Tek.no

Guide

Ikke kast den gamle PC-en

Ole Morten Knudsen
30 Apr 2009 15:00

PC-er utvikler seg stadig og folk kjøper ofte nye og bedre PC-er. Deres gamle maskiner havner derimot ofte på dynga på tross av at de er fullt funksjonelle. Her har vi derimot noen gode tips om hvordan du kan ta i bruk din gamle maskin kombinert med Linux.
Overflødige maskiner
Etter hvert som folk kjøper seg ny maskin for å kjøre de nyeste programmene kvitter de seg med den gamle PC-en. Dette på tross av at maskinen kun er noen får år gamle og har mye kraft til å utføre oppgaver. Men hva skal du med to PC-er på kontoret? Vi har funnet noen nyttige bruksområder for din gamle maskin som kan komme godt med i din hverdag.
Med disse tipsene vil du ikke bare få brukt gammel maskinkraft, du frigjør også mer kraft i din nye maskin så du får brukt denne ekstra effektivt.

Sett opp en dedikert firewall

En godt bruk av din gamle maskin er å sette den opp som en egen firewall for å beskytte ditt nettverk og din nye maskin. Du kan enten ta i bruk linuxdistribusjonene Devil Linux eller SmoothWall som er skapt for nettopp dette. Men i utgangspunktet er enhver linuxdistribusjon brukbar, da alle har innebygd firewall. Kombinerer du dette med en proxyserver slik som for eksempel Squid. Denne skal optimalisere din bredbåndslinje slik at farten holder seg oppe.


Etter å ha installert dette kan du trygt plassere maskinen i en skjult krok. Administreringen, om det behøvs, kan du ved hjelp av Webmin utføre via din nye maskin.

Filserver

Etter hvert som du har overført CD-samlingen din til MP3 og kjøper ny musikk på nett så blir det etter hvert mange filer å holde styr på. Ikke minst tar de mye plass. Da er det smart å kunne bruke din gamle maskin som filserver. De fleste maskiner har nemlig mye harddisk plass som ellers går rett i søpla. Da kan du lagre alle filene på denne og gjennom nettverk hente frem den musikken du ønsker via din nye maskin når du trenger det.
De fins flere programmer for å gjennomføre dette, men med programmet FreeNAS kommer du langt.

Media stasjon

Ikke alle er like fornøyde med en stasjonær PC i stua. Men om en grå kasse i et hjørne ikke plager deg, eller du kanskje har en snasen gammel PC, så kan du sette den opp som media stasjon. Vel og merke hvis den har nok maskinkraft. Gjennom denne kan du da kjøre filmer fra både DVD og selve maskinen, spille av musikk og med en nettlinje surfe på nett på TV-en.


Her finnes det også mange programmuligheter, men mange Linux-kjennere foretrekker og anbefaler Mythbuntu.

Arbeidsstasjon

Pleier det ofte bli en krangel om hvorvidt den nye maskinen skal brukes til jobb, spill eller surfing? Da kan dere få god bruk for den gamle PC-en, det kreves nemlig ikke mye av en maskin som kun skal brukes til surfing eller skrivearbeid. Puppy Linux og Damn Small Linux er to distribusjoner av Linux som er spesiallaget til nettopp dette.
På denne måten kan du gjøre ferdig din utsatte hovedfagsoppgave mens barna, som engang var årsaken til at denne ble avbrutt, får spilt litt online med venner.

Dataklynge

Dette er avanserte saker, men om du ønsker det kan du sette opp alle dine gamle maskiner for å utnytte deres kraft til å kjøre avanserte programmer på din nye. ClusterKnoppix er skapt for nettopp dette.

Dette programmet ble utviklet for en god stund siden og har ikke blitt oppdatert på lenge. Likevel vil det gjøre jobben langt enklere om du virkelig går inn for å koble sammen kraften i dine maskiner. Men husk at dette ikke er gjort i en håndvending, og det krever nok en del over snittet med datakunskaper både å sette opp og bruke et slikt system.

Gi bort maskinen

Med disse tipsene skal du få god bruk for din gamle PC. Om det derimot virker strevsomt og vanskelig er det likevel ingen grunn til å ta turen til dynga. Den norske organisasjonen FAIR tar nemlig gjerne imot din gamle PC. De har spesialisert seg på å slette programvare, installere ny og så plassere PC-ene i klasserom i fattige land.
Her er det ingen grunn til å ta turen til søppeldynga. PC-en din har flere år med utregninger foran seg.

Les også
Afrika vil ha din maskin
Les også
Kastet du denne i søppla?
annonse

Les også