Systemkamera med og uten speil
Speilreflekskamera er etter hvert en betegnelse som er innerbeidet også blant folk som ikke er spesielt fotointeresserte, og de fleste later til å faktisk vite hva som ligger i begrepet også. Dette er en av grunnene til at vi har ventet i det lengste med å omdøpe våre ulike kategorier og grupper som bærer dette navnet til noe som slik markedet er i dag er mer presist, nemlig systemkameraer.
Folk flest vet imidlertid fremdeles ikke hva et systemkamera er, og derfor har vi valgt å skrive denne lille guiden som forklarer begrepet.
Les også: Entusiastkamera med stor bildebrikke
Enkelt sagt er et speilreflekskamera et spesialitilfelle av systemkamera. Et systemkamera er et kamera som danner en del av et system av forskjellige utskiftbare deler. Som oftest er det det at objektivene kan tas av kameraet og byttes som er det avgjørende, men hvert enkelt system består ofte også av andre deler som kan legges til eller byttes ut med andre, som for eksempel vertikalgrep, mattskiver, batteripakker, blitser, fjernkontroller og så videre.
Les også: Er dette verdens beste kameraer?
Det vil si at alle speilreflekskameraer som er i normalt salg i dag er systemkameraer, og det som gjør at disse grupperes er at de har et speil som reflekterer lyset opp i søkeren, og som vippes opp i det bildet blir tatt. Dermed får man i søkeren se akkurat det samme bildet som kameraet ser, men ikke akkurat idet bildet tas, siden speilet da er vippet opp. At søkeren blir mørk i det bildet tas er en grunn til at noen av verdens beste dokumentarfotografer i filmdagene foretrakk speilløse kameraer, men etter hvert har denne "mørketiden" blitt så kort at de fleste fotojournalister i dag benytter speilreflekskameraer.
Les også: Sniktitt: Vi kikker på Olympus E-P2
I filmdagene hadde speilløse systemkameraer en fokusmekaniske av såkalt målsøker-type, hvor fotografen ser motivet gjennom et lite vindu, mens kameraet "ser" gjennom et objektiv - en forskjell som er så liten at den ikke er merkbar på lange avstander. På kort avstand, derimot, vil fotografen og kameraet se motivet så forskjellig at kameraer av denne typen ikke egner seg spesielt godt til nærfotografering. Hovedsaklig gjelder dette makrofotografi, men det kan bli et problem også ellers når motivet ikke er langt fra fotografen, som for eksempel visse typer portrett.
Les også: Nytt lite systemkamera fra Olympus
Lenge var det svært få digitale systemkameraer som ikke hadde speil, og alle disse var av målsøkertypen, og dermed hadde de det samme problemet. Etter hvert som det nå de siste årene har blitt lansert flere og flere systemkameraer som baserer seg på LiveView og dermed ikke har optisk søker overhodet, forsvant ulempene ved denne typen kameraer, men også noen av fordelene. Problemene ved nærbilder forsvant, men også den raske og kontante responsen som kjennetegnet målsøkerkameraer. Autofokus ved LiveView er sjelden spesielt rask, men det foregår en rivende utvikling på området, og mye tyder på at tradisjonell autofokus slik vi kjenner den fra speilreflekskameraer vil bli tatt igjen om noen år. Samtidig har prisen på speilløse systemkameraer gått drastisk ned etter at Leica ikke lenger fikk være nærmest alene på markedet, og stadig flere produsenter hiver seg på denne karusellen.
Les også: Olympus E-P2: Ond tvillingbror?
Per i dag finnes det 12 ulike speilløse systemkameraer i produktguiden, som er i normalt salg, fra fire ulike produsenter og med tre ulike objektivfatninger:
Les også: Samsung NX10: Speilløs speilrefleks
I tillegg har Sony allerede lovet at de i løpet av året skal lansere et kamera av denne typen, i første omgang med tre ulike objektiver, og det spekuleres ivrig på om ikke også andre produsenter, som Canon, Nikon og Pentax planlegger lignende ting de neste årene. Alt tyder på at de alle sammen, dersom så skjer, vil utvikle sin egen objektivfatning, og dermed sitt eget system.
Les også: Sony følger etter
Hybridløsninger finnes også i form av kompaktkameraer med speilrefleksbrikke, som for eksempel Leica X1 og Sigmas DP-serie, men uten utskiftbar optikk, for ikke å forglemme Ricohs noe spesielle løsning med utskiftbare moduler bestående av både optikk og bildebrikke.
Kort fortalt skjer det mye spennende på dette området for tiden, og nisjen har endelig kommet for å bli. Den kan tilby bildekvalitet på speilrefleksnivå, men i en mindre og mer lommevennlig pakke. I produktguiden kan du nå enkelt skille mellom speilreflekskameraer og speilløse systemkameraer ved å velge speil eller ikke speil i systemkamera-kategorien, slik:
Les også: Test: Panasonic GH1
Les også: Test: Olympus E-P1
Les også: Ricoh med utskiftbar sensor