Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Guide

Nytt webkamera eller skjerm?

Kanskje har du alt du trenger fra før.

Slik ser det ut når Duet Display kjører på iPad Pro ved siden av en vanlig PC. Mobilen er satt opp med EpocCam og blir enkelt til et høyoppløst webkamera ved behov. DJI-stabilisatoren hadde jeg stående, men du kan bruke det som måtte passe til stativ.

Det er vår, det er videokonferanse og alle butikkene er tomme for webkamera. Og ikke bare det; laptopen du tok med deg hjem avslører brått hvor mye kjipere det er å jobbe på fjorten tommer, når du er vant til 24, eller kanskje til to eller flere ekstraskjermer på hev-senk-pulten på jobb. Så hva skal vi gjøre for å få med oss «jobbluksusen» til hjemmekontoret? Bygge opp en svær faktura med lang ventetid fra utvalgte nettbutikker?

Vel, kanskje trenger det hverken å bli dyrt eller langdrygt. Sannsynligheten er høy for at du både har ekstraskjerm og webkamera liggende fra før. Det er nå du kan bruke den gamle mobilen din eller et nettbrett som er til overs til noe nyttig.

Webkameraet du har fra før: Mobilen

EpocCam kan gjøre alt rundt deg usynlig. Kjenner den ikke igjen deg som helt eller delvis en person, viser den ingenting. Litt stilling på bryterne gjorde at den tok med hodet mitt også med et kamera foran, men da tok den også med en stol i periferien.

Først til videokonferansene. Det er lang ventetid på webkamera hos de store nettbutikkene. Skal du bare ha «et kamera» og ikke bryr deg så mye om pris er det mulig å få tak i relativt raskt. Men om du ser etter spesifikke kamera eller vil ha en god deal uten å vente for lenge er dette helt feil tidspunkt.

No problem, sier kanskje du. Og henter frem mobilen. Men er du som meg glemmer du kanskje at mange av appene for videomøter er litt begrenset på mobil. Det er ikke engang alle løsningene som tillater video, og i stedet blir man hengende med på samtalen som en stemme og et stillbilde.

Men det finnes løsninger. Det finnes nemlig apper du kan installere som rett og slett gjør mobilen din til et webkamera når du kobler til enten over WiFi eller med USB-kabelen som hører til.

Har du en mobil av relativt ny dato er det nemlig ingenting i veien for å koble den til PC-en eller Macen og ha videokonferansen på PC-en som vanlig, men med mobilen som kamera. Du trenger altså ikke å bruke tusenvis av kroner på det siste, eneste, mest fancy kameraet som finnes i nettbutikkene.

Mulige apper du kan bruke til dette:

Alle disse løsningene virker ved at du laster ned en app på mobiltelefonen din og deretter en «server» på PC-en som du kobler til. Det er varierende grader av funksjonalitet og kompleksitetsnivå på de ulike. Vi testet ut EpocCam på en iPhone mot en Windows-PC. Løsningen påstås å være «gratis», men hvor gratis den er når du betaler for det med annonser over din egen videostrøm i jobbmøtet kan i høyeste grad diskuteres.

Så du tvinges altså over på betalte løsninger for en del av disse. Men hvis vi betrakter gratisversjonen av EpocCam som en «demo» av hva produktet kan gjøre er det strengt tatt ikke så vanskelig å svelge at fullversjonen koster 85 kroner. Den virker som en kule, og kan overføre 1080p-video – som er en kvalitet slett ikke alle webkamera håndterer. Og per dags dato betaler du som regel over tusenlappen for å få et webkamera som filmer så høy oppløsning.

Slik kan det gjøres om du er fotonerd og har en stabel av fotoutstyr – men mangler det beste webkameraet.

DroidCam er enklere og gratis, men her er det Android-telefoner som er utgangspunktet. Du må imidlertid gjøre litt mer av detaljarbeidet for å få det til å virke selv, blant annet å legge inn IP-adressen til appen som kjører på mobiltelefonen på PC-en. Men den adressen opplyser mobilen om selv når du kjører appen.

Alle disse løsningene fungerer trådløst over WiFi-nettverket ditt, og dermed må også mobilen være tilkoblet samme nettverk som PC-en din. Men det finnes også mobile webkameraløsninger som støtter kablet tilkobling.

Som du ser på bildet til høyre i saken er det også mulig å bruke langt mer påkostet utstyr, hvis du har det. Digital speilrefleks med såkalt softbox koblet mot en PC som kjører OBS Studio. Selv om de færreste er fullt så komplette at de har avansert fotobelysning liggende, er det fortsatt mange som har systemkamera som kan egne seg for jobben når de kobles direkte i PC-en.

Ekstraskjermen du har fra før: Nettbrettet

Duet Display er en relativt kostbar, men god, løsning for å bruke nettbrettet som ekstraskjerm. Trenger du bare enkel bruk kan det være greit å teste ut Spacedesk også, som er helt gratis.

Hvis du har en Mac og en iPad er løsningen svært enkel. Der kobler du til iPaden rett i Mac OS, og på en, to, tre har du en ekstraskjerm. Hvis iPaden din heter Pro til etternavn kan du til og med bruke Pencil på den og ha et tegnebrett med skjerm til Mac-en din. Litt som de dyre Wacom-brettene som ikke har så mange andre bruksområder enn å være tegneplater.

Så lenge iPaden og Macen er på samme nettverk, og du har nyeste programvare, vil du se at iPaden dukker opp som et alternativ i Skjermer-innstillingene. Enten oppe i verktøylinjen øverst på skjermen din, eller inne via innstillingsmenyen du finner fra Apple-menyen.

Så fort du har koblet til, kan du styre innstillingene som om nettbrettet var en helt vanlig skjerm.

Hvis du ikke har Mac men ønsker å bruke iPaden eller en Android-plate til ekstraskjerm med Windowsmaskinen din heter løsningen for eksempel Duet Display. Den består av en app på brettet ditt, som koster rundt 115 kroner, og en serverdel som kjører på PC-en. Du kan også bruke Duet Display på Mac men det er relativt forskjell på funksjonaliteten Duet har og på den som Apple tilbyr selv.

Du kan koble til Duet enten kablet eller trådløst. Kablet er løsningen gratis å bruke, men med en pris på rundt 115 kroner for appen. Sørg for at du har både PC-delen av programvaren og appen på nettbrettet installert samtidig, og koble de to til med kabel. Da skal de to dingsene finne hverandre automatisk. Hvis du foretrekker en trådløs variant tilbyr Duet også en funksjon de kaller Air, men den koster drøyt 200 kroner i året å bruke.

En variant som er gratis og enkel for alle plattformer er Spacedesk. Her er kanskje ikke bildekvaliteten alltid like god, men løsningen er trådløs, krever ikke tilgang på internett og veldig lett å sette opp. Du laster ned Spacedesk-appen på iPen eller Android-dingsen din, og deretter går du til Spacedesk.net for å ta ned programvaren for Macen eller PC-en din. Skulle du for eksempel ha en Mac som arbeidsmaskin og en Galaxy Tab som nettbrett, vil altså dette fungere.

Det er mulig å dra opp kvaliteten en god del med innstillingene i appen. Hvis du har et ålreit WiFi-nettverk fungerer det meste fint også i full-HD-oppløsning og med høyeste mulige kvalitet på farger og gjengivelse. Men sammenlignet med en kablet opplevelse i Duet eller trådløs opplevelse fra Mac til iPad er Spacedesk en litt svakere løsning.

Apple iPad 32GB (2019)
Apple iPad 32GB (2019)
annonse