Til hovedinnhold

Gjør laptopen til mediesenter

Vi har tidligere skrevet om mulighetene for å bruke en bærbar datamaskin som stue-PC (eller mediesenter, om du vil) - de tar liten plass, er enkle å flytte og relativt stillegående. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de mer praktiske aspektene når det gjelder maskinvare og programvare.

Nok plass?

Hvis du har planer om å børste støvet av en eldre bærbar for å bruke denne i stua, bør du først vurdere å gi den en liten runde med oppgraderinger. Når det gjelder RAM skal du kunne klare deg med 512 MB når det gjelder Windows XP, mens vi anbefaler minimum 1 GB for Vista. Skal du dog likevel oppgradere er mer minne på ingen måte å forakte. En utfyllende guide til hvordan du oppgraderer minnet finner du her.

Mens de fleste kanskje vil klare seg med minnet de allerede har, er diskplass en annen viktig ting - spesielt dersom du ikke har mulighet for nettverkslagring. Finner du ut at plassen ikke strekker til kan du da gå to veier. Enten få ekstra lagringsplass med en ekstern harddisk, eller bytte ut den interne dersom den er liten. Med sistnevnte løsning får du også gjerne en mer responsiv bærbar ettersom nyere harddisker både er raskere og har større kapasitet enn eldre. Vi har også skrevet en guide som tar for seg bytte av harddisk: les del 1 (litt teori) og del 2 (praksis).

Trådløs kontroll

Litt av vitsen med en stue-PC er muligheten til å kunne navigere rundt i mediesamlingen fra sofakroken. Da trenger du (med mindre stua di er usedvanlig liten) et trådløst tastatur og mus. Her finnes det spesielle løsninger som har snarveier for mediebruk, men også helt vanlige alternativer til 3-400 kroner gjør jobben fint.

Noen bærbare har også fjernkontroll, men selv om du ikke har finnes det muligheter her også. Har du IR-mottager på PC-en kan du bruke en universalfjernkontroll som Logitech Harmony. Ellers har Microsoft en fjernkontroll til sitt Media Center (MCE), som også som også inkluderer IR-mottager. Denne fjernkontrollen er ikke så lett å tak i, men finnes tydeligvis her. Der er også lignende og kompatible (for ikke å nevnte billigere) løsninger.

Merk at en slik fjernkontroll ikke nødvendigvis er så enkel å få til å fungere med vanlig Windows XP fordi drivere til MCE ikke følger med det operativsystemet. Men har du ikke noe i mot å fikle litt så finnes det drivere å laste ned; sjekk ut denne siden. Bruker du XP Media Center eller Vista Home Premium er drivere inkludert og du får ikke samme problem.

Mediesenter-applikasjon

Med mindre du har falkeblikk kreves også et grensesnitt som gjør det mulig å se hva du driver med på en skjerm som er flere meter unna. Vi snakker altså om selve mediesenteret - det såkalte "10-foot user interface".
Det kanskje mest kjente mediesenteret er Windows Media Center som følger med Vista Home Premium, Vista Ultimate og XP Media Center Edition. Det er likevel flere andre alternativer, og bruker du Linux finnes det egne mediesenter-distroer. Mac OS har også noen lekre alternativer.
Vi har planer om å komme tilbake med en test av forskjellige mediesenter-appliksjoner.


Har du et operativsystem med mediesenter inkludert er det minst kompliserte å bruke dette. Ellers tipser vi om et alternativ som fungerer på alle de kjente plattformene (samt Xbox): XBMC. Dette mediesenteret var opprinnelig et mediesenter for Xbox, og har en stor utvikler- og brukerskare. Det er enkelt å installere og sette opp, har norsk språk, bred støtte for formater og er dessuten gratis. Den har til og med en iPhone/iPod touch fjernkontroll-app (dessverre ikke like gratis).

Lyd og bilde på TV

Det å koble datamaskinen til TV-en er ikke like komplisert som det virker, spesielt ikke dersom du har ett av disse nymotens høydefinisjonsfjernsynsapparatene. Vi har faktisk allerede en guide for dette formålet.
Er du en av dem som har en bærbar med HDMI kan det også godt være at du får over både lyd og bilde. Hvis ikke må du overføre lyd separat. Den vanligste løsningen er å bruke en audiokabel med to phono-plugger og en 3,5mm minijack i andre enden. Hvis du har en nyere bærbar og et bra stereoanlegg kan det også hende du har digitale ut-/innganger, noe vi i så fall anbefaler deg å benytte deg av.
Er du ikke fornøyd med lydkortet på din bærbare får du også eksterne USB-lydbokser med støtte for surround fra en femhundrelapp og oppover.

Hva med fjernsyn?

I denne artikkelen har vi begrenset oss til en løsning som duger til film, musikk og bilder. Har du tenkt å tenkt å bruke den som en fjernsynsmottaker og -opptaker må det litt mer til. Med digitale TV-signaler er det mildt sagt knotete - per dags dato er det beste å bruke PVR-boksen som leverandøren din sikkert tilbyr.
Har du analoge TV-signaler kan du koble dette direkte til et eksternt TV-kort, men husk at du da også må ha et mediesenter med TV-støtte (og EPG - elektronisk programguide - er en stor fordel), som Windows Media Center, MediaPortal (Windows), MythTV eller Freevo (Mac OS, Linux).

annonse