Slik overlever mobilen din påskeferien

Snø og kulde eller sol og sandstrender? Mobilen liker ingen av delene.

Uansett om du reiser på fjellet i påsken, eller foretrekker solen og varmen ved mer sydlige breddegrader, er stor sjanse for at mobiltelefonen din blir utsatt for større påkjenninger i ferien enn ellers. Mange opplever at mobiltelefonen har fått fuktskader etter en tur i skiløypa, eller at saltvann eller sand har trengt inn i telefonen etter en tur på badestranden.

Her er noen tips som kan hjelpe deg med å ta vare på telefonen din når du er på reise.

Kondens har tatt knekken på mange telefoner

Mobiltelefonens verste fiende er fukt. Fuktskader i mobiltelefoner er en av de vanligste grunnene til at verksteder avviser å reparere mobiltelefoner på garantien, og også en av de hyppigste tvistene hos Forbrukerombudet.

Heldigvis begynner noen produsenter, som Sony, å innse at telefoner bør kunne brukes under vanlige forhold også utendørs – men har du ikke en vanntett telefon er det lettere enn mange tror å pådra seg en fuktskade. Følger du disse rådene, bør du være trygg:

  • Ikke ha telefonen i en innerlomme i jakken når du står på ski eller utfører andre aktiviteter hvor du kan komme til å svette mye. Legg heller telefonen i en ytterlomme, eller i en egen lomme i ryggsekken. Kondens kan nemlig skade telefonen.
  • Ha telefonen i en polstret lomme, så reduserer du sjansen for at den blir ødelagt skulle du falle i skibakken.
  • Unngå at telefonen blir våt, for eksempel av snø fra hanskene dine.
  • Store og plutselige temperaturendringer kan skade telefonen, og du bør derfor ikke ta telefonen rett fra 20 minus og legge den ved peisen.
  • Skal du på badeferie til sydlige breddegrader, så husk at sand og saltvann er mobiltelefonens to verste fiender. Særlig den finkornete sanden har en tendens til å trenge inn overalt. Putt gjerne telefonen i en vann- og sandtett pose når du er på stranden. Det finnes spesialposer for mobiltelefoner, som også lar deg betjene skjermen gjennom posen.
Sony Xperia Z er helt vann- og støvtett.Foto: Sony

Disse telefonene tåler mer

Egentlig burde alle mobiltelefoner vært vann- og støvtette, mener vi. Noen produsenter har imidlertid skjønt det. Her er noen telefoner som har større sjanse for å overleve påskefjellet enn andre:

Har du ikke en vanntett mobiltelefon, kan det være lurt å investere i en vanntett pose eller deksel til telefonen. Dry Case, som vi har skrevet om tidligere, er et godt alternativ.

Når ulykken inntreffer

Har ulykken først vært ute, og du trenger ny mobil raskt kan du vurdere å bruke ett usertifisert verksted. Les mer om dette her: Mobilverkstedene for de utålmodige

Les også:– Verkstedene svindler deg med fuktskade

annonse