Til hovedinnhold
GuideMicrosoft Surface RT eller Pro

Slik velger du riktig Windows-nettbrett

Hva er egentlig forskjellen mellom Pro-versjonen og RT-versjonen av Surface?

Espen Irwing Swang, Amobil.no

First page

Ved siden av RT blir Pro en tjukkas.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Denne uken kom Microsofts PC-versjon av nettbrettet Surface. Brettet er testet av vår søsterside Hardware.no, en test kan du lese her.

I denne artikkelen ser vi på hvilke forskjeller det er mellom Surface Pro, og Surface RT, som vi har testet tidligere. Vi har fått en del spørsmål om hvorfor du skal velge Surface RT, når du heller kan kjøpe en fullverdig PC i form av Surface Pro, og kanskje finner du svaret i denne sammenlikningen.

Les også: Nettbrettet som ville være PC

Nettbrett mot PC

En sammenlikning av Microsoft Surface RT og Microsoft Surface Pro, heretter bare kalt RT og Pro, må nødvendigvis bli rått parti. Pro er en fullblods PC med alle PC-ens fordeler, mens RT er et nettbrett med PC-grensesnitt. Samtidig har RT noen sterke sider – blant annet når det kommer til vekt, batterikapasitet og pris.

I denne sammenlikningen ser vi også litt på hvor langt du kommer med RT-brettet, før du må over på Pro for å få jobben gjort. Kanskje trenger du ikke egentlig Pro-versjonen?

Design og brukergrensesnitt

Tilsynelatende to like nettbrett, men det ene er en PC.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi starter med det som skiller aller minst, nemlig hvordan brettene ser ut, og hvordan menyene er utformet.

Brettene ligner hverandre i design, og har like store skjermer. De bruker de samme tastaturomslagene med magnetfeste fra Microsoft. Begge har en fot som kan vippes ut, slik at skjermen lener seg 22 grader bakover. Men Pro er atskillig tykkere og tyngre enn RT. Samtidig har Pro høyere skjermoppløsning, og en litt annen plassering av minnekortleseren. Ingen av brettene støtter SIM-kort (mobilt Internett).

Tastatur som tilbehør

Når det gjelder tastatur, er dette ekstrautstyr. Tastaturene koster normalt nær 1000 kroner, men i disse dager kjører Microsoft en kampanje med utvalgte forhandlere. Det betyr at du får tastaturet med på kjøpet, om du velger RT-versjonen av Surface.

Brukergrensesnittet på RT og Pro er det samme – Microsoft Modern UI. Du vil med andre ord ikke umiddelbart se at RT-brettet egentlig har et annet operativsystem enn Pro-brettet.

Startknappen som forsvant

ModernUI er kanskje best kjent som Windows 8-grensesnittet. Det er gjort mange endringer for å tilpasse grensesnittet til trykkfølsomme skjermer, men Windows 8 er nok likevel mest kjent for å mangle startknappen.

Mange savner startknappen, og velger å installere programvare som bringer den tilbake. Det kan du gjøre på Pro, men ikke på RT.

Apper og PC-programmer, eller bare apper

i "Store" finner du mange apper som kan kjøre på begge brettene. Men en del apper virker bare på Pro. I kategorien "Musikk og video" fant vi 2865 apper til RT, mens vi fant 3148 apper til Pro. Antallet apper øker jevnt og trutt, også til RT.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det viser også hva som antakelig er den viktigste forskjellen på RT og Pro. Mens Pro kan kjøre tilnærmet alt som er laget av PC-programmer, kan RT bare kjøre apper som er tilpasset RT.

Noen av de vanligste programmene, som Microsoft Office, gir deg Word, PowerPoint og Excel på RT. Vi merker oss at disse programmene virker nøyaktig slik vi er vant til fra PC, noe som gjør RT til det mest hensiktsmessige nettbrettet for deg som vil bruke et rimelig nettbrett til enkle kontoroppgaver. Pro versjonen kan kjøre alle versjoner av Office, men har ingen av dem inkludert i prisen. Vil du ha Office på Pro må du kjøpe lisens og installere programvaren selv.

På neste side kan du lese mer om hva som skiller RT og Pro fra hverandre >>

Surface Pro eller RT - side 2

Underholdning

Skjermen på Pro er noen hakk bedre enn skjermen på RT. Men vi tenker ikke så mye på det før vi ser skjermene side om side. Her har vi tatt bilde av en detalj på låseskjermen gjennom en lupe. Klikk på bildet for å se det i original størrelse (Surface Pro til venstre).Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

RT kan ikke kjøre de vanlige PC-spillene. Pro er heller ikke noen utpreget spill-PC, men den takler i alle fall mange av PC-spillene. Begge brettene gir tilgang til en del av Xbox-universet, men på spill er Pro overlegen i forhold til RT.

Begge kan kjøre Netflix, mens Wimp, Spotify og Sonos ikke har egne apper for RT. Det finnes apper som lar deg styre Sonos fra RT, men funksjonaliteten er enklere enn på PC-versjonen du får til Pro.

Skal du se film i et format som ikke er støttet av Microsofts egen videospiller, finner du flere apper til RT som fikser dette.

Nettleser

Både Pro og RT-versjonen har nettleseren Microsoft Internett Explorer. Men på Pro kan du i tillegg installere så mange andre nettlesere som du måtte ønske.

En annen utfordring for deg med RT, er nettsider som krever Java. Du kan for eksempel ikke logge deg på nettbanker som krever Java i nettleseren. Du kan omgå problemet ved å logge deg inn i banken med BankID på mobil, dersom banken din tilbyr dette.

RT-versjonen støtter heller ikke USB-dongler for mobilt Internett, fordi brettet ikke kan kjøre programvaren som kreves av disse donglene. På Pro-brettet er dette plug-and-play.

For å få kontakt med Internett på RT utenfor de faste trådløse sonene, kan du bruke trådløs 3G/4G-router. Et annet alternativ er å bruke mobiltelefonens internettforbindelse via Wi-Fi. Det er i praksis ikke noe problem at du ikke kan bruke USB-dongler med SIM-kort på RT.

Surface Pro blir i lengden litt tung å holde på.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Tilsynelatende likt

Menyene på de to versjonene ser like ut, i alle fall frem til du har tilpasset Pro-brettet med programvare som bare finnes til Pro. Kontrollpanelet er det samme, snarveiene på tastaturet virker på samme måte, og vekslingen mellom det tradisjonelle "skrivebordet" og "Modern UI" skjer på samme måte.

Du har samme filutforsker, og kan organisere filene dine i mapper. Skrivebordet kan også fylles med snarveier, filer og andre elementer. Men siden RT-brettet ikke støtter vanlige PC-programmer, får du naturlig nok ikke like mange elementer å velge mellom som på Pro.

Sikkerhetsløsningene ved innlogging og tilkobling til nett er de samme. Trenger du spesiell programvare for å logge deg på sikret nett på jobben, vil du trenge Pro-versjonen. Men et lite lyspunkt for RT-eierne; siden du ikke fritt kan installere programvare på RT-brettet, får du heller ikke problemer med at de nyttige små programmene du legger inn drar med seg uønskede tilleggsfunksjoner.

Tilbehør

Denne pennen virker bare på Pro-versjonen. Den festes med en magnet til ladekontakten (lades ikke), og er av typen som antakelig er borte før du vet ordet av det.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Med raskere USB-port og mulighet for å kjøre alle typer tilbehør, er Pro-brettet overlegent RT på tilleggsutstyr. RT-brettet kan bruke mye av det vanligste USB-tilbehøret, men finner du ikke driver på brettet, kan du heller ikke laste den ned fra tredjepart.

Vi har brukt RT-brettet sammen med trådløse skrivere fra HP og Canon, og det har fungert utmerket. Microsoft vil ganske sikkert legge til nye drivere på RT i takt med at brettets programvare blir oppdatert.

Oppstart

Å starte opp maskinene fra avskrudd tilstand (boote) tar tid. Normalt vil du heller ikke behøve å gjøre dette hver gang du skal bruke et av dem. Begge starter raskt fra dvale, selv om RT er raskest. Pro sover litt tyngre enn RT, og trenger litt lenger tid på å våkne opp.

Fra vi vekker Pro til vi er på startsiden går det ikke mer enn 5-6 sekunder. Det er raskt nok til at vi ikke rekker å irritere oss over forsinkelsen.

På neste side kan du lese om hvordan Office fungerer på RT og Pro, og se hvilket av de to nettbrettene vi anbefaler til ditt bruk >>

Surface Pro eller RT - side 3

Office

Til de vanlige kontoroppgavene duger RT like godt som Pro. Unntaket er om du bruker spesielle programmer som ikke er tilgjengelig for RT. RT kan ikke kjøre spesialsydde løsninger for lønn, regnskap eller CRM. Må du ha tilgang til slike systemer fra RT, er alternativet å kjøre RT med web-applikasjoner, eller å bruke en terminalklient.

Selv om Pro er enn fullverdig PC, er det neppe mange som kjøper PC med 10 tommer skjerm til dette formålet. Skal du svare på e-post, skrive dokumenter, jobbe med regneark eller presentasjoner, er RT et fullverdig alternativ til Pro. Men hverken RT eller Pro er fullverdige alternativer til PC-er med større skjerm. Begge kan imidlertid brukes med eksterne skjermer. Pro-brettet har mini display-port, mens RT-brettet har en MicroHD-løsning.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Pro-brettet (til høyre) har Displayport på motsatt side. Begge brettene har 3,5 mm lydutgang og volumkontroll på motsatt side.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mest muskler i Pro

Pro-brettet har kraftigere ytelse enn RT-varianten. Du merker det best om du kjører apper som fungerer på begge plattformene. Du merker også at Pro-brettet skifter raskere mellom oppgaver, og at du raskere får oversikt over innholdet på minnekort eller andre lagringsmedier.

Kort oppsummert er de viktigste forskjellene mellom Pro og RT pris, tykkelse, vekt, batterikapasitet og tilgang til programvare. Hvilket brett du bør velge avhenger av hvilke behov du har. Du kan løse de fleste oppgaver med RT-brettet, men ikke alle. Det betyr at du vil ha behov for en PC til oppgavene du ikke kan løse på Windows RT-brettet. Kjøper du Pro, kan du spare deg utgiftene til en ekstra PC, siden Pro jo er en PC. Men prisen er høy, sammenliknet med hva du må gi for en større bærbar PC med tilsvarende ytelse.

Les også: 10 nettbrett under lupen. Hvilket er best?

Få også med deg den grundige testen av Microsoft Surface Pro på Hardware.no.

Her har vi samlet noen sentrale spesifikasjoner:

Surface ProSurface RT
Pris (uten tastatur)Fra 6990,-Fra 3890,-
ProsessorIntel Core i5-3317UNvidia tegra 3
GPUIntel HD 4000PowerVR
Minne4 GB2 GB
Lagringsminne64 GB/128 GB SSD32 GB /64 GB
Skjermstørrelse10,6 tommer10,6 tommer
Skjermoppløsning1920 x 1080 piksler1366 x 768
Flerfingring10 punkter5 punkter
Størrelse275 x 172 x 14 millimeter275 x 172 x 9,4 millimeter
Vekt907 gram680 gram
Apper/programmerWindows Mail og meldingsbehandling, SkyDrive, Internet Explorer 10, Bing og musikk, video og spill på Xbox.Word, OneNote, Excell, PowerPoint, Windows Mail og Messaging; SkyDrive; Internet Explorer 10; Bing; musikk, video og spill på Xbox.
USB3.02.0
Bluetooth4.04.0
GPSByttBytt
3G/4GByttBytt
Batteritid4-5 timer8-10 timer
annonse