Tek.no

Guide

VMware Infrastructure 3 (del 1)

Lars Ove Helle
28 Nov 2006 13:00

Kort om VMware Infrastructure 3

I denne artikkelen skal vi se på VMware Infrastructure 3.0, som er den kraftigste virtualiseringsløsningen for x86-baserte systemer pr dags dato. Den er også den mest utbredte (inkl. tidligere versjoner). Vi kommer ikke til å ta for oss hva virtualisering er i denne artikkelen. Om du skulle lure på dette anbefaler jeg et søk her på hwb.no.

Du kan for eksempel lese følgende artikler:

Ta i bruk virtualisering nå!

Virtualisering gir mange fordeler (del 1)

Virtualisering gir mange fordeler (del 2)

Virtuell infrastruktur i tiden fremover

VMware Infrastructure 3.0 er en komplett programvarepakke for virtualisering. Den består av hovedproduktet, ESX Server 3.0, Virtualcenter 2.0 samt en del tilleggspakker for utvidet funksjonalitet.

VMware Infrastructure 3.0 kommer i tre hovedutgaver; Starter, Standard og Enterprise.

Starter støtter opp til 8 GB internminne, 4 CPU-sokler og har kun støtte for lokal lagring (med unntak av NFS). Denne har heller ikke Virtual SMP og mange andre tilleggspakker. De fleste tilleggspakkene kan kjøpes ved siden av. Veiledende pris er $1000, noe som gir en relativt lav prismessig inngangsterskel til VMware Infrastructure.

Standard Edition har ikke de samme maksgrensene for maskinvare som Starter har, samt den har lisenser til alle typene sentral lagring som er støttet i ESX Server 3.0 (iSCSI, NFS, SAN med mer). Standard Edition har også Virtual SMP som standard. Også her kan tilleggspakker kjøpes separat. Veiledende pris er $3750.

Enterprise er lik Standard-versjonen, men har også alle tilleggspakkene inkludert som standard. Disse er Virtual SMP, VMotion, HA, DRS og Consolidated Backup. Veiledende pris er $5750.

Alle prisene er pr 2 CPU-sokler, så om man har et 4-CPU system trenger man dobbelt sett med lisenser. VMware Infrastructure 3.0 lisensieres pr CPU-sokkel og ikke pr kjerne, så ved bruk av flerkjerne CPU-er får man flere kjerner utav samme lisens enn enkjerne CPU-er.

For mer informasjon anbefaler jeg at dere leser

denne

PDF-en fra VMware. Den inneholder veiledende priser og forklarer forskjellene mellom de ulike versjonene.

I denne artikkelen (del 1) vil vi se på et relativt vanlig oppsett av ESX Server 3.0 med sentral lagring av virtuelle maskiner på en NFS Server. Vi vil også opprette en virtuell maskin og installere Windows Server 2003 på denne.

Denne løsningen vil også fungere med Starter-versjonen av VMware Infrastructure 3.0.

I denne delen tar vi for oss en standalone ESX Server, uten hjelp av VirtualCenter til administrasjon. Vi kommer tilbake til VMware VirtualCenter 2.0 og resten av VMware Infrastructure 3.0 i del 2.

Les også