Til hovedinnhold
GuideSmittestopp

Dette er hele Smittestopp-appen

Ekstremt enkel.

Niklas Plikk, Tek.no

Torsdag ettermiddag lanserte FHI appen «Smittestopp», som skal spore nordmenn for å kunne varsle om man har vært i nærheten av en coronasmittet person.

Nedenfor kan du se hvordan appen ser ut, i tilfelle du ikke får tilgang til den selv, eller ikke ønsker å laste den ned.

OBS: Vi vurderer ikke personvernet i appen og tar ikke stilling til hvordan FHI har valgt å lagre posisjonsdata eller teknologien som er brukt.

1: Enkel forklaring

Appen har til hensikt å spore nordmenns bevegelser i kampen mot coronaviruset. Ved å bruke GPS- og bluetoothsignaler skal den kunne avgjøre hvor du har vært, og om du har vært i nærheten av noen med smitte.

Så fort du har installert appen på enten iPhonen eller Android-mobilen din, blir du informert i appen om hvordan du kan bidra til å forhindre smittespredning, og et par korte setninger om hvordan appen fungerer.

Appen har i forkant av lanseringen blitt møtt av mye kritikk og skepsis med tanke på personvern, så en egen side er dedikert til å oppsummere hva FHI og appen lagrer. Du er også nødt til å lese personvernreglene før du kan trykke deg videre. Vanligvis ser vi ikke på eviglange vegger av tekst som noe positivt, men i dette tilfellet er det såpass viktig informasjon som blir formidlet at vi synes det er fint at man er tvunget til å lese det.

Der står det blant annet at «Når en person får en covid-19-prøve som er positiv, vil dette registreres hos FHI i det som kalles MSIS-databasen, jf. forskrift om meldingssystem for smittsomme sykdommer. Registreringen i MSIS-databasen skjer elektronisk og det er FHI som er dataansvarlig for innsamling og behandling av helseopplysninger i MSIS. MSIS-database inneholder 11-sifret fødselsnummer og kan legge til mobiltelefonnummer til vedkommende som har avlagt positiv covid-19-prøve.»

2: Ønsker tillatelser

Den eneste måten appen kan fungere på er ved å spore brukerne som installerer den. Dermed er det naturligvis et steg hvor du gir den tilgang til følgende punkter:

  • Lokasjonsdata
  • Bluetooth
  • Varslinger

Uten GPS (lokasjonsdata) vil ikke appen kunne vite hvor du befinner deg. Appen trenger i tillegg Bluetooth for å gjenkjenne andre mobiler i nærheten med samme app installert. Smittestopp trenger også muligheten til å sende varslinger, for å kunne sende deg melding hvis du har vært i nærheten av noen med positiv covid-19-prøve.

3. Sjekk at du er registrert med riktig telefonnummer

Neste steg er rett og slett å sjekke at du er registrert med riktig telefonnummer. Skulle du for eksempel teste positivt til covid-19 vil dette registreres i et eget meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), og dermed knyttes til ditt personnummer, som igjen er knyttet til telefonnummeret ditt.

På denne måten vil andre som har vært i nærheten av deg på et eller annet tidspunkt den siste tiden bli varslet at de har vært i nærheten av en smittet person. De vil imidlertid ikke bli informert om hvem det var, hvor det skjedde eller nøyaktig tidspunkt.

Det samme gjelder hvis du har vært i nærheten av en smittet. Da vil du få en tekstmelding som informerer om dette.

4. Det var alt

Så fort du har registrert mobilnummeret ditt har appen fått alt den trenger. Den vil nå spore mobilen din i bakgrunnen, og benytte seg av bluetooth-senderen for å se om andre med Smittestopp-appen er i nærheten.

Appen har ikke noe som helst annen funksjon i seg, slik som oppdaterte smittetall, tips for å unngå smittespredning eller mulighet til å se hvor du har vært. Den er rett og slett ekstremt enkel, både i bruk og funksjonalitet.

Du kan skru av sporingen når du vil, og du kan eventuelt trykke deg til info-siden, som viser en liste med nettsider med ytterligere informasjon. Men i bunn og grunn er det bare disse tre skjermbildene du kan interagere med i appen etter at du har registrert deg.

Hovedpoenget med appen er rett og slett å bare ha den installert på mobilen, så trenger du egentlig ikke å gjøre noe mer.

Obs: I første versjon av artikkelen skrev vi at appen kun var tilgjengelig å bruke for de i Drammen og to andre kommuner. Dette stemte ikke. Saken er rettet opp.

Slik fungerer smitte-appen

annonse