasert reklame.
 • Det kan for noen oppleves som en ulempe at e-postmeldingene i Gmail i utgangspunktet ikke er organisert i mapper.

De fleste ulempene oppleves altså som bagateller, bortsett fra den første – dersom du mister internett-tilgangen, mister du også tilgangen til dine Gmail-meldinger. Dette er imidlertid noe man må regne med for en webbasert tjeneste. Dessuten tilbyr Google nå en funksjon som gjør det mulig å lese meldinger uten tilgang til internett. Les mer om dette på side 3 i denne guiden.

Det finnes flere måter å laste ned Gmail-meldinger på din PC, det vil si via POP-tilgang – les mer om dette på side 3 i vår guide.

neste side kan du lese om hvordan du kan ta i bruk Gmail, og hvilke muligheter du har.

Bruk av Gmail

Gmail-eposttjenesten er gratis og åpen for alle. Du kan nå opprette din egen konto via lenken Opprett en konto på nettsiden gmail.com.

Språk

Gmail finnes på mange språk, også på norsk. Den er i utgangspunktet på engelsk, men du kan eventuelt bytte til norsk via menyvalget Settings, General, Language, Norsk (Bokmål), , du må til slutt bekrefte valget ved å trykke på Save Changes-knappen nederst på siden. En av ulempene ved å eventuelt bruke annet språk enn engelsk er at du må gjerne vente på at nylanserte funksjoner dukker opp.

Kontakter

Du kan få oversikt over dine kontakter via lenken Kontakter, men denne listen blir først laget når du tar i bruk tjenesten. Kontaktlisten oppdateres nemlig automatisk med alle adresser fra personer du sender og mottar e-postmeldinger. Du trenger med andre ord ikke å legge til kontaktlisten manuelt.

I tillegg vil du automatisk få forslag til mottakeradresse når du begynner å skrive bokstaver eller tall i Til-feltet.

Organisering

I Gmail kalles mapper for etiketter. Disse kan du opprette via menyvalget Innstillinger, Etiketter, men Gmail støtter ikke undermapper.

Etikettene vil dukke opp i venstre margen i Gmail-grensesnittet etter hvert som du oppretter dem. Her er det bare å klikke på en etikett for å få en oversikt over meldingene som er blitt sortert på denne måten. Les mer om etiketter på denne siden.

Stjerner

Ved hjelp av stjerner kan du gi enkelte meldinger en spesiell status, slik at de blir lettere å finne dem på et senere tidspunkt. Dersom du ønsker å stjerne en melding, klikker du stjernen ved siden av en melding eller en samtale.

Chattemulighet

Med Gmail har du mulighet til å chatte med andre Gmail-brukere i samme vinduet. Alle samtaler blir lagret, og du finner disse via menyvalget Samtaler. Det er også mulig å chatte med flere brukere samtidig – les mer.

Vedlegg

Når du skriver en ny melding vil det dukke opp en Legg ved en fil-lenke som gjør det mulig å bla deg frem til en fil du ønsker å legge ved en aktuelle melding.

Gmail har også en funksjon som gjør det mulig å klikke-og-dra filer fra andre steder, eksempelvis Windows Utforsker, og inn i en ny melding i Gmail. Da trenger du ikke å bruke funksjonen "Legg ved en fil."

Gmail har også en invitasjons-mulighet når du skriver en ny melding. Dersom du trykker på Invitasjon-lenken, vil du få opp et vindu med Google Kalender med mulighet til å foreslå et tidspunkt for et møte, det vil si til mottaker av meldinger.

Visning av bilder og dokumenter

Du kan åpne et Powerpoint-vedlegg som bildevisning (slidehow) inne i Gmail-vinduet, uten at du trenger å starte opp Powerpoint-programmet.

Du kan også åpne .DOC- og .XLS-filer i den nettbaserte tjenesten Google dokumenter, slik at du egentlig ikke trenger å kjøre programmet Microsoft Word eller Excel.

IMAP

Gmail har også IMAP-støtte, noe som gjør det enklere å laste ned meldinger fra en e-postserver til et e-postprogram lokalt på datamaskinen.

Det finnes en hjelpeside i Gmail Help Center, nemlig "Getting Started with IMAP for Gmail", som beskriver funksjonen. Den norskspråklige versjonen finner du på denne siden.

Google har også publisert informasjon om hvordan man konfigurerer IMAP i en rekke kjente e-post-klienter, inkludert Outlook Express, Outlook 2003/2007, Apple Mail, Thunderbird 2.0 og flere. For en oversikt, se denne siden.

IMAP-tjenesten må eventuelt aktiveres for å kunne bruke den. Dette kan du gjøre via Innstillinger, Videresending og POP.

Utkast

I denne mappen kan du lagre meldinger som du ønsker å vente med å sende. Du kan bare trykke på Lagre nå-knappen (ved siden av Send-knappen), og meldingen vil d legges i Utkast-mappen.

Filtre

Ved hjelp av filtre kan du organisere meldinger automatisk etter hvert som de kommer. Innkommende meldinger som samsvarer med filterreglene dine, kan hoppe over innboksen og/eller merkes med etiketter. I noen e-postsystemer kalles filtre "regler". Du kan opprette opptil 20 filtre i Gmail - les mer.

Hurtigtaster

Før du kan eventuelt bruker hurtigtaster i Gmail-tjenesten må du slå på denne funksjonen. Dette gjør du via Innstillinger, Generelt, Hurtigtaster på. Du finner en oversikt over hurtigtastene på mail.google.com.

Lagringplass

Det er mulig å bruke Gmail som en lagringsplass på nettet, dvs i stedet for en e-posttjeneste. Dette er noen av tilbudene som finnes:

 • Gspace
  Gspace er en utvidelse for Firefox som gjør det enklere å bruke e-posttjenesten Gmail som en nettlagringsplass, i tillegg til en vanlig e-posttjeneste.
  Utvidelsen kan lastes ned fra getgspace.com. Installer og start Firefox på nytt, og den er klar til bruk.
  Gspace åpnes via følgende menyvalg i Firefox: Verktøy/Tools, Gspace. Det vil da dukke opp et vindu som du kan bruke til å logge deg inn på Gmail-kontoen din, og ta i bruk tjenesten som lagringsplass.
  Trykk på menyen "Manage Accounts" i Gspace-vinduet og konfigurer for din Gmail-konto. Trykk deretter på rullegardinen på høyre siden av "Manage Accounts"-menyen og velg Gmail-kontoen du nettopp konfigurerte. Trykk til slutt på "Login" for å logge deg inn, og tjenesten er klar til bruk.
  Gspace-programvinduet er delt i fire undervinduer: Gspace støtter både Windows, OS X og Linux, men krever Firefox. Du finner mer informasjon og en nedlastingslenke på getgspace.com.
 • My Computer – filstrukturene på din PC My Gspace – filstrukturen på ditt område på Gmail-serveren Transfers – viser eventuelle filoverføringer Status
 • Gmail Drive
  Med tredjepartsprogrammet Gmail Drive kan du opprette et virtuelt filsystem som gjør det mulig å bruke Gmail-kontoen som en nettlagringsplass.
  Når programmet installeres, vil det opprettes en egen Gmail Drive-mappe i Windows Utforsker. Dersom du klikker på denne mappen vil det dukke opp et innloggingsvindu med mulighet for å logge deg inn på din Gmail-konto.
  Filene kan så på en enkel måte overføres fra den lokale harddisken til Gmail med klikk-og-dra-metoden.
  Når du overfører en ny fil til Gmail på denne måten, vil du få en e-postmelding til din egen Gmail-konto med filen som et vedlegg.
  Du finner mer informasjon om programmet og nedlastingslenke på viksoe.dk. Vær imidlertid klar over at programmet fortsatt er i betaversjon, og derfor kan være ustabilt.

Google Buzz

Google Buzz er en tilleggsfunksjon i Gmail, noe som innebærer at flere sosiale tjenester er integrert i e-posttjenesten, det vil si sosiale tjenester som Flickr, Picasa og Twitter.

Google Buzz er en omstridt tjeneste, blant annet fordi den bli lansert i februar 2010 uten at Google først hadde foretatt en grundig test av tjenesten før lansering. Kritikerne mener den ble lansert for tidlig, og blant ankepunktene var at Google ikke tok personvernet på alvor. Saken er at alle kontakter ble automatisk lagt til brukerens liste, men Google har i ettertid ryddet opp i dette i den forstand at brukerne må nå godkjenne kontakter før disse eventuelt blir lagt til listen i Buzz. Videre har det vist seg litt tungvint å konfigurere tjenesten, men denne funksjonen har også Google i ettertid forbedret.

Gmail har nå fått egen Buzz-fane under Innstillinger med mulighet til å finjustere tjenesten. Her kan du blant annet velge å ikke vise Google Buzz i Gmail, eventuelt å dekativere tjenesten totalt.

Les mer om Google Buzz på google.com/buzz.

Prøvefunksjoner

Den kan også nevnes at det finnes mange ekstrafunksjoner for dem som ønsker å teste ut forskjellige ting som Google driver og eksperimenterer med. Ikke alle av disse prøvefunksjonene er like nyttige. Du finner funksjonene via Innstillinger, Labs.

Noen av disse funksjonene vil etter hvert dukke opp som en vanlig funksjon i Gmail, dersom erfaringen er positiv. Dette er noen av funksjonene som i skrivende stund defineres som prøvefunksjoner:

 • Angre sending: Dersom du angrer på en sending, kan du avbryte den med denne knappen. Du har noen sekunder på deg.
 • Avansert IMAP-kontroller: Velg hvilke etiketter som skal vises i IMAP, deaktiver automatisk sletting av meldinger eller kast meldinger i papirkurven når de slettes fra IMAP.
 • Avsenders tidssone: Viser klokkeslett på et annet sted på jordkloden.
 • Er det feil Per? Hvis du sender e-post til flere enn to personer samtidig, vil Gmail kontrollere om du har inkludert riktig person basert på de gruppene med personer du sender mest e-post til.
 • Ferdigutformede svar: Du kan lagre og deretter sende fellesmeldinger ved å klikke på en knapp ved siden av skriveskjemaet.
 • Forhåndsvisning av Google Dokumenter i e-post.
 • Vis Google-søkeresultater direkte i e-postvinduet.
 • Bruk musebevegelser til å navigere med.
 • Nestede etiketter: Sorter meldinger i et hierarki av etiketter.
 • Bruk Google Oversetter til å oversette meldinger som du mottar på andre språk.

Skreddersy Google og Gmail

Ønsker du å få bedre kontroll over Google og Gmail kan du prøve programmet Customizegoogle. Du finner programmet på customizegoogle.com.

neste side kan du lese om hvordan du kan laste ned Gmail-meldinger på PC-en din.

Last ned meldinger

Den største ulempen med Gmail-tjenesten er at du ikke kan lese dine meldinger dersom din internettoppkobling, eller Gmail, er nede.

Det finnes likevel unntak, det vil si det går an laste ned Gmail-meldinger og lese meldinger uten å være tilkoblet nettet. På denne siden finner du noen av mulighetene.

POP

Slik kan det gjøres med POP-aktivering:

 1. Aktivér POP i Gmail-kontoen din via Innstillinger, Videresending og POP
 2. Velg "Aktiver POP for all e-post" eller "Bare aktiver POP for e-post som mottas fra nå av"
 3. Velg ønsket handling for Gmail-meldingene etter at de er hentet med POP
 4. Lagre endringer

Deretter må du konfigurere ditt e-postprogram (POP-klient) for å kunne motta Gmail-meldingene. Les mer om dette på mail.google.com/support.

IMAP

Med IMAP-aktivering kan man laste ned meldinger fra en e-postserver til et e-postprogram lokalt på datamaskinen.

IMAP kan aktiveres via menyvalget Innstillinger, Videresending og POP/IMAP, IMAP-tilgang.

Les mer om IMAP på mail.google.com.

Frakoblet modus

Det finnes også en frakoblet modus som gjør det mulig for Gmail-brukere å lese sine e-postmeldinger uten at datamaskinen er tilkoblet internett.

Funksjonen gjør det mulig å overføre meldingene med nettlesertillegget Google Gears når frakoblet modus er blitt aktivert. Når datamaskinen mister nettforbindelsen vil Gmail da automatisk gå i frakoblet modus. Denne muligheten kan du eventuelt aktivere via Innstillinger, Frakoblet. Les mer på denne siden.

neste side kan du lese om hvordan du kan lese dine Gmail-meldinger på mobilen din.

Gmail på mobilen

Ønsker du å lese Gmail-meldinger via din mobiltelefon kan du besøke følgende nettside i mobilens nettleser:

http://gmail.com

Selve Gmail-tjenesten er gratis, men du betaler en vanlig pris for datatrafikken til din mobiloperatør.

Bruk et Gmail-program

Google tilbyr også et gratis program som gjør at du kan lese Gmail-meldinger på en mer brukervennlig måte. Du kan laste ned programmet fra følgende nettside:

m.google.com/mail

Eller følgende adresse:

http://gmail.com/app

Les mer om Gmail på mobilen på google.com/mobile/mail.

Sikkerhet

Spam

Spamfilteret i Gmail er meget godt. Nesten alle spammeldinger blir sendt til en egen mappe, uten at du trenger å gjøre noe med det, og disse blir slettet automatisk etter 30 dager.

Virus

Dersom Gmail oppdager et virus i et vedlegg du har mottatt, forsøker systemet å fjerne det, eller rense filen, slik at du likevel kan få tilgang til informasjonen i vedlegget. Hvis viruset ikke kan fjernes fra filen, vil du ikke kunne laste den ned.

Hvis det blir funnet et virus i et vedlegg du prøver å sende, vil du ikke kunne sende meldingen før du fjerner vedlegget. Det er ikke mulig å slå av antivirusskanningen. Les mer om denne funksjonen på google.com.

Sikker kanal

Gmail bruker sikker kanal (HTTPS) som standard i nettleseren. Meldinger som sendes med Gmail får dermed bedre sikkerhet med kryptering, noe som kan være lurt blant annet i åpne trådløse WiFi nettverk.

Personvern

Når du bruker Gmail, registrerer Google automatisk noe informasjon om din bruk av Gmail, men Google påstår at de ikke kommer til å selge, leie ut eller dele personlige informasjon med tredjeparter, unntatt i begrensede omstendigheter som er beskrevet i Googles retningslinjer for personvern, for eksempel når Google tror at de er forpliktet til å gjøre det i henhold til lovbestemmelser. Les mer om Gmails merknad om personvern på google.com.

Aktivitet

Dersom du trykker på Detaljer-lenken som ligger i en meny nederst i Gmail, så får du opp oversikt over aktivitet på din konto, det vil si du kan se hvem (IP-adresse) som har logget seg på din konto. Denne informasjonen kan brukes til å oppdage om noen uvedkommende har prøvd å logge seg inn på din konto.

Tilleggsprogrammer

I denne delen av guiden finner du en oversikt over programmer som kan forbedre Gmail-tjenesten ytterligere. Her finner du programmer som kan endre utseendet eller legge til funksjoner av ulike slag.

Firefox-utvidelser

Better Gmail 2: gir Gmail flere ekstra funksjoner som hierarkiske etiketter, et faneikon for uleste meldinger og ikoner for vedlegg. Programmet inneholder en samling av en rekke Greasemonkey-scripter.

Gmail Redesigned gjør det mulig å endre utseendet og fargen i Gmail. Prosjektet var opprinnelig utviklet kun for Gmail, men inkluderer nå Google Kalender og Google Reader. Du finner selve Firefox-utvidelsen også på addons.mozilla.org.

GTDInbox gir Gmail et ekstra menyvindu som gjør det enklere å utføre forskjellige oppgaver. Programmer gjør at brukeren får en gjøremålsliste inn i Gmail-tjenesten, pluss en rekke andre funksjoner som skal øke brukerens produktivitet.

Google Manager gjør det enklere å holde orden på flere Gmail-konti og bli varslet når du får en ny e-postmelding.

Gmail Notifier gjør det mulig å bli varslet når ny e-postmelding dukker opp i innboksen. Støtter flere Gmail-konti.

Dragdropupload gjør det mulig å dra filer til vedleggsboksen i stedet for å måtte bla deg frem til dem eller skrive navnet på en fil.

Gcontactsync gjør det mulig å synkronisere kontakter mellom Gmail og Thunderbird.

Webmail Ad Blocker fjerner tekstreklamen på høyre siden i grensesnittet i Yahoo Mail, Hotmail og Gmail.

Gmail Checker sjekker om du har fått ny e-postmelding i Gmail eller Google Apps.

Gmail S/MIME kan brukes til å øke sikkerheten ved å sende og motta krypterte meldinger.

Blank Canvas Gmail Signatures legger automatisk inn HTML-signaturer i e-postmeldinger basert på adressen meldingen sendes fra. Støtter opptil fire signaturer for hver adresse.

Integrated GMail gjør det mulig å vise en rekke Google-tjenester i Gmail, eksempelvis kalender, Reader, Picasa og Maps.

Gspace gjør det enklere å bruke e-posttjenesten Gmail som en nettlagringsplass.

Gphotospace gjør det mulig å dele fotoalbum via en Gmail-konto.

Greasemonkey

Greasemonkey er en Firefox-utvidelse som kan brukes til å endre utseendet til Firefox og måten nettleseren oppfører seg. Selve utvidelsen gjør ingen verdens ting, det er først når du legger til et Greasemonkey-script (som regel Javascript-kode) moroa kan begynne.

Her finner du oversikt over script som kan brukes når Firefox-utvidelsen Greasemonkey er installert. Trykk på Install-lenken på nettsiden til ett av scriptene, og trykk videre på Install-knappen i et nytt vindu som dukker opp.

For å få opp et vindu som dette må du altså først installere Greasemonkey-utvidelsen.

Her er en oversikt over forskjellige Greasemonkey-script:

Du finner flere Gmail-relevante Greasemonkey-script på userscripts.org

Andre programmer

Her finner du en oversikt over programmer som kan brukes til å utvide funksjonaliteten til Gmail eller til å endre utseendet til Gmail-grensesnittet.

 • Opera Widgets
  Tilleggsprogrammer (widgets) for nettleseren Opera.
  Gmail Checker: Opera Widget som sjekker om du har fått nye meldinger.
 • Bookmarklets
  Et bookmarklet er et lite program (gjerne Javascript) som lagres som nettadressen (URL) til et bokmerke.
  Gcompose gjør det enklere å skrive en ny melding. Dialogboksen for ny melding dukker opp når brukeren trykker på Gcompose-knappen.
  Gmail This gjør det mulig på en rask måte å sende en nettside som du besøker akkurat nå.
 • Diverse programmer
  Gmail Backup gjør det mulig å ta sikkerhetskopi av Gmail-meldinger. Programmet krever at du aktiverer IMAP-funksjonen i Gmail, noe du kan kan gjøre via Innstillinger, Videresending og POP/IMAP, IMAP-tilgang. Programmet Gmail Backup kan lastes ned fra denne siden, det støtter både Windows og Linux.
  Gmail Notifier er et program fra Google som varsler deg (et ikon via system tray) når du får en ny e-postmelding.
  Gdisk et program for Mac OS X som gjør det mulig å bruke en Gmail-konto som nettbasert lagringsplass for data.
  GmailAssistant varsler deg når du har fått ny Gmail-melding. Programmet har flere tilleggsfunksjoner.
  Gmail FS er et program for Linux som gjør det mulig å bruke Gmail-konto som lagringsplass for data.
  Gmail Todo gjør det mulig å legge til en gjøremålsliste inn i Gmail-grensesnittet.
  GMDesk gjør det mulig å bruke Gmail, pluss en rekke andre Google-verktøy, som et selvstendig program uten å bruke nettleseren.
  Customizegoogle kan brukes til å skreddersy en rekke Google-tjenester, blant annet Gmail.
  Gmail Drive kan brukes til å opprett et virtuelt filsystem som gjør det mulig å bruke Gmail-kontoen som en nettlagringsplass.

Oppsummering

Gmail er gratis webbasert e-posttjeneste som er tilgjengelig for alle.

Fordeler

Dette er noen av fordelene med Gmail:

 • Over 7 GB lagringsplass
 • God søkefunksjon
 • Godt spamfilter
 • Innebygd antivirus
 • Innebygd chattemulighet
 • Mulighet til å lese Gmail-meldinger på mobiltelefon

Har Gmail noen ulemper?

Ja, men de fleste ulempene er bagateller. Den viktigste ulempen med Gmail er at du vil i utgangspunktet ikke kunne lese dine meldinger dersom du mister tilgang til nettet, eller når Gmail-tjenesten er nede, men slik er det med alle nettbaserte tjenester.

annonse