Til hovedinnhold

Ti tips til GPS-bruk

GPS-en kan varsle om fotobokser. (Foto: Istockphoto / David Chadwick)

GPS kan være svært praktisk når du skal finne frem i trafikken. Her er ti tips til hvordan du kan bruke GPS-en mer effektivt.

1. Sjekk ruta
Skal du kjøre en ukjent rute på landevei, bør du sjekke ruta. For eksempel vil du kanskje unngå noen av fergene som GPS-en har valgt ut.

2. Følg med på skiltene
GPS-en kan ta feil, og det er langt fra uvanlig. For eksempel kan den lede deg inn i gater der det ikke er lov å kjøre, eller der det er enveiskjørt motsatt vei. Følg derfor godt med på skiltene.

3. Ligg i rett felt
Når du kjører i en ukjent by, er det å velge felt det desidert vanskeligste. Følg derfor med på de veianvisningene som skiltene gir så vel som de GPS-en gir.

4. Forutse kjøring i tunneler
GPS-en fungerer ikke i tunneler. Dersom tunnelen har flere utkjørsler eller rundkjøringer i seg, bør du på forhånd sjekke hvor du skal svinge. Et tips kan være å se hvor mange meter det er til neste sving, og følge med på triptelleren i bilen.

5. Ikke stol på fartsgrensene
Fartsgrensene som ligger innlagt på GPS-en stemmer ikke alltid overens med virkeligheten. Derfor bør du følge med på skiltene uten å stole på GPS-en, og heller bruke GPS-en veiledende dersom skiltene er fulle av snø eller du glemte av å sjekke det skiltet du passerte.

6. Ikke stol på fotoboksvarslingen
Enkelte GPS-er varsler om fotobokser. Dette kan være en grei funksjon, men du bør ikke stole blindt på den. Ikke regn med at den vet om alle nye fotobokser. Kommer du over en fotoboks som ikke er markert, kan du gjøre dette manuelt i GPS-en.

7. Lag egen liste over interessepunkter
Lag din egen liste over interessepunkter på GPS-en din. På den måten slipper du å huske hvor alle favorittstedene dine ligger, eller hvor alle dine bekjente bor.

8. Ikke tukle med GPS-en mens du kjører
Ja, GPS-en har store ikoner på store trykkfølsomme skjermer, men det forsvarer ikke å bruke den mens du kjører. Vent heller til du kommer til et lyskryss eller lignende. Det er heller ingen skam å stoppe i en busslomme for å trykke litt på GPS-en.

9. GPS-en kan gjøre mer enn å bare navigere
Navigering er kanskje den viktigste egenskapen til en GPS, men GPS-ene kan gjøre andre ting også. For eksempel kan mange GPS-er brukes som håndfri til telefonen din. Ofte kan de også lagre og vise bilder eller til og med video. Utforsk de funksjonene som er på GPS-en din for å gjøre kjøreturen mer behagelig for deg og morsommere for passasjerene.

10. Monter GPS-en riktig
GPS-en bør være så nærme synsvidden din som mulig, slik at du slipper å se langt bort når du skal sjekke hvor du skal svinge. Den bør også være montert slik at den best mulig får kontakt med satellittene - som altså befinner seg over deg.

Mer om
annonse