Tek.no

Guide

Julens beste mobilkjøp

Marius S Eltervåg
17 Des 2007 16:41

For mange er en mobiltelefon den perfekte julegave, men det er ikke alltid lett å finne frem i mobiljungelen. Her er redaksjonens beste stalltips.

Til musikkelskeren

De fleste nyere mobiltelefoner har støtte for å spille av musikk, men det er store forskjeller på både lydkvalitet, lagringskapasitet og brukervennlighet. Her er to modeller som vil slå an hos den musikalske.

Samsung SGH-F210
Pris: ca 2500,-

Samsungs SGH-F210 ligner mer på en musikkspiller enn en mobiltelefon, og er liten nok til at den kan tas med overalt.

Musikkspilleren leverer topp lydkvalitet, og har en lagringskapasitet på 1 GB, noe som holder til omtrent 250 låter. Dersom dette ikke er nok, kan du tredoble minnet ved å kjøpe et minnekort til et par hundrelapper.

Musikkmulighetene er utvilsomt det sterkeste argumentet for å kjøpe denne modellen, men den leverer også god lydkvalitet i samtaler, og har et batteri som ikke tar kvelden med det første.

Sony Ericsson W610i
Pris: ca 1800,-

Om du vil ha en mer ordinær telefon med større skjerm, er Walkman-telefonen W610i et godt kjøp. Denne telefonen er forholdsvis liten og nett, har bra lydkvalitet og en svært brukervennlig musikkspiller.

Når du kjøper telefonen får du også med et minnekort på 512 MB, som holder til omtrent 120 låter.

Til den aktive

Kjenner du noen som trives aller best når svetten renner, og forsvinner ut i skogen med sekk på ryggen når andre sitter inne og sutrer over været? Da er det én telefon som bør slå mer an enn andre.

Sony Ericsson W580i
Pris: ca 2200,-

Denne modellen har et sporty utseende, den har en størrelse som gjør den lett å ta med seg, og den fungerer bra som musikkspiller på joggeturen.

W580i holder styr på hvor mye du beveger deg ved hjelp av en innebygd skritteller, og antall skritt vises konstant på skjermen. I tillegg leveres telefonen med et innebygd treningsprogram som viser detaljert informasjon om tilbakelagt distanse, forbrente kalorier og snitthastighet.

Til moteslaven

En skikkelig moteløve mener mobiltelefonen er en viktig del av antrekket. Her er to modeller som virkelig skiller seg ut fra mengden.

Neonode N2
Pris: ca 3500,-

Svenske Neonode står bak en av de mest sjarmerende telefonene som noensinne er laget: N2. Denne knøttlille saken er garantert å vekke oppmerksomhet med sitt spesielle utseende.

Å bruke N2 er også en egen opplevelse, ettersom den ikke har vanlige nummertaster. Alt fra navigering i menyene til styring av musikken gjøres ved hjelp av den berøringsfølsomme skjermen og en enslig piltast, noe som for øvrig fungerer ypperlig.

LG KE850 Prada
Pris: ca 4200,-

Mobilprodusenter som slår seg sammen med kjente motehus er en økende trend, og et av de mest elegante resultatene kommer fra LG og Prada.

KE850 Prada er godt byg get og oser av kvalitet. I likhet med Neonode N2 har heller ikke Prada-modellen nummertaster, og styres med en berøringsfølsom skjerm.

Til bestemor

Moderne funksjoner og teknologi i mobiltelefoner er veldig ofte grunnen til at mange eldre ikke vil bytte ut fasttelefonen sin. I år kom det et alternativ som løser dette problemet.

Emporia Life
Pris: ca 2000,-

Dette er mobilen som byr på det den eldre garden ofte ønsker seg av en telefon: Minst mulig.

At telefonen er stor er på ingen måte negativt. Emporia Life er en modell som eldre mennesker skal kunne finne, holde i hånden og bruke uten større problemer, og den har derfor blitt utstyrt med digre taster med stor og synlig skrift. Skjermen viser kun sort/hvitt, og har i likhet med tastene stor og tydelig skrift.

At lyden i tillegg kan stilles høyere enn på de aller fleste andre mobiler, og at det er en egen knapp for nødstilfeller på baksiden av telefonen, gjør dette til den perfekte modellen for sin målgruppe.

Til forretningskvinnen

Kjenner du noen som er arbeidsnarkoman, gjerne litt distré og alltid på farten? Da kan en skikkelig profftelefon være et etterlengtet verktøy i hverdagen.

Nokia E90
Pris: ca 6800,-

E90 er det nærmeste du kan komme "å ha hele kontoret i lomma". Denne telefonen har fulltastatur, en gedigen skjerm og er tungt lastet med nyttefunksjoner.

Telefonen har også alt som finnes av trådløse teknologier, slik at epostslavene aldri vil ha problemer med å komme seg på internett.

Nokia E51
Pris: ca 2500,-

Ikke alle er interessert i å bære rundt på så store telefoner som E90 og TyTn2, selv om de gjerne skulle hatt en solid forretningstelefon.

E51 koster under halvparten av det du vanligvis betaler for en profftelefon, og er langt mer lommevennlig enn sine søsken med fulltastatur og storskjermer. Kan du leve med en mindre skjerm og et vanlig mobiltastatur, byr E51 likevel på de aller fleste nyttefunksjonene du trenger for å organisere hverdagen, og på samme måte som med alle andre smarttelefoner, kan du legge til ekstra programvare dersom du savner noen funksjoner.

Til minstemann

Når yngstemann i huset skal få sin første mobiltelefon, er det greit å gå for en modell som ikke koster skjorta, samtidig som den er lett å bruke. For et par måneder siden lanserte Nokia en modell som treffer denne målgruppen perfekt.

Nokia 3500 Classic
Pris: ca 1100,-

SKal du ha mye mobil for pengene, bør du gå for 3500 Classic. For rundt 1100 kroner får du en telefon som har god musikkspiller, mange funksjoner og et av de beste kameraene i sin prisklasse.

Telefoner som koster under 1500 kroner er ofte kuttet til beinet når det kommer til funksjoner. 3500 Classic er et kjærkomment unntak, og et håndfast bevis på at det går an å lage telefoner som både er gode og billige.

Til bildeentusiasten

Selv om kameratelefoner fremdeles har et langt stykke igjen å gå før de kan måle seg med vanlige digitalkamera, er det flere telefoner på markedet som tar gode nok bilder til at du fint kan fremkalle dem i vanlig fotoalbum-format. Det er spesielt to modeller som utmerker seg i denne kategorien.

Sony Ericsson K850i
Pris: ca 4000,-

K850i tar ikke bare bilder i knallbra kvalitet, den er også en av få telefoner som gjør at det å ta bilder føles som den naturligste ting i verden.

Med menyer som minner om de du finner i vanlige digitalkamera, gjennomtenkte snarveistaster for knipsing av bilder, og ekte blits, er dette en av årets desidert beste kameratelefoner.

LG KU990
Pris: ca. 3800,-
LGs kameraflaggskip KU990 er ikke noe dårligere enn konkurrentene, og byr på ekte blits, autofokus og fem megapikslers oppløsning. Men det er på videoopptak at KU990 virkelig tar ledelsen.

Videofunksjonen greier nemlig å fange hele 120 bilder i sekundet, altså fire ganger mer enn konkurrentene. Dette gjør at du kan lage videosnutter med fiffige «slow
motion»-effekter. Oppløsningen på videoklippene er også helt i toppklasse.

...og disse bør du ikke kjøpe

I den stadig tettere jungelen av mobiltelefoner, er det ikke uvanlig at det dukker opp sorte får. Her er tre telefoner du bør styre unna.

Samsung M300
Pris: ca 1000,-

M300 har elendig talekvalitet, egner seg dårlig til å skrive tekstmeldinger med, og er generelt irriterende.

Selv med en pris på knappe 1000 kroner er dette en telefon du bør styre unna. Faktisk anbefaler vi heller å gå for den fire år eldre originalen, dersom du greier oppdrive den.

LG KG130
Pris: ca 600,-

KG130 er et halvhjertet forsøk på å lage en billigtelefon som skal være enkel å bruke. Riktignok koster telefonen lite penger, og det er ikke noe problem å finne frem i menyene. Men KG130 mister dekningen så ofte at det går utover blodtrykket, selv i områder med optimale forhold.

Det er helt i orden at produsentene stripper telefoner for funksjoner og teknologi for å presse ned prisene, men vi synes det blir litt vel drastisk å kutte ut antennen.

Nokia 2626
Pris: ca 550,-

Da Nokia laget billigtelefonen 2626 fikk en av ingeniørene en idé: Hvorfor ikke dekke skjermen med lysreflekterende plast?

Går du utendørs eller befinner deg i nærheten av noe som kan minne om sterkt lys, skal du anstrenge deg mye for å greie å lese det som står på skjermen.

Dette bør du tenke på

Før du kjøper mobiltelefon i gave, bør du tenke gjennom følgende:

Pris: Rundt juletider kan prisforskjellene være ekstra store. Sammenlign derfor prisene før du handler. Ofte er det rimeligere på nett enn i fysiske butikker.

Binding: Ikke gi bort en mobil med binding i julegave. I slike tilfeller må mottakeren pakke opp en presang hvor halve regningen følger med. Det kan sette en demper på julestemningen.

Samarbeid: Det har blitt stadig vanligere å gi bort mobiltelefoner i julegave. Spør gjerne familie og vennekrets om de planlegger å kjøpe det samme. De færreste har behov for to telefoner.

Merke: Noen er svært opptatt av merket. Kjøper du telefon fra ny produsent, betyr det at man må lære seg et nytt menysystem og nye skrivemetoder. Ikke alle setter pris på slike endringer.

Kvittering: Ta godt vare på kvitteringen. Den er nødvendig å ha hvis noe skulle skje med telefonen. Du kan også spørre om butikken kan forsegle esken og gi deg byttelapp.

Les også
Nå får du kjøpt HTC S730
Les også
Nå er Nokia 5310 i butikkene
annonse

Les også