Til hovedinnhold

Meningsløs DRM-beskyttelse?

Innledning

Musikkindustrien har i løpet av det siste året måttet innse at musikk distrubuert over Internett har kommet for å bli. Stadig flere tjenester som omhandler kjøp og salg av musikk over nettet har kommet til. Dette er rett og slett intet annet enn kjempebra! Muligheten for å gå inn på en nettside og kjøpe de sangene man ønsker på en lovlig måte er rett og slett flott. En slipper alt stresset med å finne det man vil ha på mer eller mindre tvilsomme fildelingsnettverk, og ikke minst slipper man jobben med å luke ut falske sanger nedlastet via disse nettverkene.

TONO, de som samler inn royalties for all norsk musikk, feirer denne uken sitt 75 års-jubileum, og i den forbindelse kan alle laste ned gratis musikk i samarbeid med Phonofile. Så langt høres alt bra ut: Lær folk å laste ned musikk på en lovlig måte på Internett og vis hvor utrolig mye enklere det er enn å lete på fildelingstjenester.

Dessverre er ikke alt like bra som man skulle tro: Filene man laster ned fra Musikkonline.no er beskyttet med DRM-teknologi (Digital Rights Management), og denne uken med gratis musikk er begrensningene for bruk svært begrenset. Dette inkluderer at man blant annet ikke får lov til å brenne ut musikken på CD. I tillegg er musikken i WMA-format som ikke fungerer på noe annet enn Windows Media Player, og man må ha den forhatte DRM-patchen til Windows installert. For å gjøre det hele fullkomment formidles musikken i 96 kbps-kvalitet, og det betyr heller begredelig lydkvalitet.

Musikken på Musikkonline.no koster normalt kr 9,50 per låt, og for denne prisen kan man normalt brenne ut musikken på CD. Hvis man sammenligner 96 kbps WMA-filer og ekte CD-er så ser man fort at forskjellen i lydkvalitet er veldig stor. Det å kjøpe CD-er på Musikkonline.no til litt over 100-lappen er rett og slett ikke et alternativ til å kjøpe en CD i butikken. Derimot er det et alternativ å laste ned den samme musikken gratis via fildelingsprogrammer med 224 kbps MP3-kvalitet og ingen begrensninger på bruken. Regel nr.1 når man skal lansere et produkt i konkurranse med noe annet: Ikke lag noe dårligere produkt enn det som allerede eksisterer. Jeg er klart villig til å betale 10 kroner for musikk hvis den holder CD-kvalitet (i USA er prisen ca 7 kroner), men ikke hvis den bare er på 96 kbps WMA-kvalitet.

Laste ned musikk

Nedlasting av musikk

Hvis man ser bort i fra at sidene til Musikkonline.no er svært overbelastet for tiden, så kan det ikke påstås at dette er en dårlig tjeneste. Vi valgte oss ut tre tilfeldige sanger og ville laste de ned fra tjenesten. Det å finne frem til det man er ute etter er svært enkelt.

Da vi ønsket å laste ned denne musikken fikk vi klar beskjed om at det fikk vi ikke lov til med mindre vi lastet ned DRM-patchen til Windows XP. Denne kan man få ved å bruke Windows Update eller ved en direkte link Microsofts hjemmesider som man får oppgitt. Undertegnede installerte denne patchen mottok mer envillig, og kunne fort konstatere at nedlasting av hver sang ikke engang tok ett sekund! Det betyr at nedlastingen av musikken er meget rask og kun begrenses av din egen båndbredde. Med en normal 712 kbps ADSL-linje vil en normal sang bruke omlag 30 sekunder på å bli nedlastet.

Optimistiske som vi var, prøvde vi straks å åpne musikken i WinAmp, og da åpnet denne nettsiden seg:

Vi prøvde så å spille av musikken i Windows Media Player 9 (man må ha WMP7 eller senere), og dette gikk helt problemfritt. Riktignok kunne kvaliteten på musikken vært høyere, men musikken var nå i det minste der.

Videre forsøkte vi å brenne ut musikken med henholdsvis Ahead Nero og Windows Media Player, og ble møtt med disse feilmeldingene:

Dette betyr at lisensene for avspilling fungerer, og man har svært begrenset bruksområde for musikken. Jeg liker definitivt ikke å bruke WMP som musikkavspiller. Jeg er heller ikke særlig begeistret over å ikke kunne brenne ut musikken min på musikk-CD-er, slik at jeg kan høre på musikken uten at mitt monster av en PC med alt for mange vifter bråker.

Et annet problem med DRM-teknologien er at lisensene ikke følger med filene, men legger seg "i spilleren", og installerer man Windows på nytt så vil man ikke helt uten videre kunne spille av filene man har lastet ned. Man må derfor huske å ta sikkerhetskopi av lisensene før formatering, og gjør man ikke det er all musikken ubrukelig. Dette er selvsagt veldig upraktisk hvis man opplever at harddisken tar kvelden.

Som vi nevnte i vår kronikk: Det er ikke mulig å hindre kopiering uten betydelig kvalitetstap før man dekoder musikken i spolen i selve høyttaleren som spiller den. Det finnes rett og slett for mange steder mellom fil og høyttaler der kan snappe opp signalet og på den måte kopiere filene.

Vi vet det allerede finnes programmer på nettet som gjør at man kan fjerne denne lisensen på WMA-filene. Dette er programmer som man i senere versjoner av DRM enkelt kan få til å slutte å fungere ved å forandre en form for nøkkel e.l. Vi skal nå heller vise hvordan man enkelt kan komme utenom ALLE typer kopisikringer på musikk. Dette er faktisk en metode som man ikke vil kunne sperre før TCPA-prosjektet er i full gang og forskjellige programmer er holdt adskilt hardware-messig.

Unngå DRM-beskyttelse

Fjerne DRM-beskyttelse

For å unngå DRM-beskyttelsen på en enkel måte trenger man ikke noen skumle "crack-programmer" lastet ned fra nettet, som du egentlig ikke helt vet hva foretar seg på PC-en din. Det man trenger er en PC med lydkort, mulighet til å spille av de beskyttede musikkfilene og et lydredigeringsprogram. Sistnevnte kan man laste ned gratis mange steder på nettet, og Download.com er et bra sted å begynne letingen. Vi har selv brukt Cool Edit Pro 2 som nå ikke lenger er tilgjengelig for nedlasting etter at Adobe kjøpte opp firmaet bak, men dette er ikke en guide for å lære seg Cool Edit.

Hele poenget med kopiering av beskyttede filer er at når man spiller av musikken så blir innholdet dekryptert og sendt som digitale signaler til lydkortet som igjen lager lyd ut av det hele og sender lyden til høyttalerne. Det vi rett og slett skal gjøre er å fange opp signalene mens de er ukryptert, og det er skammelig enkelt:

Det man må gjøre er først å gå inn på lydinnstillinger i kontrollpanelet, og her velger man opptaksinnstillingene. Man velger så "Stereo Mix", og setter "baren" relativt lavt. Hvor lavt man må sette den er avhengig av hvordan filene man skal spille av er kodet, men rundt strek 1-2 nedenifra kan være fordelaktig. Setter man denne baren for høyt så vil lydvaliteten bli totalt håpløs.

Deretter åpner man Windows Media Player og lydredigeringsprogrammet, og oppretter deretter en ny fil. Legg gjerne programmene ved siden av hverandre slik at man har oversikt over begge to. Sett deretter på opptaket på lydredigeringsprogrammet og sett så sangen på med en gang. Alt som nå er av lyder på PC-en din vil bli tatt opp av programmet.


Klikk for større bilde

Når sangen er ferdig så stopper man opptaket og lagrer filen i det formatet man foretrekker. Relativt få programmer har muligheten for å lagre til MP3, men da kan man f.eks. lagre i WAV-format og bruke et program som LAME til å konvertere til MP3. Og vips så har man den musikken som i utgangspunktet var svært begrenset i henhold til hva den kunne brukes til i det nærmest universale MP3-formatet, eller kanskje man for ironiens skyld ønsker å lagre i WMA-format uten DRM :-)

Nå gjenstår det bare at musikken man kan laste ned fra Internett på lovlig måte faktisk inneholder såpass god kvalitet at den er verdt å bruke penger på. Når skal plateselskapene innse at det å legge inn begrensninger på bruken av filene er meningsløst? Det vil alltid være mulig å komme rundt en slik sperre, iallfall inntil TCPA-prosjektet får fotfeste.

Og som "proof-of-consept": Her er en 9 sekunders MP3-fil av Sputnik laget på den måten som beskrevet over.

Les også
Storebror ser deg
annonse