Tek.no

Guide

Apple Watch – dette må du vite

Klokka er ikke langt unna nå.

Apple
24 Feb 2015 14:36

Apple Watch

Med bistand fra Macworld i USA og Storbritannia oppsummerer vi det som er kjent om den kommende Apple Watch, Apples første smartur.

I april kommer altså Apple Watch i salg – i hvert fall i USA.

Hvilke andre land som eventuelt vil få del i den første batchen av Apple Watch-enheter på angivelig rundt 5-6 millioner enheter, er foreløpig ikke kjent.

Britene krysser fingrene og tror de kanskje er på listen. Norge er et lite land og nordmenn er vant til at vi må vente litt på slike ting.

Ryktene sier at salgsstart vil bli tidlig i april. Noen mener det er snakk om noen dager ut i måneden for å unngå kollisjon med påsken, men Apple tar ikke slike hensyn. Den første iPad-en kom i salg i butikkene lørdag 3. april 2010, som var påskeaften det året.

Anerkjent klokkeprodusent:
Apple Watch er for femi » (Computerworld)

34 modeller

Apple Watch-skjermen skjelner mellom lett berøring og kraftigere press. Foto: Apple

En del mener at Apple er flink til å ta i bruk eksisterende teknolgi på nye måter og at Apple bevisst satser på å lære av andres feil før selskapet lanserer sine egne produkter. Her er i hvert fall én viktig forskjell på Apples smartur-satsing og mye av det vi har sett fra konkurrentene til nå:

Mens konkurrentene begrenser seg til modellserier med svært få valgmuligheter, vil Apple tilby hele 34 modeller allerede fra starten av.

Det er kanskje litt drøyt å kalle det forskjellige «modeller» ­– i noen grad er det bare variasjoner over et tema. Men noen av skillelinjene er vesentlige.

For eksempel kommer Apple Watch i to forskjellige størrelser. Noen vil sikkert kalle modellen som er 42 mm høy for «vanlig herrestørrelse», mens modellen med høyde på 38 mm synes å passe bedre til et tynnere kvinnehåndledd.

Konkurrentene har som regel bare én størrelse å by på, gjerne ganske stor.

På neste side skal vi se på hvem som er de viktigste konkurrentene »

Foruten to størrelser vil Apple også tilby Apple Watch i tre forskjellige klasser, om man vil.

Standard-klassen heter ganske enkelt Watch og har urkasse i rustfritt stål samt skjerm i safirglass.

De som vil ha en Apple Watch mer tilpasset sport og friluftsaktiviteter, kan velge Watch Sport. Denne er litt mer solid og bedre beskyttet, med såkalt Ion-X-glass, også kalt aluminiumsilikatglass. Samtidig er sportsklokkene bygd i lettere materiale, anodisert og eloksert aluminium, det vil si aluminium påført beskyttende lag gjennom oksiderende bad, som isolerer godt elektrisk og gir ekstra rustbeskyttelse, ifølge Store Norske.

Apple hevder at aluminiums-urkassen på sportsklokkene er 60 prosent sterkere enn vanlige legeringer, men likevel 30 prosent lettere enn urkassene i rustfritt stål.

Gult eller rosa gull

Apple har designet et stort antall klokkeremmer til Apple Watch. Foto: Apple

De som er ekstra godt bemidlet og som kanskje er mer interessert i stil og moter enn i informasjonsteknologi, kan velge et av urene i Watch Edition-familien. Disse kan leveres med etui i 18 karat gull, om man ønsker, og urkassene er også av 18 karat gull.

Litt variabelt innenfor de forskjellige klassene kan man altså velge mellom forskjellige overflatematerialer og legeringer, inkludert valget mellom gult eller rosa gull.

Så kommer vi til et stort antall klokkeremmer, som vel å merke kan monteres «begge veier», slik at venstrehendte ikke skal ha noen grunn til å føle seg diskriminert. Skjermvisningen kan også tilpasses bruk av høyre- og venstre-hendte.

Videre har Apple designet seg frem til en rekke varianter av spenner og låser.

Britiske Macworld har regnet seg frem til at man skal kunne velge blant 34 ulike modeller og fysiske varianter av Apple Watch.

I tillegg kommer trolig tredjepartsprodusenter med egne remmer, ifølge ferske rykter.

Amerikanske Macworld har på en pressevisning prøvd flere av Apples remmer, for eksempel Leather Loop i italiensk skinn. Mykt og komfortabelt, og den holder klokka godt på plass, var dommen.

Macworld påpekte at det er enkelt å justere lengden på remmene og lenkene selv uten å måtte oppsøke urmaker eller juvelér.

Apple er ikke alene med smarte klokker:
Her er Microsoft Band » (Computerworld)

Millioner av uttrykk

Hvor mange uttrykk kan Apple Watch-skjermen egentlig ha? Foto: Apple

Hittil har vi bare snakket om det ytre. Hvis man går videre til å se på det digitale livet under klokkeglasset, ser man at det er utallige digitale urskiver å velge blant, og at brukeren kan tilpasse disse ytterligere etter smak og behag.

En Apple Watch kan ha millioner av uttrykk, hevder Apple.

Betjening og brukergrensesnitt

De fleste av oss har gått rundt med armbåndsur siden barndommen og er godt vant med hvordan uret betjenes – i den grad det i det hele tatt er nødvendig med noen betjening nå til dags.

Hjulet som vi i gamle dager brukte til å trekke opp klokka og i nyere tid til å justere tiden og stille inn dag og dato, er med på Apple Watch også, under navnet digital krone.

Slik lades Apple Watch. Foto: Apple

Men her har den overtatt en oppgave som man på mobil og nettbrett bruker fingrene og knipebevegelser til: å zoome inn og ut. På en så liten skjerm er det upraktisk å bruke fingerbevegelser på skjermen til dét, mener Apple.

Den digitale kronen brukes også til å rulle skjermen nedover – til å scrolle. Skulle man gjort det på den lille skjermen, ville fingrene skjult det man trenger å se.

Man kan dessuten trykke på den digitale kronen. Da kommer man kjapt tllbake til Hjem-skjermen.

Tross disse knappene er selvfølgelig skjermen berøringssensitiv. Og ikke bare det. Skjermen kan skjelne mellom en lett berøring og et hardere trykk. Apple kaller teknologien Force Touch. Løsningen er basert på syltynne elektroder i skjermen.

Kombinert med en ny type apper som Apple har kalt Overblikk – Glances på engelsk – skal det nye brukergrensesnittet gi kjapp tilgang til grunnleggende informasjon som gps-informasjon om hvor du er, værmelding, kalender og lignende.

Det er bare den aller mest relevante informasjonen som vises fra disse appene, i et format som er tilpasset den lille skjermen. Informasjonen hentes frem med lette sveipebevegelser over skjermen.

«Taptiske» tilbakemeldinger

Apple Watch er bygd for å fungere i tett partnerskap med iPhone. Foto: Apple

Når mobilen din er satt opp i stillemodus, men varsler med vibrasjon, merker alle i møterommet at du mottar en telefonsamtale eller en melding. Varsling via vibrasjon er ikke så diskret som man skulle ønske.

Med Apple Watch skal det være vanskelig for dem som sitter nær deg å merke noe som helst når du mottar en telefonsamtale eller en melding.

Apple kaller det taptiske tilbakemeldinger, men på norsk snakker vi heller om haptisk teknologi, en tilbakemeldingsteknologi basert på haptikk, som er læren om berøring og kommunikasjon ved berøring.

I Apple Watch er dette utviklet slik at man kan få forskjellige typer diskrete berøringstilbakemeldinger som gjør det mulig å skjelne tilbakemeldingene fra hverandre. Hvis man går i bygater med gps-assistanse via iPhone-en i lommen, kan Apple Watch formidle via berøring i håndleddet om du skal svinge til høyre eller venstre i neste kryss.

Varslingene kan suppleres med små, diskrete lydsignaler, og teknologien kan også brukes til å gi flere Apple Watch-brukere i samme rom mulighet til å kommunisere med hverandre uten at andre merker det. Hva slags implikasjoner det kan tenkes å få både privat og på jobb, kan man jo bare spekulere på.

For øyeblikket går det en debatt om hvor langt Apple egentlig har greid å komme med sensorene som måler diverse kroppsfunksjoner, men pulsmåling er i hvert fall med, så funksjonaliteten som sportsur blir nok som forventet.

Mer spesifikke funksjoner knyttet til registreringer av andre helsemessige forhold som blodtrykk, oksygenopptak og stressnivå ser ut til å kunne bli noe begrenset i førsteversjonen, dels på grunn av teknologiske utfordringer og dels på grunn av amerikansk juss. Man kan vel tenke seg hva slags søksmål som kan komme hvis noen mener seg helsemessig feilinformert av Apple Watch.

Til gjengjeld kan det hende at integrasjonen med Apples til dels norsk-utviklede talesystem, Siri, kan by på mange spennende bruksmuligheter. Det norske trafikkpolitiet, UP, bøtelegger jevnlig bilister som prater i håndholdt mobil. Hvordan UP vil forholde seg til bilister som dikterer sin Apple Watch, gjenstår å se.

Om smartklokkene slår an vet ingen enda:
Men nettbrettene er i fritt fall » (Computerworld)...mens 120 000 har kjøpt trimarmbånd i Norge » (Computerworld)

Les også