Tek.no

Guide

Kjøpe mobil i julegave?

Denne mobilen koster ikke mer enn 400 kroner uten abonnement. (Foto: Nokia)
Marius Valle
13 Des 2007 05:00

First page

Denne musikktelefonen fra Sony Ericsson koster en tusenlapp uten abonnement. (Foto: Sony Ericsson)
Kjøper du telefon med abonnement må du eller mottakeren skrive under på en kontrakt. (Foto: Istockphoto/Simon Podgorsek)
Husk at en operatørlåst telefon ikke kan brukes med abonnement fra andre operatører. (Foto: Istockphoto/Claude Dagenais)

Det er mye å tenke på når du skal gi bort en mobil. Du skal ikke bare finne ut hva slags mobil som passer for mottakeren - det er potensielt bindingstider og abonnementer å forholde seg til.

Du trenger ikke betale full pris for telefonen. Kjøper du den med binding eller operatørlås kan du få et ganske pent avslag på prisen. Men da er det mye du må tenke på.

Uten abonnement er tryggest

Dersom du ikke er sikker på om mottakeren har bindingstid eller hvilken operatør han eller hun bruker, er det absolutt tryggest å kjøpe en mobil uten abonnement og operatørlås

Da kan mottakeren bruke telefonen sin med alle abonnementer og kontantkort han eller hun vil.

Ulempen er at telefoner uten abonnement og operatørlås er dyrere i innkjøp.

Se alle telefoner uten abonnement »

Billigere med operatørlås

Om du vil få en billigere mobil kan du velge å kjøpe telefonen med operatørlås, slik at mottakeren må bruke den sammen med en bestemt operatør.

Operatørlåste telefoner er ofte billigere enn telefoner uten operatørlås, og kan kjøpes uten at du tegner et abonnement. Denne operatørlåsen varer som regel 12 måneder.

Vurdert kontankort?

Kontantkort er også et alternativ du kan se på. Kjøper du en kontantkortpakke med mobil får du telefonen litt billigere, men den er låst til en bestemt operatør, som regel i 12 måneder.

Har mottakeren et Telenor-abonnement, må du altså kjøpe en kontantkorttelefon fra Telenor.

Sjekk de billige telefonene

Husk at en mobiltelefon ikke trenger å koste flerfoldige tusen. Om du kjenner noen som sliter med en gammel og rusten mobiltelefon, kan det være like gledelig for dem å få en telefon som fungerer som den skal til jul.

De billigste telefonene koster ikke mer enn noen hundrelapper, og kan både brukes til SMS og ringing. Noen har også innebygget radio eller andre mer avanserte funksjoner.

I prisguiden finner du de billigste telefonene på markedet »

Den billigste telefonen i dag er Nokia 1110i. Denne koster omtrent 400 kroner i nettbutikkene, og fungerer bra til SMS og telefonsamtaler.

Om det er en musikktelefon du er på jakt etter, får du Sony Ericssons Walkman-telefon W200i for rundt 1000 kroner.

Nokia 3500 Classic er et annet knallbra valg i billigsegmentet. Telefonen kan det aller meste, og koster rundt 1100 kroner.

Les også: Gode billigtelefoner »

Med abonnement

Å kjøpe en telefon med abonnement er mer komplisert enn å kjøpe telefon uten. Dersom du har råd til å kjøpe en telefon uten abonnement, anbefaler vi det.

Mange av oss har imidlertid ikke råd til å betale flerfoldige tusen for en julegave. Da kan en telefon med abonnement være et alternativ hvis du vil kjøpe en fancy telefon til en lavere pris.

Dersom du skal kjøpe en telefon med abonnement er det viktig å tenke over følgende:

  • Hvilken operatør bruker mottakeren?
  • Har mottakeren bindingstid?
  • Er mottakeren villig til å betale regningen for et eventuelt abonnement?
  • Er mottakeren villig til å skifte telefonnummer?

Dersom du skal kjøpe en telefon med bindingstid, må du enten opprette et nytt abonnement eller legge til bindingstid på mottakerens abonnement. Dersom du oppretter et nytt abonnement, er det viktig å være klar over at det er du som er juridisk ansvarlig for dette abonnementet. Du kan altså ikke opprette et abonnement i en annen persons navn.

Det samme gjelder dersom du skal legge til bindingstid på mottakerens abonnement. Dette er det nemlig bare eieren av abonnementet som har anledning til å gjøre. I praksis betyr dette at du er nødt til å avsløre for mottakeren at hun eller han får en ny telefon til jul.

Dersom du oppretter et nytt abonnement må du tenke på at det følger regninger med gaven. Om mottakeren ikke betaler disse regningene vil de havne i din postkasse.

Du får også et nytt telefonnummer med abonnementet. Mange er svært knyttet til sitt mobilnummer, og er lite villige til å skifte dette uten videre.

Det er altså ikke bare bare å kjøpe en telefon med abonnement. Ny mobil kan være en fin julegave å gi vekk, men om det er abonnement med i bildet gjør du lurt i å konferere med mottakeren å forhånd. Det går fint an å være spent på hva man får til jul, selv om man vet at man får mobil. Dersom du spør i en mobilbutikk hjelper de dere med papirarbeidet på forhånd, slik at det fortsatt kan være en overraskelse hvilken telefon som ligger under julegrana.

Alternativene

Dersom du vil at gaven skal være hemmelig, men du ikke har penger til å kjøpe en mobil uten abonnement akkurat nå, er det en mulighet å kjøpe telefonen på "avbetaling". Du kan opprette et abonnement og kjøpe telefon med bindingstid, og sette alt i ditt eget navn. Abonnementet som følger med kan du legge i skuffen.

Gjør du dette vil du selv motta regningene, men siden abonnementet ikke brukes, vil du kun motta regning med månedsavgift. Det er også mulig å bryte bindingstiden. Da får du et bruddgebyr.

Dette åpner for at du på sett og vis kan betale mobilen du ga bort senere. Du slipper da å betale renter, slik du ville gjort om du kjøpte mobilen med kredittkort.

Les også