Til hovedinnhold

5 smarte triks som gjør Google Chromecast bedre

Enkle grep åpner nye muligheter.

Det finnes mange måter å overføre bilder til TV-en din, og en av de enkleste måtene er å bruke en Google Chromecast. Denne lille minnepinnelignende mottakeren kom som et friskt pust på markedet i fjor, og tok for alvor opp kampen med Apple TV.

Chromecast kobles opp mot det trådløse nettverket i hjemme ditt, og fungerer som en signalformidler mellom for eksempel datamaskinen og TV-en din. En av styrkene til dette produktet er at den snakker sammen med en rekke enheter, med både Windows, OS X, iOS og Android som plattform, og den koster under 300 kroner.

Til å begynne med var det kun mulig å kjøpe Google Chromecast i USA, og det skulle gå en god stund før en europeisk versjon var klar for salg i norske butikker. Da vi testet denne enheten for første gang, var det få apper du hadde å velge i mellom, noe som har forbedret seg noe siden den gang.

Nå som strømmepinnen til Google for alvor har slått rot her i Norge, har vi samlet opp fem gode tips du bør få med deg når du bruker Chromecast.

1. Ikke koble strømmen til TV-en

Det lønner seg ikke å koble Google Chromecast til USB-en i TV-en.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Når du kjøper deg en Google Chromecast får du alt pakket i en liten nett eske. Inne i esken finner du selve enheten i tillegg til en USB-kabel, en strømadapter og en HDMI-forlenger. De første som kjøpte seg en Chromecast her til lands måtte kjøpe den amerikanske varianten, og fikk derfor ikke med en nettadapter som kunne brukes direkte i norske strømkontakter.

Strømmepinnen trenger nemlig strøm, og det enkleste er da å plugge USB-kabelen rett i TV-en. Det gir deg mindre kabelkaos, men da går du også glipp av en hendig funksjon.

Google Chromecast har nemlig støtte for HDMI CEC, Consumer Electronics Control, som gjør at dongelen kan styre TV-en. Det lar Chromecasten bytte inngangskilde på TV-en og justere volumet, men om du kobler USB-kabelen til TV-en og ikke rett i stikkontakten mister du muligheten til å la strømmepinnen slå på TV-en for deg.

Dermed er det viktig at dongelen har en aktiv strømkilde selv om TV-en er slått av. Velger du å starte en overføring til Chromecasten mens den står koblet til strømnettet i huset, vil den også slå på TV-en automatisk og velge riktig inngang takket være CEC-støtten.

2. Bruk Beta-utgaven av Google Cast

Vi har best erfaring med Google Cast i betautgave.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

For å få overført innhold fra for eksempel YouTube eller Netflix, trenger du en utvidelse i Googles nettleser Chrome for å få dette til å fungere. Går du inn i nettleseren din er det et ikon lengst øverst til høyre ved siden av adresselinjen, hvor du finner de ulike menyvalgene i nettleseren.

Her klikker du deg videre via valget «Innstillinger» og velger fanen «Utvidelser». Nederst på denne siden finner du en lenke som det står «Last ned flere utvidelser», som tar deg videre til Googles applikasjonsmarked. Søker du etter Chromecast i søkefeltet får du opp noen resultater, der i blant Google Cast og Google Cast (Beta).

Vi har prøvd en rekke ulike funksjoner på Chromecast den siste tiden, og vår erfaring er at Beta-utgaven av Google Cast fungerer best. Problemet er ofte at du ikke får nok overføringshastighet, og resultatet er at det hakker når du sender over innhold fra datamaskinen til TV-en din. Her har Beta-versjonen vært den utgaven som har oppført seg mest stabilt i vårt tilfelle.

3. Få flere innstillinger

Høyreklikk på skjermen når du er inne i alternativene til utvidelsen. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

I en tidligere utgave av Google Cast kunne du få en rekke nye innstillingsmuligheter ved å endre litt på koden til programmet. Men, da vi skulle ta for oss denne prosessen nå, ser vi at en del ting har forandret seg i den nye versjonen av Google Cast.

Det finnes dog en måte å utvide mulighetene dine til å gjøre endringer i Google Cast. Ved å høyreklikke på Google Cast-ikonet, som har plassert seg ved siden av menyknappen i Chrome-nettleseren, kommer du inn til de originale innstillingene. Høyreklikker du på siden får du opp et valg nederst i rullgardinen som heter «inspiser element». Trykker du på denne så kommer det opp et tvergående vindu nederst på siden med forskjellige koder. Her må du lete deg frem til du finner strengen:

<div ng-show="isInternal" class="options-sections ng-hide">

Denne teksten må du fjerne.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Ved å markere teksten «options-sections ng-hide» i denne strengen, og fjerne denne, vil du få noen flere alternativer under innstillingene til utvidelsen.

Denne teksten må du fjerne.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Nå kan du blant annet bestemme overføringshastigheten og låse antall bilder per sekund. Sender du for eksempel videoinnhold fra PC-en din til TV-en, er det lite poeng i å overskride flere bilder i sekundet enn det TV-en klarer å vise deg.

Etter å ha fjernet teksten kan det være greit å være obs på at ting kan bli mer ustabilt, selv om vi ikke har merket noe til dette. Skulle det gå helt på tverke, er det enkleste å klikke deg inn under «Innstillinger» igjen, og reinstallere utvidelsen ved å fjerne den nåværende utgaven og legge til Google Cast på nytt.

4. Bruk Plex til å vise filene dine

Da vi testet Chromecast for noen måneder siden var det ikke mange alternativer å velge i mellom når det kom til apper. Nå begynner det å ta seg opp så smått, og en av de mest spennende nye appene etter vår mening er Plex.

Plex gir deg mulighet til å vise filene dine på TV-en via Chromecast. Legg merke til Google Cast-ikonet oppe i det høyre hjørnet. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Via dette programmet kan du hente inn filmer, bilder og TV-serier du har liggende på flere maskiner og skaffe deg tilgang til disse fra ulike plattformer, så lenge du er tilknyttet Internett. Programmet støtter blant annet iOS, Windows, OS X, samtidig som også LG og Samsungs TV-er har en Plex-app installert. Nå kan du også bruke Plex med Chromecast.

Vi velger å bruke PC-en som plattform for å sende over innhold fra den til TV-en, og du velger å overføre bildene på mye av den samme måten som når du bruker Netflix eller YouTube, ved å klikke på Google Cast-ikonet når du har Plex-siden oppe i nettleseren. Google Cast-ikonet kommer til syne oppe til høyre i nettleseren, og ved hjelp av et tastetrykk er bildet på TV-en. Fordelen er at du kan bruke Plex til å vise andre filer enn bare film, som for eksempel bilder.

Under vår testing av Plex-appen til Chromecast prøvde vi å koble PC-en til hjemmenettverket med både kabel og trådløst. Ved å bruke det trådløse alternativet fikk vi aldri filmene til å skli skikkelig, og det hele endte opp med en hakkete smørje. Men, når vi tok i bruk kabel mellom ruteren og PC-en, gikk alt langt mer sømløst.

5. Se NRK på TV-en uten dekoder

NRK Nett-TV via Chromecast.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

NRK har et enormt arkiv som inneholder noe for en hver smak. Via nettleseren din kan du blant annet gå inn på kringkasterens nettside for å boltre deg i innhold, samtidig som du kan se på direktesendte sendinger fra en av de tre kanalene til NRK.

Også her kommer Google Chromecast til sin rett. Med Google Cast-utvidelsen i nettleseren din vil du oppdage at NRKs nett-TV-spiller har fått et lite Cast-ikon i seg neste gang du starter et klipp.

Klikker du på denne så sendes filmen rett tilTV-en som Chromecasten er koblet til. Under vår testing erfarte vi dog at det kun er arkivinnholdet som lar deg blåse videospilleren opp til fullskjermsvisning, mens du må ta til takke med et mindre vindu om du vil se noe en direktesending

Viste du at det også er mulig å strømme innhold direkte fra mobiltelefonen?
Slik gjør du for å få innholdet ditt rett på TV-en (Ekstra) »

Vi kommer tilbake med flere tips til Google Chromecast. Har du noen tips til noen triks vi burde vite om? Del gjerne i kommentarfeltet under.

annonse