Tek.no

Guide Microsoft Surface RT eller Pro

Slik velger du riktig Windows-nettbrett

Hva er egentlig forskjellen mellom Pro-versjonen og RT-versjonen av Surface?

Espen Irwing Swang, Amobil.no
Espen Irwing Swang
1 Juni 2013 12:05

First page

Ved siden av RT blir Pro en tjukkas.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Denne uken kom Microsofts PC-versjon av nettbrettet Surface. Brettet er testet av vår søsterside Hardware.no, en test kan du lese her.

I denne artikkelen ser vi på hvilke forskjeller det er mellom Surface Pro, og Surface RT, som vi har testet tidligere. Vi har fått en del spørsmål om hvorfor du skal velge Surface RT, når du heller kan kjøpe en fullverdig PC i form av Surface Pro, og kanskje finner du svaret i denne sammenlikningen.

Les også: Nettbrettet som ville være PC

Nettbrett mot PC

En sammenlikning av Microsoft Surface RT og Microsoft Surface Pro, heretter bare kalt RT og Pro, må nødvendigvis bli rått parti. Pro er en fullblods PC med alle PC-ens fordeler, mens RT er et nettbrett med PC-grensesnitt. Samtidig har RT noen sterke sider – blant annet når det kommer til vekt, batterikapasitet og pris.

I denne sammenlikningen ser vi også litt på hvor langt du kommer med RT-brettet, før du må over på Pro for å få jobben gjort. Kanskje trenger du ikke egentlig Pro-versjonen?

Design og brukergrensesnitt

Tilsynelatende to like nettbrett, men det ene er en PC.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi starter med det som skiller aller minst, nemlig hvordan brettene ser ut, og hvordan menyene er utformet.

Brettene ligner hverandre i design, og har like store skjermer. De bruker de samme tastaturomslagene med magnetfeste fra Microsoft. Begge har en fot som kan vippes ut, slik at skjermen lener seg 22 grader bakover. Men Pro er atskillig tykkere og tyngre enn RT. Samtidig har Pro høyere skjermoppløsning, og en litt annen plassering av minnekortleseren. Ingen av brettene støtter SIM-kort (mobilt Internett).

Tastatur som tilbehør

Når det gjelder tastatur, er dette ekstrautstyr. Tastaturene koster normalt nær 1000 kroner, men i disse dager kjører Microsoft en kampanje med utvalgte forhandlere. Det betyr at du får tastaturet med på kjøpet, om du velger RT-versjonen av Surface.

Brukergrensesnittet på RT og Pro er det samme – Microsoft Modern UI. Du vil med andre ord ikke umiddelbart se at RT-brettet egentlig har et annet operativsystem enn Pro-brettet.

Startknappen som forsvant

ModernUI er kanskje best kjent som Windows 8-grensesnittet. Det er gjort mange endringer for å tilpasse grensesnittet til trykkfølsomme skjermer, men Windows 8 er nok likevel mest kjent for å mangle startknappen.

Mange savner startknappen, og velger å installere programvare som bringer den tilbake. Det kan du gjøre på Pro, men ikke på RT.

Apper og PC-programmer, eller bare apper

i "Store" finner du mange apper som kan kjøre på begge brettene. Men en del apper virker bare på Pro. I kategorien "Musikk og video" fant vi 2865 apper til RT, mens vi fant 3148 apper til Pro. Antallet apper øker jevnt og trutt, også til RT.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det viser også hva som antakelig er den viktigste forskjellen på RT og Pro. Mens Pro kan kjøre tilnærmet alt som er laget av PC-programmer, kan RT bare kjøre apper som er tilpasset RT.

Noen av de vanligste programmene, som Microsoft Office, gir deg Word, PowerPoint og Excel på RT. Vi merker oss at disse programmene virker nøyaktig slik vi er vant til fra PC, noe som gjør RT til det mest hensiktsmessige nettbrettet for deg som vil bruke et rimelig nettbrett til enkle kontoroppgaver. Pro versjonen kan kjøre alle versjoner av Office, men har ingen av dem inkludert i prisen. Vil du ha Office på Pro må du kjøpe lisens og installere programvaren selv.

På neste side kan du lese mer om hva som skiller RT og Pro fra hverandre >>

Les også