Få bort julefettet med mobilen

Det er kun et par dager igjen til 2008, og etter nyttår fylles landets treningssentre tradisjonen tro til randen av mennesker som enten skal svi juleribba av hoftene,  eller som rett og slett skal starte et nytt og bedre liv.

Noe som er like sikkert som at treningssentrene er overfylte i januar, er at at alt er tilbake til det normale i februar. Vil du være en av dem som fortsetter etter at nyttårsfortsett-rusen har gitt seg, kan mobiltelefonen være til mer hjelp enn du tror.

Planlegg med kalenderfunksjonen!

En av de vanligste årsakene til at folk faller tilbake til gamle vaner, er noe så enkelt som mangel på planlegging. Dersom du satser på å få skikk på helsa ved å trene "når du føler for det", har du allerede tapt. Denne metoden fungerer ekstra dårlig for de med lange arbeidsdager, ettersom det ikke er vanskelig å finne "gode" grunner til å synke ned i sofaen når du kommer hjem.

De aller fleste mobiltelefoner i dag har kalenderfunksjon. Denne er et uvurderlig verktøy både for å holde disiplinen og motivasjonen oppe.

Det første du gjør er å legge inn faste treningstidspunkter, for eksempel onsdag og fredag fra klokken 17.00 til 18.30. Sørg for å stille inn påminnelsene til å gjentas hver uke. Greier du holde det gående noen uker, tilpasser kroppen seg ditt nye og bedre liv, og når du først er der, er det er null problem å fortsette.

Dersom du allerede vet at du vil ha problemer med å følge kalenderen i starten, kan du forplikte deg litt mer ved å invitere en venn til å være med på prosjektet ditt. Du vil vel ikke være den som ringer og melder avbud?

La mobilen fóre deg

"Spis seks små måltider til dagen istedenfor to store. Og for guds skyld, husk frokost!" Høres det kjent ut? Det er etterhvert blitt allmennkunnskap at hyppige og små måltider både øker forbrenningen og senker godterisuget. Å spise seks ganger daglig er imidlertid en større utfordring enn det høres ut til, og det blir fort til at du glemmer deg når du har hatt helt andre rutiner hele livet.

To tips for å få i deg det du trenger til riktig tid: Lag alle måltidene på forhånd, slik at du alltid har maten lett tilgjengelig, og sett alarmen på mobiltelefonen din til å varsle deg på faste tidspunkter hver dag. Det kan nok høres unødvendig ut å måtte fortelles når du trenger mat, men faktum er at dersom du spiser ofte nok, blir du aldri særlig sulten.

I tillegg til faste treningstidspunkter og riktig kosthold, er det uhyre viktig å ha mål for hva du vil oppnå med treningen din. Også her kan du bruke kalenderen, ved å legge inn et notat èn måned frem i tid, der du skriver hva du har tenkt å oppnå de neste fire ukene.

Vær realistisk

Når du velger treningstidspunkter er det viktig å ikke overvurdere seg selv. Dersom du ikke har trent før, og flesker til med å sette opp trening hver eneste dag, går du lei fortere enn svint, og øker sjansen for å droppe ut betydelig. I tillegg får du bedre effekt av treningen dersom du lar kroppen hvile en dag mellom øktene. Start forsiktig med to til tre dager i uken, så kan du heller øke antall dager når du er skikkelig i gang.

Det samme gjelder når du setter deg mål. Dersom du bestemmer deg for å gå fra 60 til 120 kilo i benkpress den første måneden, vil du få en solid knekk i selvtillitten når oppgjørets time kommer.

Og ikke minst: Du vil garantert oppleve dager der du ikke har muligheter for å få gjennomført treningen. Dette betyr ikke at du har spolert alt, og at du dermed like greit kan droppe neste dag også. Dersom du er i ferd med å opparbeide gode treningsrutiner, betyr det så godt som ingenting om du mister én dag innimellom, bare ikke la det skli ut.

(Foto: Istockphoto/P_Wei)

Ta bilder av fremgangen
Når du har kommet i gang med å skrive ned resultatene og finner ut at kondisjonen og styrken din faktisk øker, vil du merke at motivasjonen for å fortsette kommer helt av seg selv.

Det som virkelig kan motivere deg til å få på deg joggeskoene er når du begynner å se resultatene. De fleste telefoner som selges i dag har innebygd kamera, og det kan være et nyttig hjelpemiddel. Selv om du jevnlig jogger eller løfter vekter vil forskjellene fra dag til dag være så små at du fort kan tro at ingenting skjer. Hvis du derimot tar et bilde av deg selv annenhver uke vil du raskt oppdage at treningen bærer frukter når du sammenligner bildene. Det er en grunn til at omtrent alle reklamer for slankepulver og styrkedrikker inneholder et før- og etterbilde av personer som har gjennomført kuren.

Ta tiden – og få den til å gå

Dersom du først og fremst satser på kondisjonstrening er tidtakingsfunksjonene i mobiltelefonen din essensielle. Løper du for eksempel den samme strekningen to ganger i uken kan du bruke telefonens stoppeklokke for å holde oversikt over fremgangen fra gang til gang. Dersom du ikke har stoppeklokke kan du bruke alarmfunksjonen, og stille den til å ringe når det har gått like lang tid som du brukte på sist runde. Så er det bare å komme seg til målet før den ringer.

Selv om tidtakingsfunksjoner først og fremst forbindes med kondisjonstrening, kan du lett slenge dem inn i styrkeøktene. Du kan blant annet stille inn alarmen til å ringe etter to minutter, og ta så mange armhevinger du greier frem til den gir lyd fra seg. På denne måten holder du ikke bare orden på fremgangen, men har også en motivasjonsfaktor for å holde ut lenger. - Du gir deg vel ikke før alarmen har ringt?

En ting som er sikkert er at trening kan være ugudelig kjedelig. Dersom mobiltelefonen din har musikkspiller, kan du gjøre øktene langt mer underholdende ved å fylle opp minnet med yndlingsmusikken din. I tillegg til at tiden går fortere, vil du også holde ut lenger, ettersom musikk setter fart på energien.

For deg som trenger mer

Selv om de fleste telefoner allerede inneholder nok verktøy til å holde kustus på treningen din, finnes det programmer som kan gi deg det lille ekstra. Har du en smarttelefon finner du et vell av treningsprogrammer på Handango.com. I tillegg har enkelte telefoner funksjoner som egner seg bra for trening. Blant annet har Sony Ericsson W580i innebygd skritteller. Det finnes også enklere programmer for Java-telefoner, og noen tjenester lar deg laste opp resultatene dine på internett. Å nevne alle hjelpemidlene som finnes der ute ville tatt en evighet, så vi anbefaler at du selv søker opp programvare som kan brukes av din telefon.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med nyttårsfortsettene dine, og måtte du ikke bli en av de som igjen er på plass foran TV-en igjen i februar.

annonse