Til hovedinnhold

Dassvåt mobil - slik redder du den

Mobiler liker definitivt ikke flytende væske. Men du kan redde mobilen om du handler rett. (Foto: Istockphoto / Baldur Tryggvason)

Det er ingen hemmelighet at mobiltelefoner og annen elektronikk ikke liker vann, og at drukningsdøden er svært vanlig i mobilenes verden.

Når vannet inntar mobilen kan det føre til kortslutning av kretser. I tillegg kan vannet gå inn imellom lagene i LCD-skjermen noe som gjør det vanskelig å se skjermen.

1. Slå telefonen av - fort!

For å unngå kortslutning må du så av mobilen med en gang, helst ved å bare dra ut batteriet. Du må ikke under noen omstendigheter prøve å skru på telefonen igjen (eller sette batteriet inn) før den er helt tørr innvendig.

2. Åpne mobilen

Nå må du ta et veivalg: Om du ønsker å skru telefonen opp eller ikke. Skrur du telefonen opp vil den tørke raskere, og det øker sannsynligheten for at den overlever. Men har du skrudd opp telefonen mister du også garantien din. Denne dekker heretter alle feil som ikke er direkte forårsaket av vannskaden.

  • Behold garantien:

Vil du beholde garantien kan du kun ta bort deksler, batteriet og SIM-kortet.

  • Skru opp telefonen:

Har du fått saltvann eller sukkerholdig drikke i telefonen, bør du skru den opp for å få vekk alle urenheter.

Bak batteridekselet finner du skruer (du trenger skutrekker med torx). Den vanligste fremgangsmåten for å åpne telefonen er å løsne disse skruene, og dra opp dekselet på fremdisen av telefonen. Ofte må er det også festet med klips, slik at du må bruke litt makt og kanskje noe smalt å lure imellom for å vippe opp dekselet. Vær forsiktig så du ikke riper opp skjermen. Ta også ut SIM-kortet.

3. Rengjør telefonen

Er det saltvann du har fått i mobilen kan du legge fra deg litt av håpet, og la fortvilelsen få spillerom. Fordi saltvann er en god strømleder øker det sjansen for kortslutning.

Har du fått saltvann i telefonen bør du derfor åpne telefonen opp så mye som du våger. Å ta ut batteriet holder ikke i slike tilfeller. Når telefonen er åpen bør du skylle telefonen i ferskvann. Hovedpoenget er at alt saltet må bort, siden dette ikke fordamper i tørkeprosessen, men du bør likevel ikke gjøre telefonen unødvendig våt med ferskvann eller elektronikkrens.

Også annen væske, som brus eller annen sukkerholdig drikke bør skylles vekk med elektronikkrens eller vann.

4. Tørk telefonen

For å tørke telefonen bør du bruke varme. En vanlig fremgangsmåte er å legge telefonen i stekeovnen på en tålelig temperatur, for eksempel mellom 40 og 60 grader. En hårtørrer eller rett og slett sollys gør også jobben. Bruk gjerne fantasien. Men for all del ikke bruk en mikrobølgeovn. Da vil du oppleve både høytstående gnist og smeltet plastikk.

SIM-kortet kan du enkelt og greit tørke med en klut. Dette pleier å tåle fukt uten å ta skade.

Vær tålmodig

For å være sikker på at alt tørker bør du vente en god stund før du slår på mobilen igjen. Venter du en dag er sannsynligheten større for at all vannet tørker i alle kriker og kroker og under komponenter og lignende, enn om du tørker den bare i noen timer.

Er det ferskvann du sølte i mobilen er faktisk ikke sannsynligheten så aller verst for at mobilen fungerer igjen - men med en litt svekket garanti.

Vær også obs på at fukt- og vannskader kan ligge latente og ødelegge telefonen lang tid etter at væsken kom inn i elektronikken. For eksempel er det ikke uvanlig at tastaturet på telefonen delvis slutter å fungere etter en stund.

Et verksted kan gjøre jobben

Det går an å få hjelp hos et mobilverksted, men du får vanligvis ikke garanti på dette arbeidet på grunn av den store sannsyligheten for at du får problemer i ettertid. Noen verksteder reparerer ikke fukt- eller vannskader i det hele tatt.

annonse