Ni tips som sikrer mobilen din
Med noen enkle grep kan du sikre både dine egne og jobbens data.
Innhold
Mobilsikkerhet har aldri vært viktigere. Stadig mer av livet ditt ligger lagres digitalt i lommen din, og er du heldig har du en arbeidsgiver som tillater bruk av private mobiler i jobbsammenheng.
Hvert år glemmes tusenvis av mobiltelefoner på steder der uvedkommende kan få tilgang til dem. I tillegg oppdages det ofte skadelige applikasjoner i applikasjonsbutikkene og på internett. Her skal du få noen enkle tips til hvordan du best kan holde informasjonen din trygg.
Derfor bør du sikre deg
Dagens telefoner inneholder mye du ikke vil skal komme på fremmedes hender. Sensitive data fra arbeidsstedet er kanskje det mest kostbare du har på telefonen din, men det er ikke sikkert du ønsker at kamerabildene dine kommer på avveie heller.
I tillegg til det som er fysisk lagret på telefonene er de fleste av dem logget inn på et utall tjenester, og mange av disse er koblet direkte til kredittkort. Ofte er sikkerheten i forhold til kjøp skrudd ned til et minimum, slik at det blir enklest mulig å skaffe seg den siste utgaven av favorittspillet.
Hvis du mister telefonen din er risikoen relativt høy for at innhold eller kontoer blir misbrukt, noe som er ille nok i seg selv. Programvare du installerer kan dessuten bety at informasjonen din blir misbrukt over tid. Via internett kan uvedkommende ha like god tilgang på telefonen din som du har selv.
1. Bruk tilgangskode
Du kan låse så godt som alle nyere telefoner med en egen kode som må tastes etter at skjermlåsen har gått på. Noen telefoner støtter i tillegg opplåsing med mønster eller med ansikt.
Å bruke en numerisk kode er den sikreste måten å sørge for at uvedkommende ikke kommer seg inn på telefonen din. Både ansiktsgjenkjenning og mønster har store ulemper. Mønsteret blir som regel sittende igjen som et fettete spor på skjermen, og ansiktsgjenkjenning kan vanligvis lures med et enkelt fotografi av eieren.
Se hvordan ansiktslåsen kan lures
Her bryter han Googles nye sikkerhet
2. Aktiver sporing
Mange av dagens mobiltelefoner har programvare for sporing og fjernsletting via internett. Vanligvis er ikke disse funksjonene aktivert fra start, og dermed må du skru på denne sikkerheten selv.
Prosessen er som regel enkel og foregår på ett av to vis. Enten bruker du en konto du allerede har for produsentens tjenester, eller så registrerer du deg med e-post og passord. Deretter kan du låse eller spore mobilen din på nett. Hvis du ikke tror at telefonen kan komme til rette igjen kan du som regel slette innholdet også.
Vær obs på at ikke alle låsefunksjonene er like sikre. Dersom informasjonen du har lagret er kritisk nok bør du vurdere om sletting skal være ditt første og eneste tiltak når mobilen har forduftet.
En ekstra bonus er at disse tjenestene ofte også har en rekke nyttefunksjoner, så som kjapp og enkel tilgang på ringehistorikk og tekstmeldinger via internett.
3. Vær forsiktig med apper
Fortsatt er hovedregelen at innholdet i app-butikkene er trygt. Andelen skadelig programvare øker likevel, og det er lurt å passe litt ekstra på hva du installerer på telefonen din. Spesielt om du har viktig informasjon på den.
Hvis du henter ned kjent programvare eller apper du kjenner fra andre plattformer bør du passe på at både navnet på appen og på utvikleren stemmer. Å bruke navnet på andre utvikleres applikasjoner er en svært vanlig teknikk for utviklere med urent mel i posen.
Hvis applikasjonsbutikken opplyser om hvilke rettigheter en app trenger bør du også ta en nærmere titt. Dersom en app krever påfallende mye informasjon av deg kan det være fare på ferde. Hvis et enkelt spill krever tilgang på telefonlogger eller annen sensitiv informasjon kan det være like greit å styre unna.
Det kan være vanskelig å bli helt sikker på hvilke apper som er legitime. Sunn fornuft og en ekstra vurdering før du trykker på installer-knappen er sannsynligvis nok til å holde deg unna trøbbel i de fleste tilfeller.
Les flere tips om app-sikkerhet
Slik sikrer du deg mot Android-søppel
4. Vær forsiktig med vedlegg
E-postvedlegg kan skjule skadelig programvare enten du jobber foran en PC eller på en mobiltelefon. Derfor er det lurt å være på vakt med en gang du får en e-post med vedlegg fra noen du ikke kjenner.
Mange e-postklienter forhåndsviser litt av innholdet i e-posten uten at du behøver å åpne e-posten. Dette kan fortelle deg om du i det hele tatt har bruk for e-posten før du eventuelt sletter den.
Dersom du tror det er snakk om noe skummelt, eller bare søppelpost, kan det være lurt å la være å åpne e-posten i det hele tatt før du sletter den. I tillegg til vedlegg kan nemlig e-post innholde kode som i verste fall utnytter sikkerhetshull i e-postleseren din.
Vanlig og relativt harmløs søppelpost kan dessuten bruke slik kode til å bekrefte at e-postadressen din er i bruk. Dermed kan du risikere å få enda mer spam uten å ha gjort noe annet enn å åpne meldingen.
5. Ikke root/jailbreak
Å låse opp telefonen din ved hjelp av såkalt rooting eller jailbreaking kan gi deg nye muligheter. Det er likevel viktig å tenke på at programvaren som hjelper deg med dette kommer fra noen andre enn telefonprodusenten.
Siden slik opplåsing går ut på å ta full kontroll over telefonens funksjoner, kan hjelpemidlene også enkelt ta full kontroll over innholdet ditt. Eventuelle bakveier inn i telefonen din kan bli liggende i overskuelig fremtid etter at du har gjort selve opplåsingen.
Mange bedriftsløsninger gir mulighet til å sjekke om telefonen er låst opp på denne måten. Derfor kan det hende at du ikke får tilgang på bedriftens interne systemer så som e-post og filservere med en opplåst telefon.
6. Vit hvor mobilen din er
Mange slipper mobilen av syne i kortere eller lengre perioder, for så å bruke tid på å lete den opp igjen etterpå. Tiden det tar å lete opp en mobiltelefon kan være svært nyttig tid for uvedkommende som kan ha fått tilgang på den.
Dette tipset virker kanskje banalt – men den tiden telefonen din er i lommen eller innenfor synsfeltet ditt er tid uvedkommende ikke kan bruke på å kopiere ut informasjonen din.
7. Pass på minnekortet
Telefonen og minnekortet ditt har ofte uavhengige sikkerhetsfunksjoner. Selv om du har låst ned telefonen din er det ofte mulig for uvedkommende å ta ut minnekortet for å tilgang til informasjon.
Noen telefoner har innebygde løsninger for sikring av minnekort – da typisk kryptering av innholdet, som gjør det uleselig i andre enheter eller krever en kode for opplåsing.
Har du ikke en slik funksjon i telefonen din finnes det apper som kan hjelpe deg. Et annet alternativ er å være selektiv med hva du lagrer på telefonen og hva du lagrer på minnekortet.
8. Vær forsiktig med hva du lagrer
Mange unngår å sikre mobilen sin tilstrekkelig fordi det virker upraktisk å bruke tid på en kode hver gang telefonen skal åpnes. Dersom du ikke har kritisk informasjon på mobilen din kan du klare deg greit uten låseløsninger.
I slike tilfeller kan det være greit å vurdere nettlagring for den mest kritiske informasjonen. Løsninger som Dropbox og Evernote lar deg lagre filer og notater et annet sted enn i mobilens minne.
Så lenge passordet ditt er lagret på mobilen kan uvedkommende få tilgang på innholdet selv om det ligger på internett. Hvis du bruker disse løsningene er det ekstremt viktig å bytte passord så fort du finner ut at mobilen din er borte.
9. Sikkerhetsprogramvare
Stadig mer sikkerhet blir bygget inn i moderne smarttelefoner, men det er ikke alle som har et komplett sett hjelpemidler innebygget. For disse telefonene kan det være aktuelt å installere sikkerhetsløsninger fra andre leverandører.
Så godt som samtlige antivirusselskaper har programvare for mobiltelefoner. Denne programvaren løser som regel mye mer enn bare eventuelle virusproblemer. Sporing og fjernsletting av innholdet på telefonen din er blant de viktigste av disse.
Enkelte av leverandørene gir også telefonlisenser med i familiepakkene sine. Dermed kan det være greit å sjekke hva slags løsninger som tilbys gjennom programvaren du bruker på hjemme-PC-en.
Vil du lese mer om mobil sikkerhet?
Gå til temasiden