Til hovedinnhold

Alt vi vet om mobilvask

Men det er slett ikke sikkert du trenger bry deg med det.

Vegar Jansen, Tek.no

Av naturlige årsaker er det mye fokus på smittevern i disse dager, og flere studier har vist at virus – også coronavarianten – kan klamre seg til overflater som stål og glass og være smittefarlige i dagevis.

Sånn sett er det forståelig at vi ønsker å kunne vaske og rense mobiltelefonen for eventuelle farlige mikrober. Dette er jo en dings vi tar veldig mye på, koser med og har med oss nesten overalt.

Likevel betyr ikke dette nødvendigvis at mobiltelefonen er noen spesielt stor smittespreder. Å bli syk kun via sin egen mobil er i hovedsak en teoretisk problemstilling, ettersom det trolig vil være deg selv som er årsaken til at viruset har kommet seg på mobiltelefonen til å begynne med.

– Hvis du bruker din egen mobil hele tiden, ser jeg ikke helt poenget med å desinfisere den, forteller Gunnar Skov Simonsen, som er avdelingsleder for mikrobiologi og smittevern på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Men han peker også på at dersom det er en mobiltelefon som brukes av flere, kan det være lurt å «sprite den» innimellom.

Vann, såpevann eller sprit?

For mange er altså ikke «virusvask» av mobilen noe stort poeng – da er god håndhygiene langt viktigere. Men for den som absolutt ønsker eller trenger å gi mobiltelefonen en gjøre det, er det par forskjellige måter å gå frem på.

I dag er jo mange mobiler relativt motstandsdyktige mot vann og annen fuktighet, og da kan noe så enkelt som en myk klut og vann være nok til å fjerne både en del smuss og mikrober.

Langt mer virkningsfullt blir det likevel om vi legger til litt såpe i miksen. Mens vann kan vaske vekk virus, har selv vanlig håndsåpe egenskaper som kan ødelegge dem. Det er dette som gjør såpe og vann så effektivt for hendene, så da kan det gjøre samme nytten for mobiltelefonen også.

Men hva mikrobiologer anbefaler er nå én ting – mobiltelefonprodusentene er ikke nødvendigvis enige. Tradisjonelt sett har jo disse frarådet enhver bruk av væske eller rengjøringsmidler på sine produkter.

Vanlig håndsåpe er relativt skånsom mot hendene, så tanken er vel at den bør være det mot mobiltelefonen din også.
Vegar Jansen, Tek.no

Likevel er ikke vann og såpe nødvendigvis fy-fy. Ser vi til Apple, som lenge har vært flinke til å komme med gode rengjøringsråd på sine kundestøttesider, så kommer det helt an på modellen.

Årets nyvinning iPhone 11 skal ifølge Apple takle såpevann. Samtidig beskrives ikke såpe som noe positivt for visse tidligere generasjoner, selv om både Phone 7 og ferskere varianter tåler fuktighet helt fint.

Så det betyr ikke nødvendigvis at alle relativt vanntette mobiltelefoner er like glade i såpe – her bør du vise aktsomhet og aller helst sjekke om produsenten har noen klare anbefalinger.

Heldigvis har dette også tvunget seg fram i disse coronavirustider. Foruten generelle rengjøringsråd har Apple også fått på plass råd for bruk av desinfeksjonsmidler. De anbefaler bruk av våtservietter med 70 prosent isopropanol (også kalt 2-propanol, propan-2-ol eller isopropylalkohol) for desinfiserende behandling av iPhone.

Våtservietter er kjekt, men husk at ikke alle typer er desinfiserende.
Vegar Jansen, Tek.no

Apple nevner også desinfiserende våtservietter fra Clorox, men disse ser ikke ut til å være tilgjengelige i Norge.

Ikke alle andre produsenter er like spesifikke, men også Google har klare rengjøringsråd hvor de anbefaler 70 prosent isopropanol til desinfisering av sine Pixel-telefoner. Her nevnes også at såpe kan brukes for vask av baksiden og sider, men ikke for skjermen.

Huawei anbefaler på sin side at man skal unngå vann og foreslår bruk av alkohol i stedet – da med en styrke på 75 prosent.

Samsung mener også at det er mulig – dersom det skulle være nødvendig – å bruke et middel basert på alkohol (både etanol og ispropanol nevnes) eller hypoklorsyre for å desinfisere visse overflater.

Blant midlene som er anbefalt av Verdens helseorganiasjon (WHO), viser en tysk studie at desinfeksjonsmidler basert på rundt 80 prosent etanol eller 75 prosent isopropanol er blant de mer effektive mot coronavirus.

Slik vasker du med vann og eventuelt såpe

Flere av produsentene skisserer en relativt lik fremgangsmåte for rens eller vask av mobiltelefoner:

 • Ta av deksler, koble fra ledninger og slå av mobilen
 • Bruk en myk, lofri klut – gjerne mikrofiber eller pusseklut
 • Hvis mobilen tåler fuktighet, dypp kluten i varmt vann
 • For såpevann, bruk vanlig håndsåpe eller husholdningssåpe
 • Vask kun de ytre delene
 • Vær forsiktig. Unngå hardt press og overdreven gnikking
 • Unngå fuktighet eller såpe i åpningene
 • Unngå overdreven mekanisk tørking
 • La mobilen tørke skikkelig før den skrus på igjen
 • Ikke bruk trykkluft
 • Ikke bruk blekemidler
 • Ikke bruk skuremidler
 • Ikke bruk rengjøringsmidler
 • Ikke dynk mobilen i såpevann

Varsomhet er et nøkkelord. Mange nyere mobiltelefoner har materialer eller belegg som vil kunne ta skade av overdreven rengjøring. Slitasje ville uansett skjedd over tid, men væsker pluss ekstra gnikking, skrubbing eller tørking vil naturligvis fremskynde prosessen.

Akkurat som med hendene dine, er det viktig at du vasker lenge nok, slik at vannet får med seg det meste av basiller eller såpen får tid til å gjøre jobben sin mot eventuelle virus og annet snusk.

Avslutt gjerne vasken med å tørke over med en ren pusseklut.
Vegar Jansen, Tek.no

Det kjedelige med bruk av såpevann er at det fort kan sitte igjen såperester etter at telefonen er vasket. Derfor kan det være smart å dra over med en ren pusseklut helt til slutt.

Husk også at du må toe dine egne hender både før og etter «virusvasken». Ellers risikerer du at eventuelle farlige mikroorganismer du har på hendene straks blir med over til mobiltelefonen igjen.

Slik bruker du desinfiserende midler

Dersom mobilen ikke tåler vann, eller du synes det er lite praktisk å styre med vann, kluter og eventuelt såpe, finnes det alternativer i form av desinfeksjonsmidler.

Både Apple, Google og Samsung anbefaler 70 prosent isopropanol. Samsung mener det også er greit å bruke etanol (70 % eller sterkere) eller et hypoklorsyrebasert produkt, da med konsentrasjon på 50 til 80 ppm.

Huawei nevner ganske enkelt 75 prosent alkohol, og da er naturligvis isopropanol innafor.

Hvis du får tak i det, tenker vi at ferdigpakkede våtservietter med 70 til 75 prosent isopropanol er det enkleste å forholde seg til. For ikke å snakke om at det er langt mer praktisk når du ikke er hjemme.

Ellers går det også fint å bare ha litt isopropanol på en klut og dra over. Men ikke fall for fristelsen til å dynke eller spraye det rett på mobilen.

Det er ikke uvanlig å finne en litersflaske med isopropanol i velfylte garasjer. Hvis den er helt ren (99,5 %), er det mulig å blande den ut med destillert vann (batterivann).
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Fordelen med en konsentrasjon av tilnærmet 70 prosent alkohol og resten destillert vann, er at det relativt kjapt fordamper av seg selv. Det blir heller ikke igjen rester som kan påvirke elektronikken dersom det skulle trenge inn noe sted.

Samtidig fordamper det ikke for raskt – igjen, det må få tid til å virke på virusa – og vannet i en slik blanding fungerer visstnok som en katalysator for nedbryting av cellemembraner. Altså er ikke veldig sterke blandinger nødvendigvis mer effektivt.

Samsung peker for øvrig på at disse desinfiseringsmidlene kun skal brukes på overflater av glass, keramikk og metall – ikke på tilbehør laget av skinn, lær, gummi, plast og lignende.

Også Huawei er påpasselige med å nevne at ikke etuier av lær eller beskyttelsesdeksler skal sprites.

Igjen er det et stort poeng i å være snill og varsom med mobilen. Alkoholen tar seg av selve desinfiseringsjobben, så du trenger ikke å gnukke og gni.

Og nok en gang: Du må huske å vaske eller desinfisere hendene dine før og etter du gir mobilen en slik runde.

Andre gode råd

Med ørepropper og lignende slipper du å ta opp mobilen for å kommunisere.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Praktiser god håndhygiene. Det er enklere å vaske hendene enn å desinfisere mobilen.

Bruk håndfri. Skal du absolutt kommunisere når du er i «urene» omgivelser, er det gull med øreplugger eller hodetelefoner – spesielt om de støtter en taleassistent. Får mobilen lov til å ligge i fred i lomma, kan det heller ikke komme å virus på den.

Det finnes flere typer av våtservietter for rens av touchskjermer og mobiltelefoner. Ikke alle er nødvendigvis spesielt effektive mot virus, selv om det kanskje ser pent og rent ut etter at du har dratt over telefonen.

For å være tryggere på at vaske- eller renseprosessen ikke sliter for mye på mobilen, kan det være en skikkelig god idé å spandere på seg en skjermbeskytter. Dersom det skulle vise seg at mobilen ikke tåler såpe noe særlig godt likevel, vil i hvert fall den viktige skjermen være uskadet.

Å bruke desinfeksjonsmidler ment for hender og andre overflater på mobiltelefonen er ikke nødvendigvis så smart. Slike midler kan også ha andre tilsetningsstoffer enn vann og alkohol – stoffer som muligens kan påvirke overflatene på mobilen eller i verste fall gjøre skade på elektronikken. Igjen, bruk i så fall skjermbeskytter.

Det er også mulig å kjøpe «skrin» for mobiler (og ørepropper) som dreper virus og bakterier med UV-lys – om enn uten garantier for at telefonen ender opp fullstendig virusfri. Samsung tilbyr for øvrig nettopp en slik tjeneste kalt «Galaxy Sanitizing Service», hvor det er mulig å kostnadsfritt få «vasket» sin hos visse forhandlere. Men akkurat i disse dager anbefaler de at man heller renser telefonen hjemme for å begrense offentlig ferdsel.

annonse