Guide

Med denne kan du lage flammesprutende ponnier og vanningssystemer

Vi viser deg hvordan du kommer i gang med hobbyprosjektet ditt på Arduino.

Dette er Arduino

I den idylliske byen Ivrea i Italia, underviste Massimo Banzi i 2005 ved en skole for interaksjonsdesign. For at elevene hans skulle kunne realisere ideene de hadde, brukte de et mikrokontrollerkort som kunne programmeres til å for eksempel skru av og på lys og lyd eller å lese av brytere eller andre sensorer. Men kortet de brukte var både forholdsvis dyrt og vanskelig å lære seg for elevene. I tillegg fungerte det ikke på Macintosh-maskiner, noe mange av elevene ved skolen benyttet seg av.

På grunn av disse vanskene begynte Banzi å fundere på om man kunne lage et lettere utviklingsverktøy for elektronikk – og studenten Hernando Barragán tok det første steget, da han utviklet en prototypeplattform han kalte for «Wiring». Prosjektet var lovende og fortsetter den dag i dag, men Banzi ville ha noe enda enklere, billigere og lettere å bruke.

Så Banzi bestemte seg, sammen med noen kolleger, for å utvikle et nytt kort for studentene som skulle være enkelt i bruk og ikke koste noe særlig mer enn det ville koste å gå ut å spise på en pizzarestaurant.

Og dermed ble Arduino født.

Hva er en Arduino?

En Arduino er et utviklingsverktøy for å lage elektronikk. Det består av et elektronikkort med innganger og utganger som kan programmeres ved hjelp av enkle kommandoer. Arduino er designet for å være veldig enkelt å bruke, slik at selv personer uten teknisk bakgrunn skal kunne lage prosjekter basert på Arduino.

Arduino UNO.Foto: Shutterstock

Arduino fungerer på den måten at du skriver programkode på datamaskinen din og laster inn på Arduinoen ved hjelp av en USB-tilkobling. Programmeringsspråket som brukes er en forenklet versjon av C/C++ som er tilrettelagt for at det skal være enkelt å lage programkode selv for personer uten programmeringsbakgrunn.

Utallige prosjekter basert på Arduino har dukket opp de senere årene. Alt fra alkoholpustmålere til Twitter-display har dukket opp ved hjelp av dette verktøyet. Kildekode og designfiler for maskinvaren er gjort åpent tilgjengelig slik det er enkelt å lage sin egen Arduinoklone.

Disse karene har laget en flammeblåsende ponni:

Hvordan skiller Arduino seg fra Raspberry Pi?

Arduino og Rapsberry Pi er to forskjellige produkter som ved første øyekast kan fremstå som ganske like. Begge er små i størrelsen og koster ikke allverden. Begge kan brukes til å lage morsomme og ganske avanserte hobbyprosjekter, uten alt for mye kunnskap om elektronikk fra før – og begge er blitt ekstremt populære.

Men la oss kikke litt på hva som skiller disse to fra hverandre. Vi vil her ta utgangspunkt i en standard Arduino for å lettere få frem de viktige forskjellene.

Arduino og Raspberry Pi.Foto: Shutterstock

Raspberry Pi har MYE mer kraft

En av de største forskjellene er spesifikasjonene på maskinvaren. En Raspberry Pi er mye kraftigere enn en standard Arduino. Raspberry Pi har en 700 MHz prosessor og 512 MB minne, imens en standard Arduino bare har 16 MHz prosessor og 2 kB minne.

Raspberry Pi er som en ferdig datamaskin med USB, skjermutgang og lyd, bare mindre og billigere. Den kan kjøre et operativsystem og kjente programmer som for eksempel XBMC Mediasenter. En Arduino er ikke i nærheten av å kunne gjøre dette. På en Arduino kjøres bare spesiallagde programmer.

Noen blir kanskje fristet til å tenke at det da ikke er noe poeng med en Arduino siden Rapsberry Pi er billig og mye kraftigere. Men det som er viktig å tenke på er at Arduino og Raspberry Pi har to forskjellige bruksområder.

Arduino egner seg for elektronikk

Vi bruker Arduino når vi vil jobbe med elektronikk. Hvis vi vil gjøre noe så enkelt som for eksempel å blinke en lysdiode, så kan dette gjøres veldig enkelt ved hjelp av noen få kodelinjer på Arduino. Når vi skrur på strømmen på Arduinoen vil lysdioden begynne å blinke med en gang uten noe som helst merkbar forsinkelse.

Dersom vi skulle gjort det samme på Raspberry Pi måtte vi først sørget for å ha et fungerende operativsystem innstallert. Så kunne vi for eksempel laget kode i Python og konfigurert slik at denne startet automatisk når operativsystemet var startet opp. Men når vi setter på strømmen på Raspberry Pi ville vi først måttet vente noen sekunder på at operativsystemet startet før vi ville se at lysdioden blinket.

Dersom noe ikke hadde fungert i Ardunioeksempelet, ville vi bare hatt noen få kodelinjer å lete igjennom for å finne feilen. Dersom noe derimot hadde gått galt i Raspberry Pi-eksempelet ville vi ikke uten videre vite om problemet var at operativsystemet ikke startet, om programmet vårt ikke startet eller om det faktisk var noe feil i programkoden vår.

En Arduino kan selvsagt gjøre mye mer avanserte funksjoner enn bare å blinke en lysdiode, men det er altså når man skal jobbe mer på elektronikknivå at Arduino virkelig kommer til sin fulle rett.

Litt enkelt forklart kan en da si at en Raspberry Pi er bra for å lære om hvordan en datamaskin fungerer, mens en Arduino er bra for å lære hvordan elektronikk fungerer.

Åpen kildekode

En annen viktig forskjell mellom Arduino og Rapsberry Pi er at Arduino er basert på åpen kildekode, og designet av elektronikken ligger åpent tilgjengelig slik at hvem som helst kan klone den. Dette betyr at dersom du lager noe med en Arduino som du innser at flere kan ha nytte av, så kan du faktisk enkelt lage et produkt som du kan selge ved å ta utgangspunkt i Arduino-designet.