Tek.no

Guide Geocaching

Disse skjulte boksene er overalt - slik finner du dem

Kom igang med geocaching!

Montasje: Niklas Plikk, Teknofil.no/Flickr (Dave Wild)
Joachim Froholt
6 Feb 2015 15:26

Introduksjon

Du har sannsynligvis hørt om geocaching, om enn bare i forbifarten. Det er en hobby som er på stor fremmarsj i Norge og internasjonalt, og det er ikke uten grunn: Geocaching er kjempegøy. I denne guiden gir vi deg alt du trenger å vite om hobbyen.

Offisiell introduksjonsvideo.

Hva er Geocaching?

Geocaching er en verdensomspennende hobby som kombinerer friluftsliv med spill og moro. Ved hjelp av en GPS eller en GPS-utstyrt smarttelefon leter spillerne opp poster, kalt geocacher, skjult av andre spillere. Disse geocachene kan være skjult midt i byen, langt ut i skogen eller på toppen av et fjell. Det er til og med en geocache på den internasjonale romstasjonen! Vanskelighetsgraden varierer sterkt – noen involverer lange gåturer og mye leting, andre kan i praksis finnes ved å strekke hånden ut fra bilvinduet. Det de fleste gode cacher har til felles er at de er plassert ved et sted som er interessant eller spennende å besøke, eller har en fascinerende historie. Det finnes titusenvis av geocacher i Norge.

Geocachene kommer i flere former og fasonger, men felles for de aller fleste er at de inneholder en loggbok som du må skrive deg inn i når du har funnet dem. Så må du logge funnet på det offisielle Geocaching-nettstedet, der statistikken din lagres og du kan sammenligne deg med venner og andre brukere.

De første to millionene geocacher.

Geocaching startet så tidlig som i år 2000. Da oppgraderte nemlig USA den sivile GPS-teknologien betraktelig, og det ble mulig for alle utstyrt med en GPS-mottaker å nøyaktig finne posisjonen sin på det globale posisjonsnettet. Entusiaster fant raskt ulike måter å utnytte dette på. En av dem var Dave Ulmer i Oregon, som la ut en bøtte full av smågjenstander ute i skogen, og inviterte andre GPS-eiere til å bruke mottakerne sine for å finne den. Innen tre dager hadde bøtten blitt funnet av to personer, og derfra gikk det slag i slag. Den første, originale geocachen er fortsatt tilgjengelig.

Geocaching uttales forresten «geokæsjing» i Norge. En geocache kalles vanligvis bare en cache, som uttales «kæsj».

Geocaching er for hele familien. Foto: Groundspeak

Hva er poenget?

Svaret på dette spørsmålet avhenger av hvem du spør. Selv liker jeg å gå tur i skog og mark, men jeg sliter med å motivere meg for å bare gå rundt en løype eller til et tilfeldig sted. Ved hjelp av geocaching får jeg et skikkelig mål for hver tur, med den fine bonusen at jeg stadig oppdager nye, spennende steder. Enten det er glemte krigsminner midt i skogen, flotte topper med herlig utsikt eller rett og slett bare en fin sti gjennom spennende terreng, har jeg nå besøkt mengder av kule steder i nærheten, som jeg ikke ante eksisterte før jeg begynte med geocaching.

Andre geocachere fokuserer mer på spillelementet og statistikk. Det går sport i å ha mange funn, eller for eksempel ha funn hver dag i en lengre periode. Selve letingen etter godt skjulte geocacher kan være svært moro i seg selv, og mange liker også spenningen ved å usett jakte på en geocache på et sted med mye folk. For mange er geocaching en familieaktivitet, som knytter voksne og barn sammen i en felles lek. Andre igjen bruker geocaching til å finne spennende steder når de er på ferie, og er mindre aktive når de er hjemme.

Mange erfarne geocachere synes også det er veldig gøy å være først til å finne en nypublisert geocache.

Les mer om «førstemann til mølla»-moroa på side 3.

Ikke alle cacher er åpne for alle brukere. Foto: Groundspeak

Koster det noe?

I utgangspunktet ikke, så lenge du har en GPS-mottaker eller en GPS-utstyrt smarttelefon. Alt du trenger å gjøre for å starte opp med Geocaching er å registrere deg på det offisielle nettstedet. Mobil caching er nok lettest ved hjelp av den offisielle Geocache-appen. Den finnes i en gratis «nybegynnerutgave» ved navn Geocaching Intro for Android, iOS og Windows Phone, og i en mer avansert betal-utgave som bare heter Geocaching for Android og iOS. På Android er c:geo et gratis alternativ du bør ta en titt på, og CacheSense et kommersielt alternativ. Sistnevnte finnes også på Blackberry.

Den offisielle Android-appen. Foto: Groundspeak

Selskapet bak geocaching tilbyr imidlertid et premium-medlemskap. Det koster 30 dollar (225 kroner med dagens kurs) per år, og gir deg en rekke ekstrafunksjoner og muligheter som gjør livet som geocacher lettere. Disse inkluderer muligheten til å få beskjed hver gang en ny cache publiseres nær deg, slik at du kan forsøke å bli førstemann. Du kan også laste ned større mengder cacher til GPS-en din, for eksempel alle cachene innenfor en gitt radius eller alle cachene i nærheten av en vei du har tenkt å kjøre.

Den kanskje største grunnen til å skaffe seg premium-medlemskap er at mange cacheeiere velger å gjøre geocachene sine tilgjengelige kun for premium-medlemmer. Dette gjelder spesielt geocacher lagt til bynære strøk, hvor de er mer utsatt for sabotasje, og geocacher man av ulike årsaker mener passer best for litt erfarne geocachere.

Du kommer uansett fint i gang med geocaching uten å betale et rødt øre, og det er ikke nødvendig å noensinne betale. Hvis du blir hektet på hobbyen er imidlertid premium-medlemskap noe du bør vurdere, om ikke annet enn fordi premium-geocacher blir vanligere og vanligere her til lands.

Du trenger ikke mer enn dette for å starte. Foto: Groundspeak

Trenger jeg GPS, eller holder smarttelefonen?

Normalt holder en moderne smarttelefon i massevis – hvis du har en relativt ny telefon er det ingen grunn til å kjøpe GPS før du har holdt på med hobbyen en stund og funnet ut at dette er noe du vil investere mye tid i. Men en skikkelig tur-GPS har noen fordeler. Den er gjerne hakket mer nøyaktig, spesielt når forholdene begynner å bli vanskelige, og den fungerer like godt uavhengig av hvor god den mobile internettdekningen er. I tillegg er det jo en klar fordel at en normal GPS går på vanlige batterier, som kan byttes hvor som helst. På mange mobiler suger GPS-funksjonaliteten strøm, som er et ekstra hensyn man må ta på lengre turer.

Skal du kjøpe tur-GPS for geocaching, er det en stor fordel at modellen du velger har innebygd støtte for geocaching. Det har heldigvis de fleste ordinære modellene på markedet i dag, og da reklamerer de som oftest med det på skrytelisten over funksjoner. Spør i butikken hvis du er i tvil. Selskapet bak Geocaching har også laget en liten liste over ting du kan ha i tankene når du handler.

NB: Vanlige GPS-enheter er avhengige av at du installerer kartpakker selv. De kommersielle kartene du finner i butikker er svindyre, men heldigvis finnes det gratis alternativer. Om du kjøper en GPS fra Garmin kan du besøke Frikart.no for gratiskart for hele Europa.

Husk fotoapparatet. Foto: Groundspeak

Hva bør jeg ha med på tur?

Utenom en eller annen form for GPS, trenger du skriveredskap. Større geocacher har vanligvis slike i boksen, men man vet aldri om de faktisk virker. Mindre geocacher har gjerne ikke plass. Du må logge funnet fysisk for å få logge på nettet, så uten skriveredskap kommer du ikke langt. Det kan også være greit å ha med papir, i tilfelle loggen er full, våt eller på andre måter umulig å skrive i.

Utenom dette avhenger selvsagt alt av geocachen du skal finne og hvor den er. Her er noen ting du kan ha i tankene:

  • For cacher i skog og mark bør du ha gode, vanntette sko.
  • Niste er supert. Ingenting er som å belønne seg selv med en matbit etter en strabasiøs tur.
  • Hodelykt eller lommelykt. Geocacher er ofte gjemt i små hull og så videre, og dessuten er huler og hellere populære cachesteder.
  • Ekstra batterier for GPS og eventuell lommelykt.
  • Noen cacher trenger også spesialutstyr, som fjellklatringsutstyr. Dette finner du ut i geocachens beskrivelse. Les den før du drar ut!

Større geocacher har også det vi kaller bytteting, altså små gjenstander som du kan bytte til deg når du finner dem. En liten pose med greie bytteting er derfor veldig fint å ha, spesielt om du har med deg barn på turen, og de ser noe de har veldig lyst på i en geocache. Når du bytter skal verdien av det du legger i være lik eller høyere enn verdien av det du tar ut. Legg aldri matvarer eller parfymerte ting i en geocache!

Les hvordan du finner en passende geocache å starte med på side 2!

Les også