Tek.no

Guide

5 triks for redusert mobilstråling

Istochphoto / Franck Camhi
7 Juni 2011 20:00

Tips for å unngå stråling

Bruk håndfri, trådløst eller ledningsbasert, og legg mobilen på bordet.

Ikke snakk i mobilen mens du har dårlig dekning.

Ikke bruk den bærbare PC-en på fanget når du er tilkoblet internett trådløst.

Øk avstanden fra Wi-fi-ruteren, og ikke plasser den på for eksempel barnerommet. Dersom du er 2,5 meter unna basestasjonen minker du strålingen du absorberer med 99 prosent.

TV-master stråler langt mer enn mobil-basestasjoner. Hold avstand fra disse. Dersom du står ti meter unna en TV-mast opplever du bare én prosent av strålingen i forhold til om du står tett inntil den.

En trådløs håndfri stråler 1/250 av det mobilen stråler. (Foto: Sony Ericsson)

Mange er opptatt av stråling fra mobiltelefoner og eventuelle farer forbundet med mobilstråling. Mobilstrålingen har ingen bevist skadeeffekt, men mange ønsker likevel å være føre var.

Les også: Er mobilstråling farlig?

Det er mobiltelefonen som utsetter oss for mest for potensielt farlig elektromagnetisk stråling i hverdagen, utenom sola, selv om også lysrør, Wi-fi-rutere og en rekke elektriske apparater også genererer samme type stråling med forskjellige frekvenser.

Om du vil unngå strålig fra mobilen i så stor grad som mulig er det noen enkle tips du kan følge.

1: Bruk håndfri

Dersom du vil være føre var, er det første du bør gjøre å skaffe deg en håndfri. En trådløs håndfri kan være en god løsning. Mobilen stråler nemlig 250 ganger mer enn en vanlig Bluetooth-håndfri. Da får du mesteparten av strålingen bort fra hodet. 

Les tester av Bluetooth-håndfrier »

Vanlige hodesett med ledning kan også være en god løsning, men da bør du ha ledningen så rett som mulig slik at den ikke ligger som en ball i lomma. Ledningsrot fører nemlig til mye elektromagnetisk stråling, spesielt om ledningen er rullet pent rundt som en spiral. Også i dette tilfellet får du likevel mesteparten av strålingen bort fra hodet. 

2: Hold mobilen unna hodet

Det kan også være lurt å legge mobilen på bordet når du snakker i håndfri, da lengre avstand fra mobilen reduserer strålingen du utsetter deg for kraftig. 

Et alternativ kan være å legge mobilen på bordet og bruke høyttalertelefonen.

Du utsettes også for stråling om du har mobilen i lomma, men dette er bare minimalt i forhold til å snakke i telefonen. Oppvarming i dette området kan faktisk føre til redusert sædkvalitet hos menn, noe det flere ganger har vært fokus på i mediene, men ettersom oppvarmingen er så liten er den neppe betydelig. Et varmt bad eller trange bukser gjør større skade. Nye sædceller vokser dessuten frem i løpet av tre nye måneder, så skaden er bare midlertidig.  

Bekymrer du deg for akkurat dette, bør du også unngå å ha den bærbare PC-en din på fanget ettersom denne også varmer opp dine edlere deler langt mer enn mobilen gjør.

Å snakke i mobilen innendørs gjør at den stråler mer. (Foto: Izabela Habur / Istockphoto)

3: Ikke snakk i dårlig dekning

Mobilen stråler alltid bare så mye som den trenger å stråle for å få tilstrekkelig god kommunikasjon med basestasjonen.

Det betyr at den stråler mindre jo bedre dekning du har. I praksis betyr dette at telefonen din stråler mye når du snakker for eksempel innendørs, siden dekningen her er dårligere enn ute i det fri.

4: Skru av 3G

Dersom du skal snakke innendørs kan det også være lurt å deaktivere 3G-funksjonen hvis du har en 3G-telefon og det ikke er topp 3G-dekning inne. 3G-signalene har nemlig vanskeligere for å gå gjennom vegger enn vanlige GSM-signaler, og dermed er dekningen innendørs dårligere og mobilen må stråle mer når du snakker i telefonen. 

Galaxy S II er en knakende god mobil som i tillegg stråler lite.

5: Kjøp rett mobil

Det er stor forskjell på hvor mye mobilene stråler i dag. Mobilstrålingen måles i SAR-verdi, som er en metode for å oppgi hvor mye av mobilens stråling som absorberes av 1 kg kroppsvev når mobilen ligger inntil hodet ditt og mobilen stråler for full maskin - altså under dårlig dekning. 

EU har satt en grense for SAR-verdi på maksimalt 2 W/kg. Alle telefoner som skal selges i Europa må dermed ha en SAR-verdi som er under dette. Det svenske fagforbundet TCO (Tjänstemännens Centralorganisation) anbefaler imidlertid at SAR-verdien ikke overstiger 0,8 W/kg. 

Disse mobilene stråler minst på markedet i dag:

Sjekk hele listen »

I prisguiden vår kan du se alle mobilene som stråler mindre enn for eksempel 0,5 W/kg, eller velge en annen maksverdi. Du kan også sjekke strålingen på din egen mobiltelefon ved å søke etter modellnavnet.

Les også
Ingen klarer å kjenne mobilstråling
Les også
– Nei, mobilstråling er ikke farlig
Les også
Disse mobilene stråler mest
Les også
– Ingen bevis for skadelig mobilstråling
Les også
Redd for mobilstråling?
Les også
Her er de beste smartmobilene: Her er de beste smartmobilene
Les også
– Mobilstråling fører ikke til hjernekreft
Les også
Spar tusenvis på de ti beste smarttelefonene
Les også
Når mobilnettet tryner
Les også
IsatPhone Pro: IsatPhone Pro kan redde livet ditt
Les også
Slik lurer du mobiltyven
Les også
– Mobilen koker ikke hjernen din
Les også
Sammenligner mobilbruk med kloroform og eksos
Les også
Mobilen kan gjøre deg ufruktbar
Les også
Vil forby trådløst nett på skoler
Les også
- Vi bryter ingen strålingsgrenser
Les også
Disse mobilene stråler mest
Les også
Forbyr strålings-app til iPhone
annonse

Les også