Tek.no

Guide Julegaver 2017

Dette er Tek-redaksjonens julegavetips

Enten du vil bruke 300 eller 30 000 kroner.

Pexels/Po

Det er straks jul og tid for at det samme spørsmålet melder seg i år som i fjor: Hva skal du gi dine beste folk i gave?

Det er selvsagt opp til deg, men for å hjelpe deg litt i gang – og ikke minst til å unngå skikkelig kjipe bomkjøp når du handler – har vi i Tek-redaksjonen i tradisjon tro satt oss ned for å samle de produktene vi selv har latt oss imponere av til en hendig liste du kan støtte deg på.

Tek-redaksjonen med mobilekspert Finn Jarle Kvalheim, TV-tester Ole Henrik Johansen, nyhetssjef Niklas Plikk, testansvarlig Stein Jarle Olsen, PC- og grafikktester Anders B. Smedsrud og komponentekspert Vegar Jansen. Bilde: Tek.no

Her finner du tips fra eksperter på mobiltelefoner, TV, treningsdingser, datakomponenter, spill, husholdningsprodukter, god lyd og mye annet nordmenn flest forbinder med de ultimate harde pakkene.

Mens du på vår anbefalingsside alltid kan oppdatere deg på hvilke produkter vår sammensatte teknologiredaksjon mener er aller best innenfor hver kategori, har vi her i årets julegaveguide forsøkt å holde prisen på et noenlunde konservativt nivå.

Selvsagt vil noen av julegaveanbefalingene våre ligge over i den dyrere enden av julegaveskalaen også. Spesielt gjelder dette for TV-, mobil-, og spillskjermanbefalingene våre, men vær sikker på at vi har dekket budsjetter i alle størrelser.

Lykke til med årets julegaveshopping!

Anders Smedsruds beste tips

Logitech G502 Proteus Spectrum

Logitech G502 Proteus Spectrum

Logitech G502 Proteus Core utmerker seg på flere måter mot konkurrentene i vår stortest av spillmus. Den har flest knapper, god layout og overlegent best programvare.

Den har også den beste ergonomien, spesielt for spillere som liker et fullhåndsgrep. Dette gjør den også godt egnet for andre dataoppgaver enn bare spilling, som kan være særlig aktuelt for spillere som jobber og surfer en del på PC-en i tillegg.

Les samletesten av spillmus her »

Gjennomført ultrabærbar

Huawei MateBook X 256GB

Huawei MateBook X 256GB

Glem Apples MacBook, for Huawei har gjort alt så mye bedre med sin MateBook X. Her er ikke tastene grunne, men byr på god vandring og de støyer ikke. Her er det ikke bare én, men to tilkoblingsporter, og innloggingen gjør du enkelt med en fingersensor.

Design- og byggmessig legger Huawei lista like høyt som Apple, og den høyoppløste skjermen er både lyssterk og knivskarp. Til tross for størrelse på omtrent et A4-ark og tykkelse på 1,25 cm er ytelsen svært god, så her får du faktisk i både pose og sekk.

Dette er en svært dyr julegave, men vi velger likevel å trekke frem maskinen ettersom den er en av de aller beste vi har testet i hele 2017.

Les testen av Huawei MateBook X her »

Topp for sofasurfing og arbeid

Microsoft Surface Book (CR9-00016)

Microsoft Surface Book (CR9-00016)

Dette er ikke maskinen å gi til den som skal ha den aller kraftigste innmaten, men selve utformingen av Surface Book er likevel så god og bruksområdene så mange at dette trumfer ytelsen – som uansett er god nok.

Surface Book lar deg nemlig ta av hele skjermen så du kan bruke den som et stort og lett nettbrett eller tegnebrett i sofaen, mens det gode tastaturet og den presise pekeplaten sikrer høy produktivitet når du må jobbe. Solid byggekvalitet i magnesium, en fantastisk skjerm og automatisk ansiktspålogging gjør denne til en vinner, og nå som oppfølgeren med bedre innmat er på vei kan du få originalen til en god pris.

Les testen av Microsoft Surface Book her »

Superallsidige trådløse propper

Apple AirPods (2016)

Apple AirPods (2016)

Alle synes kanskje ikke Apples nye trådløse øreplugger ser like «smarte» ut, og de passer heller ikke perfekt i alles øreganger, men der de gjør nettopp det er disse perfekte til både bilkjøring, pendling og gåturer. Proppene skilter med en brukervennlighet og allsidighet ingen andre kan matche, og lydkvaliteten er overraskende god.

En egen Apple-chip sørger for at AirPodsene kobles til Apple-dingsene dine så snart du har puttet dem i øret, og tar du proppene ut pauser musikken automatisk. Ettersom proppene ikke har silikonputer hører du godt hva som skjer rundt deg om du spiller lavt, men det er ofte en fordel.

Taleassistenten Siri er innebygget, og mens AirPodsene kan spille i fem timer gir det lille etuiet inntil fem nye oppladinger.

Les testen av Apple Airpods her »

Heftige spillskjermer

Acer Predator XB271HU

Acer Predator XB271HU

Det skal godt gjøres å finne en bedre kompanjong til et godt grafikkort enn Asus ROG Swift PG279Q og Acer Predator XB271HU.

Disse spillskjermene på 27 tommer kommer med lynraske 1440p-paneler som kan vise inntil 165 bilder i sekundet. Det er en kjempefordel i actionspill og kompetative spill, og gir en mye jevnere bildeflyt enn standard skjermer eller 4K-skjermer hvor panelet er låst til 60 bilder i sekundet.

Se priser for Asus ROG Swift PG279Q her (Prisguide.no) »

I tillegg har skjermene Nvidias G-Sync-teknologi. Paret med et Nvidia-grafikkort betyr det at mottakeren kan nyte spill uten å bekymre seg over såkalt «tearing», eller riving av bildet, som kan oppstå når man spiller med høy oppdateringshastighet.

Begge skjermene bruker det samme fargesterke IPS-panelet, byr på god byggekvalitet og flere justeringsmuligheter. Selv om Asus' alternativ byr på noe mer intuitiv menynavigasjon ville vi valgt den skjermen som er billigst av de to når du handler.

Les testen av Acer Predator XB271HU her »
Les testen av Asus ROG Swift PG279Q her »

Ole Henrik Johansens beste tips

Den beste strømmeboksen

Apple TV 4K 32GB (5th Generation)

Apple TV 4K 32GB (5th Generation)

Vil du samle flere tjenester i en og samme boks er Apples nye Apple TV noe å vurdere. Nytt av året er det at den støtter 4K-oppløsning, men den har også blitt betraktelig raskere å bruke enn tidigere.

Norge er dessuten et av de første landene utenom USA som nå får TV-appen til Apple, en app som samler tjenester som TV2 Sumo, Viaplay og Cmore under ett og samme tak.

Har du en TV som ikke henger helt med på interaktive løsninger og bruk av apper er dette en langt billigere måte å oppdatere seg på enn å kjøpe en ny TV.

Du får også en modell med mer lagringsplass (Prisguide.no).

Les testen av Apple TV 4K her »

De beste til å sperre uønsket lyd ute

Sony WH-1000XM2

Sony WH-1000XM2

Hører du mye på musikk på farten er disse nye klokkene fra Sony de beste du kan velge akkurat nå. Her har Sony forbedret sin 1000X-serie, som fra før var veldig bra, med enda bedre teknologi for å gi deg bedre lyddemping.

Blant annet har disse klokkene en egen sensor som måler trykket i klokkene og kompenserer for dette om du for eksempel reiser med fly. Da vi testet dette slapp vi blant annet å utligne trykket under oppstigning og landing.

Samtidig har disse klokkene solid lydkvalitet å by på. Her får du en balansert lytteropplevelse der bassen er kraftfull og kontrollert, samtidig som de høyere tonene er skarpe, men ikke ubehagelige.

Les testen av Sony WH-1000XM2 her »

Opplev Dolby Atmos på en god måte

Samsung HW-K960

Samsung HW-K960

Lydkvaliteten til en TV er ofte dårlig – spesielt om du skal se film. For å piffe opp denne opplevelsen er en lydplanke en god løsning. Vil du samtidig ha det siste nye innen filmlyd er Dolby Atmos siste skrik.

Med denne lydplanken fra Samsung får du dette formatet hjem i stuen, takket være høyttalere som sender lyden opp i taket samtidig som de spiller på tradisjonelt vis. Resultatet er at lyden nå kan oppleves i høyden også, altså at du for eksempel hører at et helikopter flyr over hodet ditt.

Da vi testet denne planken imponerte den med knakende god lydkvalitet, og dessuten har prisen rast med omtrent 5000 kroner den siste tiden.

Les testen av Samsung HW-K960 her »

Knallgod projektor til under 10 000 kroner

Epson TW-5650

Epson TW-5650

Vil du ha et skikkelig stort bilde i stuen blir det fort veldig dyrt om du skal ha en TV. Er målet å bevege deg opp, og kanskje over 100 tommer, vil du komme langt med en projektor til under 10 000 kroner - i alle fall så lenge du ikke krever 4K-oppløsning.

Vi har nylig testet syv projektorer under 10 000 kroner, og den beste av dem alle ble Epson EH-TW5650.

Her får du en projektor som byr på meget god bildekvalitet til prisen du betaler, hvor spesielt farger og lysstyrke er blant modellens sterke sider. Samtidig er den enkel å bruke, hvor du blant annet kan styre andre enheter via HDMI med fjernkontrollen som følger med.

Prisen på projektoren er i det øvre sjiktet i vår test, men samtidig er prisen på erstatningspæren den billigste. Pæren holder også mange timer mellom hvert skifte.

Sjekk vår stortest av projektorer her »

Smartklokken som automatisk holder styr på bevegelsene dine

FitBit Ionic

FitBit Ionic

I julen er man som regel ikke like fokusert på trening og diett. Men så fort julemiddagene er fortært vil vi gjerne komme i gang med treningen igjen. Er du en av mange som vil komme i bedre form vil en smartklokke hjelpe deg på vei.

Ved hjelp av Fitbits nye flaggskip kan du holde styr på hvor mye du beveger deg, hvor godt du sover, og se forbedring i treningen din. Denne klokken tar seg av målingene automatisk, så du trenger kun å fokusere på å komme deg ut av sofaen.

Når du sette i gang med en løpetur, eller tar en søndagstur i skogen, vil klokken altså merke hva du driver med. Også om du tar deg en svømmetur.

Via en enkel app kan du holde styr på treningen din samtidig som du kan plotte inn hvor mye du spiser og drikker i løpet av dagen. På den måten får du en oversikt over forbrenningen din versus hvor mye energi du tilfører kroppen i løpet av dagen.

Les testen av Fitbit Ionic her »

Vegar Jansens beste tips

Smart livredder

Nest Protect

Nest Protect

Ikke alle julegaver kan redde liv, men dette er faktisk hovedfunksjonen til Nests røyk- og karbonmonoksidalarm Protect.

Denne er «smart» på flere måter, men vi liker best at den sjekker sin egen tilstand og varsler deg om noe skulle være galt. En annen fin ting er stemmevarslingen som både forteller deg om hva som er galt og på hvilken enhet. I tillegg kan den finne på å si ifra om høye røykverdier før den finner på å ule, så hvis du er litt kjapp til å reagere kan du slippe hele alarmen. Norsk kan den også.

Les testen av Nest Protect her »

Portabel lagring for hvermannsen

Western Digital My Passport SSD 256GB

Western Digital My Passport SSD 256GB

Nyere datamaskiner har byttet ut den tradisjonelle harddisken med alternativer basert på minneteknologi, ettersom disse både er kjappere, lettere og mer robuste enn de gamle harddiskene med snurrende magnetplater.

En ekstern SSD med USB-tilkobling er derfor perfekt for den som ønsker å dra med seg større datamengder. Den har også støtte for kryptering, slik at det ikke trenger være kritisk dersom disken skulle komme på avveie. WD My Passport SSD kan både kobles til den nye USB Type-C og eldre USB-porter.

Les testen av WD My Passport SSD her »

Finn Jarle Kvalheims beste tips

Enkel og god telefon

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Til 2200 får du en mobil som funksjonsmessig ikke står nevneverdig tilbake for de dyre. Den byr på det beste kameraet i sin prisklasse, og menyene er lynraske og gode.

Hvis mottakeren ikke er så opptatt av ekstrafunksjoner eller de nyeste designtrendene skal det altså godt gjøres å bli misfornøyd med denne.

Les testen av Motorola Moto G5 Plus her »

Toppmodell det er lett å bli gla i

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro

Julegaver til 8000 er ikke og bør neppe være hverdags, men hvis noen virkelig har fortjent en ekstra oppmerksomhet, er Mate 10 Pro en av årets beste kombinasjoner av pris og ytelse.

Et digert batteri og krefter nok til å tygge seg gjennom hva som helst uten å stoppe er stikkord. En vanntett mobil med heldekkende skjerm og design som ikke står tilbake for noen aktuelle modeller.

Les testen av Huawei Mate 10 Pro her »

Stilig glassdesign og topp kamera

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8

Samsungs Galaxy S8 er litt billigere nå enn den pleide å være, og til rundt 6000 har Galaxy S8 fra Samsung blitt et meget godt valg om du skal gi en riktig påkostet julegave. Her får du ett av de beste mobilkameraene på markedet for fotografering i dårlig lys og telefonen er ellers både vanntett og byr på en stilig glassdesign. Skjermen dekker hele forsiden, og ytelsen er stort sett upåklagelig.

Les testen av Samsung Galaxy S8 her »

Stein Jarle Olsens beste tips

Trådløse plugger med støydemping

Sony WF-1000X

Sony WF-1000X

Sony har prestert det mesterstykket å lage helt trådløse øreplugger som sitter fabelaktig godt på plass, låter strålende og attpåtil har aktiv støykansellering.

Du må imidlertid leve med litt mager batterilevetid, i likhet med de fleste andre av pods-produktene. De ser også litt underlige ut, da de stikker ganske langt ut av ørene, og om du har iPhone er det godt mulig du synes lyden er hakket for skarp og aggressiv.

Uansett: God lyd, god passform, god støykansellering og kurant pris gjør dette til undertegnedes trådløse favoritt for tiden.

Les testen av Sony WF-1000X her »

Trådløs puristlyd med lang batteritid

RHA MA650

RHA MA650

Om du synes en kabel bak nakken er like greit, bør du se til disse fra britiske RHA. MA650 Wireless fås nemlig til under tusenlappen, og har plassert kabelen i en myk og fleksibel krage rundt nakken. Det gjør at du slipper mikrofon- og batteriboksen som henger under øret og drar i ledningen, i tillegg til at det er enklere å levere god batteritid. MA650 skal holde ut i 12 timer, noe som er i øvre sjikt i denne klassen.

Dette er imidlertid ikke ørepluggene du velger om du vil ha superbass og danse rundt på gata. MA650 leverer nemlig glassklar «puristlyd» som er godt egnet til å trigge gåsehudnerven når de pares med riktig musikk. Det er imponerende til under tusenlappen - spesielt trådløst.

Om du vil være ekstra generøs med mottakeren kan vi også anbefale storebrormodellen MA750 Wireless, som låter enda et par hakk bedre til 1495 kroner.

Les testen av RHA MA650 Wireless her »

Topp WiFi i hele huset

Ubiquiti AmpliFi HD + 2 Mesh Points

Ubiquiti AmpliFi HD + 2 Mesh Points

Om du er lei svarte ruterbokser med blinkende lys og som leverer dekning bare i en liten del av huset, bør du se på de nye produktene med mesh-teknologi. Disse bruker flere enheter til å gi deg et sømløst nett i hele boligen, og felles for dem alle er at de er langt enklere å sette opp enn rutere tradisjonelt har vært, de har et mye mer stuevennlig design og holder antall avanserte funksjoner på et minimum.

Den beste kombinasjonen av ytelse og brukervennlighet synes vi Ubiquiti AmpliFi HD gir. Dette trenodesystemet styrer enhetene dine til den noden som gir best ytelse på en upåklagelig måte, er superenkelt å sette opp og har en app som gir deg all den informasjonen du trenger om hjemmenettet ditt. Prisen på drøye 4000 kroner er litt stivere enn rutere flest, men om du noen gang har irritert deg over det trådløse nettet hjemme er det garantert verdt hver krone.

Les testen av Ubiquiti AmpliFi HD her »

Fyldig lyd med masse trøkk

Divoom Voombox Power

Divoom Voombox Power

Det florerer av bluetooth-høyttalere der ute, men ikke mange leverer så god lyd til prisen som Divoom Voombox Power gjør. Den både ser og føles kjempesolid ut, og selv om den ikke er større enn en halvliterskartong med melk, leverer den både fylde og trøkk i massevis.

Voombox Power spiller først og fremst veldig høyt, og i tillegg har den mye mer bass enn vi har vært vante med fra høyttalere i denne kategorien - og til denne prisen. Denne høyttaleren koster nemlig ikke mer enn 900 kroner, og attpåtil kan den brukes som nødlader for mobilen med det innebygde batteriet på 6000 mAh. Et godt kjøp!

Les testen av Divoom Voombox Power her »

Strøm video og musikk til TV-en

Google Chromecast 2

Google Chromecast 2

Enten du har en soveroms-TV som ikke er så ny at den har alskens smart-TV-funksjoner eller du bare hater grensesnittet på TV-en i stua: Løsningen er Google Chromecast.

Denne lille dingsen plugges inn i en HDMI-port på baksiden og lar deg strømme nærmest hva det skal være fra telefonen eller en PC/Mac med Google Chrome. Og det beste? Trenger du ikke 4K-støtte koster den bare 359 kroner, og den er tilgjengelig omtrent overalt.

Les testen av Chromecast (2. generasjon) her »

Niklas Plikks beste tips

Aktivitetsarmbånd fra markedslederen

FitBit Alta HR

FitBit Alta HR

Markedslederen på aktivitetselektronikk heter Fitbit, og Alta er et svært kompakt og godt armbånd med skjerm, app og veldig ålreit batteritid til denne typen dingser å være.

Det vi liker best med Fibits produkter er at du ikke trenger å gjøre noe aktivt for at bevegelser og aktiviteter skal registreres - du trenger bare å ha den på. Kombinert med en knallgod og intuitiv app er dette både en lekker og smart gave.

Les testen av Fitbit Alta HR her »

Første steg til god multiromslyd

Sonos One

Sonos One

Sonos er for multiromslyd det Thermos er for kaffekanner; litt ekstra kostbare, men også veldig gode.

Selskapets nyeste høyttaler heter Sonos One og akkurat som med de andre Sonos-produktene kan den kobles sammen til et stort nettverk av ulike lydkilder som man enkelt veksler mellom når lyden skal spilles av. Sonos One koster rundt 2000 kroner, og kan være begynnelsen på et mye større anlegg som du kan utstyre hele huset med.

Trekkplasteret til One er forøvrig at den skal ha stemmeassistenten Alexa innebygd, men dette er fortsatt ikke aktivert i Norge. Det er likevel en særdeles god høyttaler, som kommer til å bli enda bedre i tiden fremover.

Les testen av Sonos One her »

Spillkonsollen for barn og voksne

Nintendo Switch

Nintendo Switch

Det er vanskelig å gi deg bare én anbefaling når det kommer til spillkonsoller, for det spørs helt hva du er ute etter. Det er tre alternativer, og hver har sin styrke.

Nintendo Switch er uansett en herlig fleksibel konsoll som fungerer like godt tilkoblet TV-en i stua som den gjør i baksetet i bilen. Den har en rekke gode spill som er moro både for barn og voksne, selv om grafikken ikke kan måle seg med konkurrentene.

Vi nevner Mario, Zelda, Metroid og Pokemon – her kommer velkjente storspill for både store og små til å velte inn fremover.

Best spillutvalg

Sony PlayStation 4 Slim 500GB

Sony PlayStation 4 Slim 500GB

Playstation 4 fra Sony har trolig det beste spillutvalget av de tre store konsollene, og er sånn sett den sikreste konsollen å kjøpe til noen du bare vet liker «TV-spill», uten å være mer spesifikk. Konsollen finnes i to utgaver, hvorav Pro-utgaven har mer maskinvarekraft å by på, noe som blant annet kan oversettes til et bedre VR-bilde.

Av gode spillserier du finner hos Sonys konsoll finner vi Uncharted, Final Fantasy, Gran Turismo, Persona og The Last of Us.

Råkraftig konsoll med 4K Blu-Ray-spiller

Microsoft Xbox One X 1TB

Microsoft Xbox One X 1TB

Xbox One X (eller den eldre og svakere Xbox One S) er også et godt alternativ om du kjenner noen som liker å slappe av foran TV-en med spill. Spesielt den oppgraderte X-versjonen byr på helt ekstrem maskinvare som ingen andre konsoller kan måle seg med når det kommer til rå kraft. Dermed har den også det største potensialet på konsollmarkedet.

Har du en 4K-TV er det Xbox One X som vil by på de peneste spillopplevelsene, samtidig som både den og den svakere og rimeligere S-versjonen byr på en knallgod 4K Blu-ray-spiller.

Eksklusive spillserier til Microsofts Xbox er blant annet Halo, Gears of War og Forza.

Les testen av Xbox One X her »

Robotstøvsuger

Xiaomi Mi Robot Vacuum

Xiaomi Mi Robot Vacuum

Robotstøvsugeren som gir deg desidert mest for pengene er den kinesiske modellen Xiaomi Mi Vacuum. For cirka 4000 kroner får du en støvsuger som yter nesten like godt som de aller beste på markedet, men som koster halvparten til en tredjedel. Den sliter imidlertid litt med høye terskler, og har ikke den aller beste appen.

En annen modell som også gir deg mye valuta for pengene er Neato Botvac Connected. Den ligner veldig på Xiaomis modell, men er flinkere til å komme over terskler. Her må du imidlertid ut med litt mer penger, da den går for rundt 6000 kroner.

Den beste robotstøvsugeren, uansett pris, er iRobot Roomba 980. Problemet er at prisen er på cirka 10 000 kroner, og da vil du kanskje heller ha tre kinesiske modeller i hjemmet?

Les samletesten av robotstøvsugere her »

Gjensyn med barndommen

Nintendo SNES Classic Edition

Nintendo SNES Classic Edition

For nostalgikere og alle som elsker retro-spill er dette den ultimate gaven. Det er rett og slett en mini-utgave av Nintendos populære spillkonsoll fra 90-tallet, som kommer med 21 innebygde spill.

Vi koste under hele testperioden og det var herlig å få et gjensyn med gamle helter vi nesten hadde glemt fra barndommen. Dette er gaven for alle som savner Zelda, Megaman, Metroid, Super Mario og resten av de kjente spillfigurene. Det eneste aberet er at det kan være vanskelig å finne den til salgs.

Les testen av SNES Classic Mini her »

Trenger du enda flere tips?
Ta en titt blant alle samletestene våre, da vel! »

Les også
Fikk du en julegave du ikke likte? Slik får du pengene tilbake
Les også
Dette er dingsene du trolig finner under juletreet i år
Les også
Du kan få utrolig mange andre dingser for prisen av en iPhone X
Les også
Apple TV 4K: Apple viser konkurrentene ryggen
Les også
Den ultimate gadget-guiden for studenter
Les også
15 dingser Tek.no-redaksjonen hadde brukt skattepengene på
annonse

Les også