Guide

Meningsløs DRM-beskyttelse?

Innledning

Musikkindustrien har i løpet av det siste året måttet innse at musikk distrubuert over Internett har kommet for å bli. Stadig flere tjenester som omhandler kjøp og salg av musikk over nettet har kommet til. Dette er rett og slett intet annet enn kjempebra! Muligheten for å gå inn på en nettside og kjøpe de sangene man ønsker på en lovlig måte er rett og slett flott. En slipper alt stresset med å finne det man vil ha på mer eller mindre tvilsomme fildelingsnettverk, og ikke minst slipper man jobben med å luke ut falske sanger nedlastet via disse nettverkene.

TONO, de som samler inn royalties for all norsk musikk, feirer denne uken sitt 75 års-jubileum, og i den forbindelse kan alle laste ned gratis musikk i samarbeid med Phonofile. Så langt høres alt bra ut: Lær folk å laste ned musikk på en lovlig måte på Internett og vis hvor utrolig mye enklere det er enn å lete på fildelingstjenester.

Dessverre er ikke alt like bra som man skulle tro: Filene man laster ned fra Musikkonline.no er beskyttet med DRM-teknologi (Digital Rights Management), og denne uken med gratis musikk er begrensningene for bruk svært begrenset. Dette inkluderer at man blant annet ikke får lov til å brenne ut musikken på CD. I tillegg er musikken i WMA-format som ikke fungerer på noe annet enn Windows Media Player, og man må ha den forhatte DRM-patchen til Windows installert. For å gjøre det hele fullkomment formidles musikken i 96 kbps-kvalitet, og det betyr heller begredelig lydkvalitet.

Musikken på Musikkonline.no koster normalt kr 9,50 per låt, og for denne prisen kan man normalt brenne ut musikken på CD. Hvis man sammenligner 96 kbps WMA-filer og ekte CD-er så ser man fort at forskjellen i lydkvalitet er veldig stor. Det å kjøpe CD-er på Musikkonline.no til litt over 100-lappen er rett og slett ikke et alternativ til å kjøpe en CD i butikken. Derimot er det et alternativ å laste ned den samme musikken gratis via fildelingsprogrammer med 224 kbps MP3-kvalitet og ingen begrensninger på bruken. Regel nr.1 når man skal lansere et produkt i konkurranse med noe annet: Ikke lag noe dårligere produkt enn det som allerede eksisterer. Jeg er klart villig til å betale 10 kroner for musikk hvis den holder CD-kvalitet (i USA er prisen ca 7 kroner), men ikke hvis den bare er på 96 kbps WMA-kvalitet.