Til hovedinnhold

Bli med på verdens største Fantasy Football-spill

Så enkelt setter du opp et vinnerlag.

skjermbilde

Lørdag braker det løs! Det er knyttet store forventninger til Premier League-sesongen 2014/15, med flere lag som kjemper om den gjeve tittelen.

Kan Liverpool følge opp sin knallsesong fra i fjor? Hvordan vil Louis van Gaals Manchester United reise seg fra en skuffende fjorårssesong? Arsenal banket seriemester Manchester City sist helg, mens Chelsea har forsterket en tropp som allerede virket veldig sterk. I tillegg kan både Tottenham og Everton bli sterke utfordrere, hvis alt klaffer.

Som om det ikke var nok, kan fotballfans gjøre sesongen enda noen hakk bedre ved å spille Fantasy Premier League. Dette er et nettspill i regi av Football Association (FA) i samarbeid med EA Sports, og har over tre millioner spillere. Du og vennene dine kan spille verdens største Fantasy Football-spill helt gratis.

TV 2 Sporten har for øvrig et norsk alternativ til den offisielle Fantasy Premier League, kalt PL-manager. Her er det i skrivende stund litt over 5000 påmeldte lag.

Velg ditt vinnerlag

Hvis du er helt fersk på Fantasy Premier League, kan vi betrygge deg med at det er ganske enkelt å komme i gang med spillet. Det første du må gjøre er å registrere deg på http://fantasy.premierleague.com.

Her taster du inn blant annet navn, fødselsdato, og hvorvidt du ønsker å motta diverse nyhetsbrev. Deretter må du aktivere kontoen via e-postadressen du har oppgitt, før du kan logge inn. Fra velkomstsiden klikker du deg inn på Fantasy Premier League, og videre på «Select your squad».

15 spillere, maks 3 fra samme klubb

Nå skal du velge 15 spillere fra årets Premier League-klubber. Spillerne har fått en verdi av de som har laget Fantasy-ligaen, og du har 100 millioner liksom-pund å bruke totalt. Du kan maksimalt velge tre spillere fra samme klubb.

Spillere som er merket med rødt, oransje eller gult kan være utilgjengelig for den neste kampen.

Kjøp spillerne du vil ha

Til venstre i bildet ser du nå 15 grå fotballdrakter med et plusstegn på brystet. Disse blir erstattet med spillere som du velger i menyen til høyre. Under «Player filters» kan du velge for eksempel ett av lagene, eller at du kun vil vise keepere. Poengsummen som spillerne fikk i fjor vises ved siden av spillerens verdi.

Du har muligheten til å trykke «Auto-Complete», og da fylles alle plassene. Det er imidlertid mye morsommere å velge spillerne selv.

Se opp for skader!

I eksempelet under har vi valgt Robin van Persie fra Manchester United, som er merket med «Player doubtful» (gult ikon). Sannsynligvis er ikke dette så lurt, for hvis han ikke spiller, får vi ingen poeng for ham.

Lingard, som neppe får spille mange kampene, er også et dårlig valg. Vi trengte noen superbillige spillere for å få råd til City-spilleren Yaya Touré – som mange mener var den beste spilleren i ligaen i fjor.

Team Teknofil!

Følg @teknofil_no på Twitter!

Bruk hodet, ikke hjertet

Et lite tips er å ikke velge lag med hjertet. Du vil tape mange poeng på å ikke ha superspissen til laget du hater på ditt lag, for eksempel. Dessuten lønner det seg å velge spillere som er relativt faste i startelleveren, for ellers får du ikke poeng for dem.

Etter å ha valgt dine 15 spillere (2 keepere, 5 forsvarsspillere, 5 midtbanespillere, 3 angrepsspillere), må du gi laget ditt et navn. Dette vises i tabellen i de ligaene du deltar i. Dette kommer vi tilbake til lengre ned.

Du kan designe draktene til laget ditt ved å trykke «Design your kit».

For å være med fra første runde, må du registrere et lag innen førstkommende lørdag kl. 12.30 (norsk tid). Frem til da har du anledning til å bytte spillere («transfers») uten å få straff.

Normalt kan du bare bytte én spiller per serierunde, men du har også to «Wildcards» i løpet av sesongen. Dette innebærer at du kan gjøre så mange bytter du vil i løpet av en runde, uten å få straff.

Slik får du poeng

Spillerne får poeng for å score mål, servere en målgivende pasning, ikke slippe inn baklengsmål, og bare for å spille i kampen. Poengsystemet er imidlertid ganske detaljert. En forsvarsspiller får for eksempel 6 poeng for å score, mens en spiss bare får 4 poeng. I tillegg er det minuspoeng for gule- og røde kort, selvmål og straffebom. Keeperen kan for øvrig få 5 poeng hvis han redder en straffe.

Etter kampen deles det ut bonuspoeng til kampens tre beste spillere. Hvem dette blir avgjøres av et komplisert system – Bonus Points System (BPS) – som blant annet tar med taklinger, skudd på mål, pasningsprosent og så videre. Men det trenger du ikke tenke så mye på, ettersom alt regnes ut for deg, og legges til spillerne dine.

Kapteinen din får doble poeng, så her gjelder det å velge en av dine beste spillere. Du kan velge ny kaptein hver serierunde.

Bli med i en liga!

Det siste du trenger å vite er hvordan du blir med i en Fantasy Premier League-liga. Her har du to muligheter: Enten bli med i en offentlig liga, for eksempel med andre nordmenn eller andre som heier på samme lag som deg. Eller bare velge en tilfeldig åpen liga.

Derimot er det langt morsommere å spille mot noen du kjenner. Da oppretter du (eller en venn) en privat liga ved å trykke «Create a new league» under fanen «Leagues». Dersom du oppretter ligaen, får du en kode som kan dele med vennene dine. Så vidt vi vet kan du være med i omtrent så mange ligaer du vil, men du havner automatisk i «Norway» dersom du oppgir at du er fra Norge.

Lykke til!

Når du har opprettet laget ditt og meldt deg inn i en liga, er du klar for sesongen. For å lykkes i Fantasy Premier League-spillet, må du hver uke velge de 11 spillerne som skal starte, velge en kaptein som vil gi deg mange poeng, samt kjøpe nye spillere hvis noen blir skadet eller spiller dårlig.

Så er det bare å krysse fingrene for at dine utvalgte leverer varene i «Gameweek 1». Premier League sparkes i gang med Manchester United vs. Swansea kl. 13.45 norsk tid på TV 2 Sport Premium/TV 2 Sumo.

Klar for å sette opp laget ditt? Gå til Fantasy Premier League

Flere toppklubber vil bruke spill til å finne talenter
«Football Manager»-databasen blir et analyseverktøy for PL-managere »

(Kilder: Fantasy Premier League)

annonse