Tek.no

Guide

Blinkskudd i høytiden

Bodil Krogvold
17 Des 2010 15:02

Julen er rett rundt hjørnet. Lykkelige barneansikter og hyggelige familiesammenkomster bærer potensiale for flotte og stemningsfulle familiebilder. I kampens hete har selv den beste fotograf lagt prinsipper og kunnskaper på hylla. Vi vil derfor gi deg noen raske tips om hvordan du kan dokumentere herligheten på best mulig måte.

Se for deg følgende scenario: Det er januar, og det nye året er få dager gammelt. Nyttårsforsettene er allerede glemt, ribbefettet har satt umiskjennelige spor rundt midjen, julegrana har endt sitt liv bak en søppelkasse – og minnekortet er proppfullt. Nå skal herligheten sorteres, studeres og redigeres. Mang en fotoentusiast har revet seg i håret over hva som skjuler seg. Bestemor har ribberester i munnviken, bestefar har saus på slipset og tante er konsekvent avbildet med akevittglasset i hånden. I tillegg finner du flere hundre bilder av junior som pakker opp den ene brannbilen, strikkegenseren og spillkonsollen etter den andre. I bakgrunnen ligger sammenkrøllet innpakningspapir, emballasje og fars nye drill. Kaoset er et faktum. På toppen av det hele har du begått fotografens store synd: Du har glemt å stille hvitbalansen, og hele familien ser ut som kokte hummere.

Sjansen for at det blir fotografiske godsaker av dette er liten. Heldigvis kan du med enkle grep få bilder som er både stueveggen og neste års julekort verdig.

Tips til julefotografen

Ta bildene dine i RAW dersom du har speilrefleks. Stearinlys, julepynt og juletrebelysning i stua gjør fargeforholdene vanskelig å jobbe med. Formatet gir deg muligheten til å stille hvitbalanse i ettertid, og dermed slipper du denne bekymringen. Dersom du bruker kompaktkamera, eller ikke har tilgang til programmer for bildebehandling bør du være nøye med å stille inn hvitbalanse underveis. Du kan lese mer om RAW og JPEG her.

Vurder dine optikkbehov. Dersom du har lyssterk optikk tilgjengelig kan du lettere unngå å bruke blits eller høy ISO, og resultatet blir langt bedre. Les mer om objektivets blenderåpning her.

Rydd opp. Forstyrrende elementer i bakgrunnen kan ødelegge ellers gode bilder. Skuffer du unna det verste rotet sparer du seg selv for mye etterarbeid.

Begrens deg. Mange av oss sverger til utallige eksponeringer for å få gode bilder. Av og til kan det dog være en idé å prioritere kvalitet over kvantitet. 500 bilder av junior som pakker opp gaver er et slit å rydde opp i, og ei heller spesielt spennende. Tenk komposisjon og vær kresen.

Vurder motivene. Potensielt herlige bilder av folk med ribbefett og rødkål på slipset eller i håret er unødvendig og lite pent.

Kos deg! Ikke glem å nyte tiden med familien, og unngå å bli en kameraterrorist.

God jul!

Les også
Ta supre bilder i snøen
Les også
Slik bruker du et speilreflekskamera
Les også
Med digitalt speilrefleks i julen
annonse

Les også