Guide

Veggfester og TV-bord

Med ny flatskjerm i hus er spørsmålet om den skal henges opp på veggen eller settes på et TV-bord.

I denne utgaven av TV-skolen skal vi se nærmere på forskjellige løsninger for å feste skjermen på veggen, litt om TV-bord og hybridløsninger.

Hvor høyt skal TV-en henge?

Når du sitter hjemme i godstolen og skal se på TV, er ideell høyde for blikket ditt omtrent en meter over gulvet.

Den nye skjermen skal altså ikke henge oppunder taklista eller i ”malerihøyde". Et godt utgangspunkt er at 2/3-deler av TV-en er under øyehøyde og den resterende 1/3-delen over. Dette er likevel ingen fasit, om du liker å lene deg ekstra lang tilbake kan det være lurt å heve TV-en litt.

Veggfester med bevegelse

Det finnes mange alternative veggfester; Enkle fester som henger skjermen rett på vegg uten bevegelse, andre har mulighet for å tiltes eller kan trekkes ut fra veggen med svingbare armer.

Spesielt mindre flatskjermer blir hengt høyere enn normalt på grunn av plassmuligheter på for eksempel kjøkkenet. Da er det praktisk å kunne tilte skjermen litt nedover, slik at bildet ikke blir dårligere fordi du har feil innsynsvinkel.

I andre tilfeller er det kjekt med veggfester der skjermen kan trekkes ut fra veggen. Spesielt om du har behov for å vri flatskjermen og vinkle den direkte mot der du sitter.

Fest veggfestet skikkelig

Det aller viktigste når du har funnet riktig høyde på veggfestet er å montere det skikkelig. Spesielt om du har en stor tung skjerm som skal trekkes ut fra veggen, øker kravene til hvor godt du har forankret skjermen. Newtons lov gjelder i aller høyeste grad når det kommer til slike veggfester.

Med en betongvegg er det viktig å forborre hullene og bruke skikkelige betongplugger til skruene, når du skal montere festet. Veggen tåler som regel tyngden av alle typer TV-er, mens skruene kan glippe ut dersom du ikke gjør en grundig jobb.

Skal du feste skjermen til en gipsvegg eller tilsvarende, anbefales det å lete etter stendere og skru festet fast i disse. Som regel er det 60 centimeter mellom stenderne.

Eksempel på veggfeste med uttrekk.

Flere standarder

De fleste flatskjermene på markedet i dag benytter VESA-standardene, som sier hvilken avstand det er mellom festepunktene på skjermen. For eksempel har en del små TV-er enten 10 x 10, 20 x 10 eller 20 x 20 centimeter avstand mellom festepunktene. VESA oppgir målene i millimeter, for eksempel VESA 200 x 200.

Større skjermer kan ha lengre avstand og veggfestene til disse er ofte tilpasset, slik at du kan henge skjermen i to stendere.

For mange av veggfestene du får kjøpt monteres horisontalt, men det finnes også fester som må skrues vertikalt på veggen. Da er det spesielt viktig å skru fast festet i en stender.

Også flere av TV-produsentene lager originale veggfester. Samsung har et feste der du henger flatskjermen på veggen ved hjelp av en kevlarstreng. Noe lik måten du henger opp et maleri.

TV-bord og hybrider

Det er fortsatt mange av oss som setter pris på en skikkelig stereobenk, hvor skjermen skal pryde øverste etasje av den komplette hjemmeunderholdningen. Bordene kommer i utallige varianter og utfølelser.

Vi anbefaler deg å kjøpe et TV-bord som er rundt 50 til 60 centimeter høyt. Da får du en riktig høyde på flatskjermen, i forhold til å sitte i sofaen å se TV.

Med små barn hjemme, har flere tenkt skeptiske tanker rundt å sette en lett og noe ”vaklete” flatskjerm på en allerede svingbar benk. Det finnes ”hybrider” som er en vanlig stereobenk, men med et vendbart feste på toppen, slik at du kan skru selve TV-en fast til benken uten fot, og få en stabil løsning.

Har du lyst på et TV-bord utenom det vanlige, kan du kjøpe deg et med motorisert heis. For eksempel kan du ha et stort bord ser ut som en skjenk, med en motorisert heis montert inne i selve bordet. Med et trykk på fjernkontrollen kommer da flatskjermen opp fra selve bordet, og TV-tittingen kan begynne.

Eksempel på vertikalt feste.

Tips og råd

Flere av produsentene har produktvelgere som hjelper deg finne hvilke veggfester som passer til din TV. Du fyller inn hvilket merke og modell du har. Her har du to eksempler på produsenter som har slike produktvelgere: Vogels og SMS.
Her er flere ting du bør huske på når du skal kjøpe veggfeste:
• Før du skal kjøpe deg et veggfeste så husk å ta mål av avstanden mellom festepunktene på flatskjermen din, slik at du ikke kommer hjem med et feste du tror passer.
• Sjekk at TV-en din har en rett bakside, fordi enkelte skjermer har utstikkende bakdeler på skjermen. Da kan du få problemer med å feste skjermen din skikkelig til veggfestet.
• Sjekk om produsenten du kjøper festet av har oppgitt hva festet tåler av vekt, at skjermen din ikke er for tung, selv om en del produsenter har lagt inn en god margin i forhold til vekt.
• Forhør deg om veggfestet du ser på har mulighet til å benyttes sammen med en ledningskanal, slik at du enkelt kan skjule ledninger og kabler på veggen.
• Husk og mål om du skal benytte for eksempel en Scart-kabel, at du har nok plass mellom TV-en og veggen med veggfestet du skal kjøpe.
• Husk å ha riktige skruer til de forskjellige veggtypene, slik at du for eksempel har skikkelige treskruer til å skru i stendere og reisverk. Spesielt om du har en stor skjerm å henge opp. Spør gjerne om råd i butikken dersom du er usikker.
• Sjekk priser i Prissøk når du har funnet festet du vil ha. Prisene kan variere mye.

Les også: TV-Skolen: Slik kobler du PC-en til flatskjermen

Les også
Kan TV-en din dette?
Les også
Panasonic TX-P50VT30
Les også
Samsung UE55D8005
Les også
Panasonic TX-P50GT30
Les også
TV-skolen: PVR-dekodere
Les også
Panasonic TX-P50G30: Panasonic TX-P50G30
Les også
Sharp slipper LCD-beist
Les også
Foreldrekontroll på nett
Les også
TV-Skolen: Mediespillere
Les også
TV-Skolen: Slik kobler du PC-en til flatskjermen
Les også
De 10 hotteste mediespillerne
Les også
De fem hotteste Blu-ray-spillerne
Les også
TV-skolen: Alt om Blu-ray
Les også
De beste TV-kjøpene
Les også
Monter parabolen selv
Les også
Gjør TV-en perfekt til å se sport
annonse