Tek.no

Guide

5 gode grunner til å ikke kjøpe Windows 8

Tenkt å gå over til Microsofts neste operativsystem? Tenk om igjen.

istock/hardware.no
Niklas Plikk
14 Okt 2012 06:00

Selv om det finnes flere gode grunnertil å oppgradere til Windows 8, er det selvfølgelig også grunner for hvorfor du bør sky "oppgraderingen" som pesten.

LES OGSÅ: 8 gode grunner til å kjøpe Windows 8

Skepsis til noe nytt kan være et sunt innstinkt, spesielt når det kommer til nye dingser og ny programvare. Ja, det kan være moro å være først ute, men av og til kan det lønne seg å vente. Windows 8 er intet unntak, og vi har flere gode grunner for hvorfor du bør være forsiktig å hoppe over til det nye operativsystemet.

1: Microsoft endrer hvordan du bruker Windows på

Bare en enkel ting som å søke etter en fil eller et program virker som en mye større affære når det blir blåst opp over hele skjermen. I Windows 7 kunne du gjøre hele prosessen nederst i venstre hjørne på skjermen.Foto: Skjermdump, Hardware.no
Denne bør du bli vant til å se, uansett om du vil eller ei.Foto: Skjermdump, Hardware.no

Kanskje den aller største grunnen for hvorfor du bør holde deg til det du allerede kjenner, er fordi du allerede vet hvordan det fungerer. Du kan alle hurtigtastene, du vet hvor alt ligger, og du vet hva som vil skje når du trykker på en knapp.

Med Windows 8 vil Microsoft ta flere av tingene vi holder nært og kjært, og snu det på hodet. Eller fjerne det fullstendig.

Den aller største forandringen vi snakker om her er selvfølgelig den nye startskjermen, som vi tidligere har omtalt som Metro-grensesnittet. Microsoft har trukket tilbake navnet, men grensesnittet er fortsatt like inntakt som første gang det ble vist frem.

Den nye startskjermen har gjort mange endringer med Microsofts operativsystem. Windows 8 er mer berøringsfokusert enn forgjengeren, den gamle startmenyen og startknappen er borte, og hele operativsystemet er delt i to. Enten har du den tafsevennlige startskjermen foran deg, eller så sitter du med det tradisjonelle skrivebordet på skjermen – som har ikoner, oppgavelinje og vinduer. Dette hadde vært helt greit, hadde du bare kunnet velge. Det kan du imidlertid ikke, og plutselig er du nødt til å omstille deg til noe helt nytt. Nytt er ikke nødvendigvis dårlig, men det er heller ikke utelukkende positivt.

Windows 8 bør heller sees på som den bortglemte tvillingbroren til Windows 7, ikke en oppgradering.

2: Raskere, men betyr det noe?

Foto: istock

Microsoft skryter av å ha en ekstremt rask oppstart, og tiden det tar å skru av en maskin med Windows 8 installert skal også være redusert et par sekunder.

Det er selvfølgelig vel og bra, men er det egentlig dét som betyr noe? Bare det å sette inn en SSD i stedet for en harddisk vil korte ned oppstartstiden dramatisk, og de fleste med en SSD installert vil nok hevde at å gå ned fra 10 til 8 sekunder i Windows 8 ikke spiller så veldig stor rolle.

Så hva er det vi egentlig bryr oss om, da? Ytelse, selvfølgelig! Windows 8 skal jo være en oppgradering fra Windows 7, så vil spillene våre oppleves som smidigere, og vil programmer gå raskere i det nye operativsystemet?

Tester viser at i visse tilfeller gir faktisk Windows 7 bedre ytelse enn Windows 8. Blant annet i testprogrammer som 3D Mark 11 kommer Windows 7 bedre ut, og til oppgaver som filoverføring og jobbing i diverse programmer, er de to operativsystemene ganske identiske.

3: Uferdig og unyttig applikasjonsbutikk

Uansett hvor stor skjerm du har vil innholdet være det samme. På vår 27 tommer store skjerm fremstår det som rimelig dårlig bruk av plassen.Foto: Skjermdump, Hardware.no

Microsoft er i ferd med å komme i hard app-konkurranse med to svært farlige konkurrenter. Google-butikken Google Play (tidligere kjent som Android Market) har omtrent 700 000 applikasjoner å by på, mens Apple har App Store med omtrent det samme antallet.

Med Windows 8 spiller Microsoft en ny versjon av Marketplace, kalt Windows Marketplace. Foreløpig har butikken omtrent 2000 applikasjoner å by på.

Det kan virke slemt å sammenligne Marketplace med Google Play og App Store, spesielt med tanke på at Apple også har en egen applikasjonsbutikk for Macer med et langt mindre utvalg (i overkant av 10 000 applikasjoner). Forskjellen er imidlertid at Mac App Store tilbyr fullverdige programmer for det vanlige skrivebordet, mens Windows Marketplace fortsatt bare tilbyr programmer for den berøringsvennlige startmenyen.

Med Windows 8 vil tross alt Microsoft bevege seg over på nettbrett i tillegg til tradisjonelle datamaskiner, og prøver derfor å tilpasse operativsystemet sitt for å passe for begge deler. Problemet er at applikasjonsbutikken er nok en funksjon i Windows 8 som er totalt irrelevant for deg som sitter på en vanlig datamaskin og bruker mus og tastatur.http://www.hardware.no/artikler/dette-er-de-norske-windows-8-prisene/113408

Hadde Microsoft tillatt utviklere å legge inn fullverdige programmer for det vanlige skrivebordet hadde tradisjonelle PC-brukere i hvert fall kunne brukt det til noe. Slik det er nå er det kun programmer som kan kjøre på ARM-plattformen som støttes, og slik vil det tilsynelatende fortsette å være.

4: Kjedelig uten berøringsskjerm

Hvis du har tenkt å kjøpe et Windows 8-nettbrett blir nok Windows 8 en moro opplevelse. Like moro er det ikke for deg som ikke har en berøringsfølsom skjerm.Foto: Microsoft

Jada, Windows 8 er kanskje billigere enn noen gang tidligere. Det hjelper imidlertid ikke så mye når det meste som er nytt dreier seg om berøringssentrerte menyer og applikasjoner for nettbrett. Det betyr at du trenger ny maskinvare for å få det meste ut av operativsystemet, og det koster penger.

PC-produsenter står selvfølgelig og tripper i spenning på Windows 8-lanseringen. Samtlige har forberedt en rekke nye nye modeller, nesten alle med berøringsskjerm, for å klare å mette det de håper vil bli en eksplosjon av berøringsskjerm-kåte forbrukere.

Hvis du uansett har tenkt å kjøpe en ny datamaskin, kan det være greit å vente til høsteksplosjonen kommer. En berøringsfølsom skjerm kan tross alt ikke skade. For deg som ikke har lyst til å kjøpe ny maskinvare som passer til Windows 8, er kanskje ikke oppgraderingen verdt bryet.

5: Farlig å være først

Aah, ta førstemann, ikke meg! .Foto: istock

Selv om Windows 8 har vært tilgjengelig for utviklere i ett år og for alle andre siden februar, er det ikke feilfritt. Lanseringer har alltid en tendens til å bringe med seg en flokk av småproblemer og feil som må fikses, og dette blir neppe et unntak.

De største problemet vil nok ramme den første gruppen som våger seg ut på berøringsskjermene. Vi har allerede sett tendenser til driverproblemer på en fersk installasjon av Windows 8 på et nettbrett, og med tanke på hvor mange ulike formfaktorer, produsenter og spesifikasjoner som skal matche til lanseringen, er det ikke umulig å tenke seg at noen problemer vil dukke opp.

De lureste holder seg tilbake i begynnelsen og lar de mer eventyrlystne ta den første støyten.

Hva velger du?

Der har du altså våre fem største grunner for hvorfor du bør holde deg unna Windows 8. Som du kanskje kan se er det ikke noe i veien for deg som er ute etter et Windows 8-nettbrett, men sitter du med en stasjonær PC med Windows 7, bør du ta et par runder før du gjør ditt endelige valg.

Gikk du glipp av grunnene for hvorfor du bør kjøpe Windows 8?

Les også: Derfor bør du kjøpe Windows 8

Hva har du tenkt å gjøre når Windows 8 kommer i butikkhyllene? Løper du og kjøper det så fort det er mulig, eller avventer du situasjonen litt? Kom gjerne med en kommentar i diskusjonstråden under.

Les også
Kritisk hull i Windows 8
Les også
Gjør PC-en klar for Windows 8
Les også
Dette bør du vite før du kjøper Windows 8
Les også
Se hvordan Windows har utviklet seg
Les også
– Windows 8 er kritisk for Microsofts fremtid
Les også
8 gode grunner til å kjøpe Windows 8
Les også
Lunken mottagelse av Windows 8 så langt
Les også
Oppgradering til Windows 8 blir billigere enn noen gang
annonse

Les også