Tek.no

Guide Selvbygget spill-PC for 20 000 kroner

Den beste selvbygde spill-PC-en for 20 000 kroner

Vi setter sammen en råkraftig, fremtidsrettet og «pengesmart» spill-PC.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

«Entusiastspilleren» er sist oppdatert 29. mai 2019.

Når du skal bygge din egen spill-PC kan du velge å gå budsjett-veien og fortsatt få en opplevelse som langt overgår den til eksempelvis konsoller.

Legger du litt mer penger i potten får du en maskin som takler alle spill på aller høyeste innstillinger og lar deg spille som en proff.

Men over dette igjen har vi entusiastene. Det er deg som ikke bare har PC-spilling som en hobby, men som en livsstil. Hos deg sitter pengene litt løsere og kanskje har du til og med et årlig «PC-budsjett».

Det er for deg vi har satt sammen handlelisten «Entusiastspilleren».

Her har vi saumfart butikkene på jakt etter de beste komponentene som det fint kan forsvares å bruke penger på uten å gå helt bananas. Vi har tatt utgangspunkt i et budsjett på omtrent 20 000 kroner, men vi har sett mindre på prislappen enn for våre to andre handlelister.

Et mål for «Entusiastspilleren» er at maskinen skal være kraftig nok til å kjøre spill med høyeste grafikk og bildeflyt rundt 60 FPS i 4K-oppløsning, eller svært høy bildeflyt i 1440p-oppløsning. Samtidig skal den legge godt til rette for fremtidige oppgraderinger og være både stille og kjølig.

Se handlelisten for «Entusiastspilleren» hos Prisjakt (Annonselenke).

Handlelisten vår for «Entusiastspilleren».

Disse komponentene anbefaler vi for «Entusiastspilleren»

AMDs topprosessor med god ytelse i spill og programmer

AMD Ryzen 7 2700X Socket AM4 Box

AMD Ryzen 7 2700X Socket AM4 Box

Trolig det mest «kontroversielle» valget vårt i denne handlelisten er det AMD-plattformen og prosessoren vi har valgt som står for. For joda, vi anbefaler at du dropper Intels kraftigere i9-9900K og i7-9700K med tilhørende LGA1151-2-sokkel til fordel for AMDs AM4-baserte Ryzen 7 2700X-prosessor. Denne prosessoren yter litt svakere i spill, men den er også henholdsvis 2000 og 1000 kroner rimeligere enn Intels to beste prosessorer, og ettersom den benytter AM4-sokkelen kan den enkelt byttes ut med en prosessor fra Ryzen 3000-serien senere.

Å velge et AMD-basert bygg allerede nå, før selskapets Ryzen 3000-prosessorer er ute, virker kanskje litt forhastet. Men dette kan være strategisk lurt for deg som vil ha det beste uten å måtte bruke alt for mye penger.

Ryzen 7 2700X vil nemlig diske opp med mer enn god nok spillytelse i overskuelig fremtid, og når du senere vil ha vesentlig høyere ytelse for en grei pris kan du bare bytte prosessoren i en kommende Ryzen 3800X. Denne ligger an til å knuse Intels beste på både produktivitetsoppgaver og spillytelse.

Se alle nyhetene i Ryzen 3000-serien her »

Om vi hadde valgt blant Intels prosessorer ville ikke bare handlelisten blitt dyrere, men du måtte dessuten ha byttet hovedkortet også neste gang du ville oppgradere til en raskere prosessor. Det slipper du med vårt forslag hvor hovedkortet (og prosessorkjøleren vi foreslår) kan bli med videre.

Som andre AMD Ryzen-prosessorer kan 2700X overklokkes for enda høyere ytelse.

Les testen vår av AMD Ryzen 7 2700X her »

Ryzen 3000-klart hovedkort

Asus Prime X470-Pro

Asus Prime X470-Pro

Hovedkortet vi har plukket ut for vår AMD-baserte spillrigg er valgt fordi det er svært fremtidsrettet og ikke koster på langt nær like mye som konkurrentene med tilsvarende eller bare litt bedre spesifikasjoner.

Det har hele sju vanlige USB-A-porter og en fremtidsrettet USB-C-port. Ett av høydepunktene er M.2-sporet for montering av en virkelig rask lagringsenhet, med en integrert kjøleplate som lar den opprettholde makshastigheten mye lenger enn uten.

Viktigst for oss var imidlertid at det støtter minnehastigheter på inntil 3600 MHz, noe som er en sjeldenhet i denne prisklassen og for X470-baserte hovedkort i det hele tatt. Men merk at det stilles strenge krav til minnebrikkene, så kjøp dem vi har anbefalt i handlelisten vår for å være garantert maks hastighet.

AMD har bekreftet at alle brikkesett fra (x)400-serien er kompatible med den kommende Ryzen 3000-serien. Dermed kan du dunke en av de nye prosessorene rett inn her for langt mer krefter når det blir aktuelt. Som den 12-kjernede 3800X, for eksempel.

Effektiv og stille prosessorkjøler

Noctua NH-U12S SE-AM4

Noctua NH-U12S SE-AM4

AMD-prosessoren vi har valgt kan bli ganske varm under kraftig last og ikke alle vil være fornøyde med kjøleren som er lagt ved. Om du bryr deg om støynivå bør du derfor investere i en bedre prosessorkjøler.

Dette vil la deg hente ut så mye krefter som mulig av prosessoren. Med bedre kjøling vil den nemlig klare å opprettholde turbofrekvensen i lengre perioder av gangen. For ikke å snakke om at en bedre kjøler er nødvendig for deg som vil overklokke 2700X manuelt uten at viften og temperaturen skal ta helt av.

Vi har valgt en luftkjøler fra anerkjente Noctua. Selskapet er kjent for kjølere som flytter mye luft uten å støye, og mens denne tar en del plass er det mest i høyden. I bredden er den relativt slank, og den sperrer ikke for verken minnespor eller PCIe-spor på hovedkortet.

Utformingen dens åpner dessuten for at den som ønsker det kan gjøre en «push/pull»-konfigurasjon.

Lynraskt minne

G.Skill Trident Z RGB LED DDR4 3600MHz 2x8GB (F4-3600C18D-16GTZRX)

G.Skill Trident Z RGB LED DDR4 3600MHz 2x8GB (F4-3600C18D-16GTZRX)

Minnebrikkene vi har valgt fra OCZ ser skikkelig stilige ut, med RGB-belysning og det hele, men det er ikke derfor disse er løftet frem her. Asus, som har laget hovedkortet i anbefalingen vår, garanterer nemlig at akkurat disse minnebrikkene kan operere på sin høyeste hastighet på 3600 MHz ved å aktivere «DOCP», altså en overklokkingsprofil i samme gate som den mer kjente XMP-standarden til Intel.

Vi har vektlagt så høy minnehastighet som mulig på dagens AM4-hovedkort rett og slett fordi AMD Ryzen-prosessorene er enda mer avhengig av raskt minne enn Intel-prosessorer for å fungere optimalt. I spill vil du merke dette som både høyere snitt-FPS og mindre «lagg».

Ikke minst vil de raske minnebrikkene være gode å ha om du vil oppgradere til en prosessor fra Ryzen 3000-serien senere og få utnyttet denne så godt som mulig uten å skifte minnebrikkene. Når du ønsker større kapasitet kan du dessuten bare legge til et identisk sett til, noe som kan spare deg for mye penger senere.

Enn så lenge bør imidlertid de to modulene med til sammen 16 GB minne være nok selv for deg som vil spille de nyeste titlene og ha andre programmer som nettleser eller streaming-programvare i bakgrunnen.

Guide: Så mye høyere FPS får du med raskere minnebrikker (testet på Intel-plattform) »

Nvidias beste grafikkort for 4K-spilling

PNY GeForce RTX 2080 Ti XLR8 Gaming OC HDMI 3xDP 11GB

PNY GeForce RTX 2080 Ti XLR8 Gaming OC HDMI 3xDP 11GB

Grafikkortet er den desidert viktigste komponenten i en spill-PC og selvsagt er det kun et RTX 2080 Ti som gjelder når man skal lade en råkraftig spillmaskin.

Dette gir oss omtrent 25 prosent høyere spillytelse enn RTX 2080-kortet vi anbefaler for «proffspilleren», og kommer selvsagt også med støtte for strålesporing- og DLSS-teknologiene.

Med et RTX 2080 Ti kan du forvente omtrent 135 FPS i snitt dersom du spiller ved 1440p-oppløsning med alle grafikkinnstillinger på topp. Det passer dermed perfekt for deg som har en 120- eller 144-Hz 1440p-skjerm. Ikke minst lar det deg spille med en snitt-FPS på 80 ved 4K-oppløsning. Ikke dumt, med tanke på at de fleste spillskjermer med 4K-oppløsning maksimalt viser 60 bilder i sekundet uansett.

RTX 2080 Ti-modellen vi har valgt her er fra PNY, men det skyldes først og fremst at det er det tredjepartskortet med åpen kjøleløsning som er rimeligst akkurat nå. Vi anbefaler nemlig at du velger et kort med åpen kjøleløsning, fremfor en lukket hvor lufta skytes ut bak kortet som hos Nvidias referansedesign. Dette gir i de fleste tilfeller langt lavere støynivå og temperaturer.

Se vår RTX 2080 Ti-test her »

Lynrask «M.2»-SSD for Windows og favorittspill

Samsung 970 EVO Plus Series MZ-V7S500BW 500GB

Samsung 970 EVO Plus Series MZ-V7S500BW 500GB

Denne lynraske M. 2-PCIe-SSD-en trenger ikke tilkobling med kabler og tar ikke opp plass i kabinettet ditt. Den skrus nemlig fast i hovedkortets M.2-spor, som forsyner den med både strøm og datatilkobling.

Ettersom denne M.2-enheten er «PCIe»-basert oppnår den inntil seks ganger raskere lesing av data enn tradisjonelle SATA-baserte SSD-er (tenk lasting av kart i spill eller oppstart av Windows). I tillegg er den flerfoldige ganger raskere under skriving av data, noe du gjør når du installerer programmer og spill, eller lagrer noe til den.

Tanken vår er selvsagt at du skal installere Windows, alle programmene dine og favorittspillene på denne lynraske enheten. Andre filer, og flere spill fra biblioteket ditt du ikke får plass til, slenger du heller over på den ekstra SATA-SSD-en vi anbefaler under.

God SSD for spill, programmer og filer

Samsung 860 QVO 2.5 SATA III 1TB

Samsung 860 QVO 2.5 SATA III 1TB

Tidligere har vi anbefalt at du lagrer filer og spill du ikke bruker så ofte over på en rimelig snurredisk, som gjerne gir deg et par terabyte med lagring for så lite som 7–800 kroner. Når vi nå heller anbefaler en ekstra 2,5-tommers SSD på «bare» en terabyte er det fordi vi tror mange vil ha langt større glede av å ha noen håndfuller store spill lagret på en rask SSD, enn en treg harddisk som gir lange lastetider for alt den inneholder.

Så får du heller akseptere at du ikke kan ha 20 massive spill installert på samme tid, men med dagens raske nettlinjer og skylagring bør ikke dette være noe problem. Svært store filer, filmsamlinger eller annet der høy hastighet ikke er et krav kan du eventuelt lagre på en ekstern disk.

Les testen vår av Samsungs 860 Evo her »

Kraftig og effektiv modulær strømforsyning

Corsair RM750X V2 750W

Corsair RM750X V2 750W

For å drive maskinen din, med en mangekjernet prosessor og et svært kraftig grafikkort, i tillegg til både lagringsenheter og minne, trengs en dugelig strømforsyning. 750-watteren vi anbefaler er «80 Plus Gold»-sertifisert. Med en svært høy effektivitet på omtrent 90 prosent vil den gjøre susen selv ved fremtidig oppgradering av kritiske komponenter som grafikkort og prosessor.

Om du planlegger å kjøre to kraftige grafikkort sammen bør du imidlertid velge en enda sterkere strømforsyning, men dette er ikke noe vi vurderer som sannsynlig at mange vil gjøre i denne handlelisten.

Corsairs RM-strømforsyning er litt dyrere enn andre 750-wattere. Til gjengjeld er den som nevnt svært effektiv og dessuten helt modulær. Det vil si at du kobler til strømkabler etter behov og dermed slipper at det stikker en hel klynge med kabler ut fra strømforsyningen som du ikke trenger. Ettersom kabinettet vårt har en egen, lukket, seksjon for å skjule innsyn til strømforsyningen er dette kanskje litt luksus, men det blir langt lettere å bygge og holde maskinen ryddig med denne løsningen. Og strømforsyningen har du selvsagt i mange, mange år, så dette er en fin investering å gjøre for PC-ens «grunnsten» først som sist.

Kompakt kabinett med god ventilasjon og vindu

Fractal Design Meshify C Dark TG (Sort/Transparent)

Fractal Design Meshify C Dark TG (Sort/Transparent)

Om du holder deg til et kabinett med såkalt ATX-størrelse står du helt fritt til å velge dette selv. (Så lange det støtter ATX-formfaktoren passer det nemlig med resten av komponentene våre.) For, smaken er forskjellig, og en stor del av kabinettet er utseendet. I tillegg til komponentene inni skal det jo passe til omgivelsene. Vi har likevel dristet oss til å komme med en anbefaling av Fractal Designs Meshify C.

Dette kommer i sort utførelse og er bygget i stål med noen deler i plast og glass. Det er dessuten veldig kompakt til et ATX-kabinett å være.

Det unike med dette kabinettet er imidlertid ikke materialene eller størrelsen, men at det i så stor grad er fokusert på skikkelig god luftgjennomstrømming.

Frontdekselet består nemlig ikke av en typisk heldekkende metallplate, men heller et svært finmasket nett som lar viftene på innsiden suge til seg frisk luft nesten helt uhindret. Dette gjør det mulig for viftene å jobbe med lavere tempo og dermed også skape mindre støy.

SSD-er monteres på baksiden, slik at de og kablene deres er ute av syne. Som nevnt skjules dessuten både strømforsyningen og kablene dens også i et eget rom nederst i kabinettet.

Oppgraderingsmulighetene er store, og montering av kraftige kjøleløsninger og radiatorer med inntil 360 millimeter lengde (i front) er også en mulighet dersom det er din greie.

Operativsystem

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

I motsetning til såkalte OEM-lisenser blir en full Windows 10-lisens til over 1000 kroner med deg selv når du bytter ut hovedkortet på spillmaskinen din. Så for den som stadig bytter hovedkortet anbefaler vi gjerne å kjøpe en full lisens først som sist.

Siden vi i vår handleliste legger opp til at hovedkortet skal ligge fast en stund, og i alle fall til etter Ryzen 3000-serien, som vil være AMDs beste prosessorer i minst et år fremover, tenker vi imidlertid at mange kan klare seg med en OEM-lisens til en tredjedel av prisen.

Mange entusiaster har for øvrig enten allerede en full Windows-lisens liggende for overføring fra en tidligere maskin, eller kunnskap om å finne den billigere på nett.

Tilbehør til PC-en

Nå er vi i mål med selve PC-en. Men, kanskje står du virkelig på bar bakke og trenger både skjerm, tastatur og mus for å komme i gang? Vi har gjort flere samletester den siste tiden og har gode anbefalinger her:

Knallsterk og høyoppløst G-Sync-skjerm

Asus ROG Swift PG279Q

Asus ROG Swift PG279Q

Når vi snakker om skjermer for spilling skal det vanskelig gjøres å komme utenom Asus' ROG Swift PG279Q med oppløsning på 2560 x 1440 piksler. Mens den slettes ikke er billig, er 27-tommeren en av de aller beste spillskjermene på markedet. Den kommer både med Nvidias G-Sync-teknologi, som gir et bilde fritt for «riving», og et godt IPS-panel som kan overklokkes fra 144 til hele 165 bilder i sekundet. Med det kraftige GTX 2080 Ti-kortet er både oppløsningen og FPS-en absolutt mulig å oppleve.

Skjermen har enkel navigasjon med en smart stikke på baksiden, gode justeringsmuligheter og god byggekvalitet. Panelet strekker seg ikke helt ut til de tynne rammene, men like fullt er denne et ganske stilig skue på kontorpulten.

Les mer om Asus ROG PG279Q i testen vår »

Favoritten vår i full størrelse

Razer Ornata Chroma Gaming

Razer Ornata Chroma Gaming

Hvis du skal ha et tastatur som fungerer godt til både spilling og skriving er Razer Ornata meget interessant.

Det er først og fremst tastene som hever Razer Ornata flere hakk, med medium høye taster og god, lettkjennelig separasjon mellom dem uten at du må holde fingrene så høyt når du skriver. Razer har også truffet blink med den nye hybridbryteren «Mecha-Membrane», som henter litt fra både membranleiren og den mekaniske.

Programvaren gir mulighet for å sette opp mange spillprofiler med tilknyttede makroer og lys.

Det følger med en behagelig håndleddsstøtte i mykt, imitert skinn som festes med sterke magneter. Designet ser ganske nøytralt ut (helt til vi skrur på lysene), men vær obs på at dette er et ganske stort tastatur.

Les mer om Razer Ornata i vår samletest av tastatur »

Beste kablede spillmus

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Med G403 Prodigy viser Logitech hvorfor de fortjener plassen på toppen av salgslistene. Her får du god komfort, en god optisk sensor, høy byggekvalitet og et klassisk, men effektivt design som vil falle i smak hos mange. Vekten kan også tilpasses.

Musa har en ganske høy og fet bakdel. Dette gjør den ypperlig for spillere som griper musa med hele håndflaten, ofte kalt «palm grip». Det gummierte belegget på sidepanelene gir et godt grep, og klamme og svette hender vil ikke påvirke dette. Både tommel, ring- og lillefinger vil sitte trygt og godt på gummisidene.

Med programvaren kan du sikre at musa funker på alt av overflater, stille inn inntil fem DPI-nivåer og programmere RGB-belysningen. Innebygget minne sørger for at innstillingene dine blir med deg når du flytter musa til en annen datamaskin.

Les mer om Logitech G403 Prodigy i samletesten vår »

Trenger du bare nytt grafikkort?
Da finner du anbefalingene våre her »

Les også
Ryzen 3000 får inntil 12 kjerner og 24 tråder
Les også
Dette er de smarteste grafikkortene du kan kjøpe
Les også
Den beste selvbygde spill-PC-en for 10 000 kroner
Les også
Den beste selvbygde spill-PC-en for 15.000 kroner
annonse

Les også