Guide

Slik blir iPad et tegnebrett

Digitale skjermpenner er ikke forbeholdt Samsungs Galaxy Note-modeller.

I dag er det noen få nettbrett på markedet som har digitale penner. Mest kjent er kanskje Samsungs Galaxy Note-serie. Du er likevel ikke nødt til å kjøpe en Galaxy Note for å kunne tegne digitalt rett på nettbrettskjermen. Det finnes nemlig en rekke digitale skjermpenner som også støtter Apples iPad.

Digitale skjermpenner skiller seg tydelig fra de vanlige skjermpennene som virker på alle typer enheter. Disse har som regel en forholdsvis tykk tupp som skjermen reagerer på som om den var fingeren din. Ulempene her er at tykkelsen svært ofte gjør det vanskelig å drive med presisjonsarbeid på skjermen, og at grader av trykk ikke registreres. En digital skjermpenn fungerer på en helt annen måte enn fingeren din. De har vanligvis en tynn tupp som er velegnet for presisjonsarbeid, og de vet akkurat hvor hardt du trykker, enten ved hjelp av sensorer i pennen eller i skjermen.

Wacom har vært markedsledende på tegnebrett i årevis. De lager naturligvis også skjermpenner for iPad. Dette er Intuos 2.Foto: Wacom

Penner fulle av teknologi

Pencil by FiftyThree er utformet som en god gammeldags blyant. Inni har den den samme teknologien som de andre produktene.Foto: FiftyThree

Apples nettbrett mangler i utgangspunktet en viktig del som nettbrettene som leveres med digital skjermpenn har. Her har produsentene bygget inn den samme teknologien som du finner i digitale tegnebrett av den typen du vanligvis kobler til en PC. Dermed sitter det en mottakerdel i selve nettbrettskjermen din om du har en Galaxy Note eller en ny Surface Pro fra Microsoft.

Så, hvordan har det seg at du kan få penner som gjør akkurat det samme for et nettbrett uten tegneteknologi innebygget? Svaret er at man putter mer teknologi inn i selve pennen.

Det fins i hovedsak fire forskjellige digitale skjermpenner du kan kjøpe, om du har en iPad. Mest kjent er muligens Wacoms Intuos-penn. Wacom er markedslederen på tegnebrett, og det er også deres teknologi du finner i nevnte Galaxy Note. I tillegg er pennene Adonit Jot Touch 4, Pogo Connect og JaJa fra produsenten HEX3 alternativer som er støttet av mange grafikkapper i Apples appbutikk. Utviklerne av redigeringsverktøyet Photoshop har også sin egen penn, kjent som Adobe Ink. Her får du også kjøpt en «digital linjal» som går under navnet Slide.

Dette er Adonit Jot 4. Ved siden av Wacoms produkter er den muligens den pennen som har bredest støtte i ulike apper.Foto: Adonit

Slik virker de

Adobe samarbeider med Adonit om produksjon og utvikling av sine digitale penner, dermed støttes de av mange av de samme appene.Foto: Adobe

De fleste av disse pennene har et lite arsenal av måter de lurer seg frem til presisjon på. Tuppen er som regel laget for at alle kapasitive skjermer skal reagere på den, men for disse produktene er den så tynn at uten litt ekstra magi i bakhånd, ville den virket omtrent like godt eller dårlig som en helt ordinær kulepenn. Noen skjermer støtter riktignok kulepenner også.

Ved hjelp av et innebygget batteri, og en rekke sensorer, deriblant trykksensor og akselerometer, vet pennen akkurat hvordan du beveger den over skjermen. Det eneste den ikke vet er akkurat hvor den er, noe som berøringssensoren i skjermen tar seg av. For å få den tynne tuppen til å virke må den lure skjermen til å tro at den er større enn den er. Dette gjøres enten på enkleste vis, ved å ha en liten ring rundt selve tuppen, eller ved at den sender ut et signal rundt tuppen, som forstyrrer det elektriske signalet som fingeren din ellers ville forstyrret.

For å få bevegelsesdata over til iPad-en bruker de fleste av disse dingsene Bluetooth 4.0. Det betyr at de har forholdsvis god brukstid på én lading, selv om batteriene gjerne ikke er særlig store. Adonit Jot 4 skal for eksempel holde i rundt 11 timer sammenhengende bruk før den må lades, og Wacoms Intuos 2 skal vare hele 28 timer. Har ikke skrivekrampen tatt deg i løpet av litt over ett døgn er det muligens sunt å sette pennen fra seg for lading en liten stund.

Slik brukes de

Pogo Connect kan utstyres med en rekke ulike tupper, men ingen av dem er spesielt tynne. Dette er også pennen med dårligst støtte for ulike iPad-modeller.Foto: Ten1Design

I motsetning til vanlige Bluetooth-enheter som man kobler opp ved hjelp av operativsystemets funksjoner, krever Bluetooth 4.0-enheter ofte at oppkoblingen skjer i en app. Dermed er du nødt til å laste ned en av appene som støtter disse produktene for å få dem til å virke skikkelig. Ulempen ved at støtten ikke ligger i selve operativsystemet er at alle ekstrafunksjonene i pennen slutter å virke med en gang du forsøker å bruke den utenfor en av disse appene.

I skrivende stund er det en hel haug tilgjengelige apper i App Store med støtte for én eller flere av disse løsningene. Noen av disse er rettet mot bildebehandling og tegning, men også kaligrafi og annet grafisk arbeide fins det apper for.

For mange apper er støtten for disse pennene mer enn å ta i mot data om trykk og hvordan pennen holdes over skjermen. De fleste av disse pennene har trykknapper som lar deg styre enkelte funksjoner i appene du bruker. I tillegg kan appen skille mellom pennen og hendene dine, slik at du kan skrive naturlig rett på nettbrettet uten å bli forstyrret av at hånden er borti skjermen.

Velg riktig penn

Om du vurderer å handle en slik penn er det verdt å passe på hvilke apper som støtter de forskjellige pennene. Det er også litt forskjell på hvilke iPad-modeller som er støttet. Mange av dem støtter en rekke ulike tilbehør, mens noen kun støtter et lite utvalg av det som er tilgjengelig. I Norge er det imidlertid først og fremst penner fra to av produsentene som er i salg:

Hjemmesidene til produktene:

Noen viktige apper

Inkist er et helt gratis tegneprogram med mange funksjoner og støtte for fire forskjellige penner.Foto: Inkist/Tai Shimizu

App for tegning og kaligrafi. Støtter Adonit Jot 4, Pogo Connect, HEX3 JaJa og Wacom Intuos 2 Creative Stylus. Applikasjonen er gratis å laste ned, gratis å bruke og ser ikke ut til å selge innhold i appen. Den viser heller ikke reklame.

Gratis tegneapplikasjoner fra Adobe. Adobe Ink og Adonits produkter er støttet. Viser ikke reklame, men tilbyr ekstra innhold mot betaling.

Enda en app fra Adobe, men denne støtter Adobes egne verktøy, Ink og Slide. Appen er først og fremst for tegning med geometriske former. Gratis å laste ned, men tilbyr ekstra innhold mot betaling.

Har du alltid ønsket deg et tegnebrett til PC-en? Med en iPad, appen Air Stylus og en digital penn er det akkurat det du har.Foto: Avatron Software Inc.

Denne appen er en litt spesiell variant. Her handler det ikke om tegning på iPad-skjermen. I stedet lar appen deg koble iPad-en til en PC, slik at du kan bruke den som tegnebrett i grafikkprogramvare på storskjerm. For enkelte brukere kan denne erstatte et frittstående tegnebrett. Appen koster 140 kroner, og støtter produktene fra Wacom og Adonit.

Procreate er en kritikerrost app for tegning og maling på iPad. I skrivende stund selges den til halv pris, som er 21 kroner. Appen støtter pennene fra Adonit og Wacom, i tillegg til Pencil by FiftyThree og Pogo Connect.

Noteshelf er, som navnet antyder, en notatapp. Du kan drodle og legge inn notater med penn, eller bruke skjermtastaturet og fingrene rett på skjermen. Appen støtter penner fra Adonit og Wacom, i tillegg til HEX3 JaJa, Pogo Connect og Pencil by FiftyThree. Appen koster 42 kroner, og skaperne vil gjerne selge deg ymse typer skrivepapir og ekstra funksjonalitet inni selve appen.

En ny tegneapp fra utviklerne som er best kjent for AutoCAD-programvaren på PC. Appen er gratis, å laste ned. Den er imidlertid ganske grunnleggende før du begynner å laste ned tilleggene som selges i appen. SketchBook støtter produkter fra Adonit og Wacom, samt Pogo Connect, HEX3 JaJa og Pencil by FiftyThree.

Med riktig tilbehør kan nettbrettet langt på vei erstatte PC-en din:
Slik blir nettbrettet ditt nesten som en PC »

Dette er kun noen av appene som er tilgjengelig, og det er slett ikke sikkert vi har fått med oss alle variantene av digitale penner heller. Opptatt av digital tegning på nettbrett? Del dine erfaringer og tips i kommentarfeltet under.

Les også
Noe for alle i Adobes Hollywood-satsing
Les også
– iPad Pro vil få skjermpenn
Les også
Se – vi styrer gressklipper-roboten med iPad-en
Les også
Bruk nettbrettet som PC
annonse