Tek.no

Guide

Hvordan få bedre Makro

1 Jan 2002 16:39

Casio QV-8000/QV-2800 (se bildet til høyre) og en del av Nikon kameraene, samt Sony sine 505 kameraer har alle noe til felles: Utrolig makro. Med disse kameraene kan du komme deg ned til ca 2 cm fra et objekt, og man kan få temmelig spektakulære bilder.

Langt fra alle kameraer har så god makro, og for å utjevne den forskjellen en tanke har vi skrevet denne guiden.

Det kan kanskje høres latterlig enkelt ut, og det er det forsåvidt også, men den letteste måten å forstørre et makrofotografi ytterligere er å bruke et forstørrelsesglass av et eller annet slag. En litt stor lupe hadde vært å foretrekke. En lupe av typen man gjerne bruker på lysbord når man skal titte på negativer kan man få kjøpt til en 70-80 kroner på en fotoforretning. Prøv lupen med ditt kamera i butikken for å se om den er stor nok - hvis lupen er for liten oppstår såkalt vignettering, det vil si at lupen skygger for hjørnene på bildet.

Selv bestemte jeg meg for å se om jeg hadde noe som kunne brukes som lupe, og jeg kom på at jeg hadde en gammel Tokina zoomlinse liggende som jeg kjøpte på et loppemarked for lenge siden. Linsen var litt skral da jeg kjøpte den, og jeg kjøpte den egentlig hovedsakelig for å plukke den fra hverandre, for å se hvordan ting hang sammen.

Som tenkt så gjort. Jeg plukket linsen fra hverandre, og fant ut at finoptikk satt grundig godt skrudd sammen (det skulle egentlig bare mangle). Bortsett fra dette lærte jeg en del om hvordan linser fungerte, men dette er kanskje noe til en helt annen guide.

Det fremste linseelementet liknet av form en del på en lupe, og etter et par forsøk viste det seg at den faktisk kunne tjene som et ganske godt forstørrelsesglass. Ved å sette det fremste elementet direkte på solblenderen til kameraet (jeg betviler at solblenderen har godt av det, men det fungerte..) fikk jeg plutselig en langt bedre nærgrense enn jeg hadde hatt før.

Dette bildet er et 900*900 pixel utsnitt av det opprinnelige 3Mpx bildet, med kameraets naturlige makro, full optisk zoom og ingen digital zoom. Som dere ser gikk jeg litt for nære innpå, og bildet ble en tanke uskarpt. Likevel ser man lett hvor lite imponerende makroen egentlig var

Dette bildet er et 900*900 pixel utsnitt av det opprinnelige 3Mpx bildet, med samme innstillinger som ovenfor, men med min hjemmelagede lupe utenpå. Som dere ser dekker kronestykket her langt mer av bildefila.

Det finnes mange spennende ting man kan gjøre med et digitalt kamera og et avdanket sett linser. Bruktmarked og loppemarked er spennende steder dersom du har lyst til å prøve å lage noen spesielle effekter selv - hvorfor ikke ta en tur?

Personlig kan jeg ikke vente til vårblomstene dukker opp, slik at jeg kan prøve ut min "nye makrolinse" for alvor.

Les også
Fototips
Les også
Parallakseguiden
Les også
Infra Rød (IR) fotografi FAQ v.1.0.1
Les også
Kalibrering av skjermer
annonse