Tek.no

Guide

Slik lager du din egen ryggesensor med Arduino

Ved hjelp av tre komponenter og bare noen få linjer kode laget vi vår egen ryggesensor

Suhtterstock
8 Apr 2015 12:45

Introduksjon

I Tek-redaksjonen er vi glad i selvbyggerprosjekter. Blant annet har vi tidligere både laget vår egen Ruter-skjerm som forteller deg når neste buss kommer, og vi lagde for kort tid siden vår egen arkademaskin med Raspberry Pi 2. Idag skal vi se på hvordan vi kan lage vår egen ryggesensor for bilen. For å lage en ryggesensor trenger vi:

  • Avstandssensor for å måle avstand til objekter bak bilen
  • Lydenhet for å indikere avstand til objekt
  • En eller annen form for kontrollenhet

Vi har tidligere skrevet om knøttemaskinen Arduino, og hvordan den egner seg godt som kontrollenhet til hobbyprosjekter. Arduino er et utviklingsverktøy for å lage elektronikk. Det består av et elektronikkort med innganger og utganger som kan programmeres ved hjelp av enkle kommandoer – og det er på en måte litt som en liten datamaskin. Arduino ble utviklet av italieneren Massimo Banzi sammen med noen kolleger i 2005. Den ble designet for å være veldig enkel å bruke, slik at selv personer uten teknisk bakgrunn skal kunne lage prosjekter basert på den.

Arduino UNO. Foto: Shutterstock

Arduino er ikke like kraftig som en Raspberry Pi – som også egner seg godt for hobbyprosjekter – men i dette prosjektet vil vi ikke ha behov for noe særlig prosessorkraft. Vi trenger bare noe for å gjøre enkle utlesninger fra en avstandssensor og enkel styring av en lydenhet for å indikere avstand. Denne jobben er en Arduino mye bedre egnet for. Derfor velger vi å bruke en Arduino som kontrollenhet i dette prosjektet.

Les også