Tek.no

Guide

5 forlatte nettsider fra 90-tallet

Disse kan du fortsatt besøke – og le av.

Shutterstock/Skjermbilder
15 Okt 2014 06:00

Helt siden Internet Archive ble lansert i 2001 har det vært en enkel sak å hoppe tilbake i tid for å se hvordan nettsidene så ut for lenge siden, og hvordan de har forandret seg. Her kan du for eksempel sjekke hvordan Google, NRK eller Dagbladet fremstod i sine første år på Internett..

Det finnes imidlertid enkelte nettsider som rett og slett har blitt liggende på Internett uforandret siden 1990-tallet også. Disse kan du fortsatt besøke den dag i dag og navigere deg rundt slik du kunne da sidene var dagsferske.

Vi har funnet frem til noen av disse nettsidene via Wired, Reddit og Mentalfloss.com, og har plukket ut fem av dem. Vet du om flere? Tips oss i kommentarfeltet nederst!

1. Space Jam (1996)

Space Jam.Foto: skjermbilde

Er du født på 2000-tallet er det ikke sikkert du kjenner til spillefilmen Space Jam, men den ble en publikumsfavoritt i 1996. Basketballstjernen Michael Jordan spilte en av hovedrollene, Bill Murray en annen, men det spesielle var at også tegneseriefigurene fra Looney Toones var med.

Som i dag måtte en enhver film med respekt for seg selv også ha en tøff «hjemmeside», og Space Jam-nettsiden var definitiv tøff. Her ble du møtt av et stilig bakgrunnsbilde som forestilte universet, samt ikoner som forestilte planeter som sirklet rundt Space Jam-logoen. Selv logoen oser av 90-tallet, for øvrig. Fargerike fonter var også veldig «in» på den tiden, noe Space Jam-nettsiden kan bekrefte. Flere linker på ett og samme bilde var heller ikke uvanlig.

Nettsiden har blitt forlatt på Internett som den var etter 1996, hvilket betyr at du fortsatt har mulighet til å utforske den. Her finner du for eksempel filmens lydspor, og skuespillerbiografier. Har du mot formodning «siste versjon av Shockwave» (forgjenger til Adobe Flash) installert på PC-en sin kan du til og med spille et basketballspill.

Besøk: http://www2.warnerbros.com/spacejam/movie/jam.htm (jepp, hele adressen skal med)

2. The Robert De Niro Page (1998)

The Robert De Niro Page.Foto: skjermbilde

Skuespiller Robert De Niro har siden 1998 spilt i filmer som Men of Honor, Meet the Fockers og Stardust. Fan-nettsiden The Robert De Niro Page tar derimot for seg det han gjorde frem til 1999. Siden det har det ikke skjedd noe mer på siden.

Biografien om De Niro på siden er verdt en liten kikk, men vi kan ikke garantere at adressen for å sende fan-mail fortsatt gjelder. Du kan også ta quizen, i god gammelt format, eller sjekke ut bildegalleriet med lavoppløste bilder. På siden finner du dessuten WAV-filer med lydklipp fra kjente De Niro-filmer. Slike klipp brukte du kanskje som oppstartslyd når du skrudde på PC-en din på 90-tallet?

Ellers er det flere av linkene som tar deg videre til en tekst hvor det står «It's Coming Soon... I Promise». Vi venter i spenning. At han takker Internett-leverandøren sin for å holde siden i live, tilbake i 1999 altså, viste seg riktignok å være helt på sin plass.

Besøk: http://deniro.jvlnet.com/index.html (legg merke til index.html – dette var ikke uvanlig å se i mange nettadresser på den tiden)

3. Klingon Language Institute (1996)

Klingon Language Institute.Foto: skjermbilde

Kan du klingon, Star Trek-språket med alle harkelydene? Hvis ikke har du en unik mulighet til å lære deg noen fraser ved å ta opp studiene ved Klingon Language Institute. Nettsiden skal angivelig være uforandret siden 1996.

Uten å tråkke på alt for mange Klingon-føtter, så virker innholdet å være egnet for veldig spesielt interesserte – for å si det mildt. Derimot virker selve nettsiden å svært grundig, med for eksempel lydklipp som kan hjelpe deg med uttalen. Designmessig er den i tillegg relativt ryddig og oversiktlig. Det kan ikke sies om alle nettsider fra 90-tallet, ettersom de som regel var preget av kaos og slitsomme .gif-er.

Pe'el («kom inn»): http://www.kli.org/tlh/

4. Heaven's Gate (1997)

Heaven's Gate.Foto: skjermbilde

I 1997 begikk 37 sekt-medlemmer i Heaven's Gate kollektivt selvdrap fordi kometen Hale-Bopp ble synlig fra jorden. De var hjernevasket til å tro at et romskip skulle frakte dem til en guddommelig himmel, og at sektlederen var en slags inkarnert engel.

Det kan være vanskelig å forstå hvordan slike mennesker kan komme på slike vanvittige tanker. Sektens nettside har derimot overlevd sine medlemmer med 17 år, og her kan du for eksempel finne bibelversene de bygget troen sin på. Det mest skremmende er likevel avskjedsbrevet deres.

Selve nettsiden er pepret med fargerike fonter, en rød gif med ordene Red alert (advarsel), plassert på en svart bakgrunn med piksler som skal illustrere stjerner. Sånn sett har Heaven's Gate åpenbart fulgt flere av de samme webdesignprinsippene som var vanlig på 90-tallet.

Besøk: http://www.heavensgate.com/ (Hvis du tør. Det ryktes på Reddit at en overlevende fra sekten fortsatt svarer på mailer)

5. Zombo.com (1999)

Ok, ok, denne er litt på siden. Zombo.com var en tulleside som ble satt opp i 1999, omtrent da Adobe Flash gjorde sitt store inntog. Siden den gang har siden bestått omtrent som den var, så vidt vi kan skjønne.

Hvis du ikke kjenner til Zombo.com fra før, eller har glemt den, skal vi ikke røpe noe mer. Den bør riktignok gi deg et aldri så lite Flash-flashback hvis du surfet på nettet før årtusenskiftet.

Velkommen: Zombo.com (krever lyd)

Andre forlatte nettsider:

Vet du om flere som er verdt å besøke? Kommentér i forumet!

Ny TV-serie om teknologi
90-tallet: Tiåret da nerdene tok hevn »

(Kilder: Wired, Reddit, Mentalfloss.com)

annonse

Les også