GuideThe Crew

På med sikkerhetsselen, her går det unna

Hele USA ligger foran deg i et enormt bilfokusert MMO.

Innledning

The Crew er et enormt og særdeles fritt bilspill, der du kjører USA på kryss og tvers sammen med en rekke andre spillere. Vi snakker om et fartsfylt MMO, der det er biler, biler og atter biler som står i fokus.

For noen fremstår dette som det best tenkelige utgangspunktet for noe spill, mens andre vil kanskje vegre seg.

Du spiller en ung og lovende sjåfør, som har for uvane å gjøre ting som ikke er helt innenfor rent lovmessig. Etter litt innledende trøbbel kommer du deg tilbake på veien, men denne gangen jobber du på riktig side og har som oppdrag å infiltrere en tvilsom gjeng. I den forbindelse mangler det ikke på fart og moro.

Mens tradisjonelle bilspill gjerne holder seg til vanlige veier, eller fokuserer på å kjøre utenfor veien gjør The Crew begge deler. De fleste bilene kan tilpasses miljøet de skal kjøre i ganske bra, og du kan frese rundt ganske mye som det passer deg.

Du får kjøre på mange forskjellige måter.

Spillet kommer til en rekke plattformer, og har nok vært siktet inn på den nye konsollgenerasjonen. Det er enkelte elementer i PC-versjonen som har tydelig konsollslektskap, blant annet er det en sperre på oppdateringsfrekvensen. Utover det har du veldig mange gode muligheter til å justere på grafikknivåene.

– Har potensiale til å være det beste av dem alle

Vår kollega Espen Jansen i Gamer.no har skrevet en sniktitt og en test av The Crew.

– The Crew er et av de første virkelig massive bilspillene, hvor spillernes samkjøring står i fokus. Med en kraftig integrert en- og flerspillerdel lar spillet deg leke og konkurrere med andre spillere når og hvor det skal være, og muligheten til å interagere med andre spillere er et av de mest spennende aspektene ved The Crew.

– Med førti ulike biler å velge mellom, samt et flust av bildeler og ferdigheter å skru sammen etter eget ønske er valgfriheten stor, og det at man også er nødt til å endre taktikk og biltype basert på banegrunnlaget gir også mye til opplevelsen.

Les testen av The Crew hos Gamer.no »

Grafikkinnstillinger

Grafikkinnstillingene i The Crew gir deg en serie med innstillingsmuligheter, og burde være nok for at de fleste får det de føler for. Spillet har fire ferdigkonfigurerte sett med innstillinger å velge mellom, omtalt som Low, Medium, High og Ultra, som hver regulerer en rekke forskjellige mindre innstillinger i spillet.

Totalt sett kan du ende opp med en veldig overbevisende grafikk, med freske effekter og et yrende miljø rundt deg.

Dette gjør innstillingene
Graphics qualityLowMediumHigh Ultra
GeometryLowHighUltraUltra
ShadowsLowMediumHighContact Hardening Soft Shadow
TexturesLowHighUltraUltra
Env.MappingLowMediumUltraUltra
Depth of FieldLowMediumHighHigh
Motion BlurLowMediumHighHigh
Anti AliasingOffFXAAFXAA4x MSAA/TXAA
GrassLowHighHighHigh
Ambient OcclusionOffSSAOSSAOSSAO+/HBAO+

Geometry justerer hvor komplekst verden er bygget opp, være seg hvor mange elementer husene består av eller hva du ser av trær på avstand.

Shadow sier noe om hvor avanserte skygger du får, alle innstillingene gir deg skygger, men de blir mer kantete og stygge ved lave innstillinger.

Textures er rett og slett bildekvaliteten på teksturene som blir brettet over alle elementene som står rundt på kartene.

Environment mapping gir deg penere refleksjoner på blanke ting som vinduer på både biler og hus, samt den vanlige lakken på bilen.

Depth of Field går på å gjøre objekter som er veldig nærme eller veldig fjernt mer diffust, for å forsterke følelsen av dybde i bildet.

Motion Blur er den effekten som gjør at ting som beveger seg raskt i forhold til deg fremstår som uklare, dette for å øke inntrykket av fart.

Anti-Aliasing er på norsk kjent som kantutjevning, og brukes gjerne på skrå linjer som ellers lett ville fremstått som å bestå av flere trappetrinn. Disse hakkete linjene mykes opp for å ligne pikslene rundt, og resultatet er et mer naturlig bilde.

Grass går på gressmengden rundt om i spillet. Alle nivåer har en grønn grunntekstur, men et høyere nivå gir flere gresstrå som vaier i vinden.

Ambient Occlusion forsøker å gi deg mer realistisk lys, ved at lyset reflekteres mer av objekter, på en måte som simulerer det virkelige liv. Dermed blir ikke lyssettingen så statisk som den ofte er i datagrafikkens verden. Dermed kan du få penere skyggeeffekter og et generelt sett mer troverdig bilde.

Så god grafikk kan du få

Low fungerer greit om du vil spille The Crew på en halvgammel maskin. Det som kjennetegner dette nivået er at bilen fremdeles ser ganske bra ut rent teksturmessig. Det totale fraværet av kantutgjevning gjør likevel sitt til at vi styrer unna. Det meste annet ser i tillegg ganske trist ut.

Medium er noe bedre, blant annet får kommer skyggende bedre inn i teksturene og detaljene på avstand blir bedre.

Velg de forskjellige innstillingene i nedtrekksmenyene under for å se forskjellen.

High er ganske bra med tanke på kanter og teksturer, men vi irriterer oss fremdeles over enkelte kantete linjer, kanskje spesielt på bilen. Ellers blir teksturene her enda litt bedre på avstand.

Ultra er siste trinnet på stigen, og bildet blir her enda et hakk bedre. Vi ser blant annet at kantutgjevningen nå har blitt veldig bra, samtidig som skyggene nå har fått enda en liten boost.

Maskinoppsett

Vi har kjørt The Crew gjennom en rekke ulike maskinoppsett. I utgangspunktet har vi to grunnmaskiner, som vi så tester med flere skjermkort. Resultatet er en lang rekke med resultater, på alt fra relativt rimelige maskiner og opp til svært dyre oppsett.

Skjermkortene varierer i pris fra drøye 900 kroner og opp til rundt 4700 kroner.

Vi har benyttet de nyeste driverne fra henholdsvis AMD og Nvidia. For Nvidia-kortene er det Forceware 344.75 som gjelder. AMD-kortene blir brukt sammen med driverpakken Catalyst Omega

Ytelsestest

Resultater

Vi bruker altså to forskjellige maskiner for å teste ytelsen i The Crew. Ytelsen er testet i en scene med fullt av politibiler på hjul etter undertegnede, på vill flukt over et par jorder, noen veier og skogkratt.

Hovedforskjellene mellom de to maskinene er prosessoren og naturlig nok hovedkortet. Det er hovedsakelig prosessoren som skiller de to maskinen på ytelse. I den rimelige maskinen sitter en utgått AMD-prosessor til rundt 700 kroner, mens den dyre maskinen har en tre ganger så dyr Intel-prosessor innabords.

Skjermkortene vi har brukt spenner i pris fra tusen kroner og helt opp til godt over fire tusen kroner. Vi har brukt skjermkort fra både AMD og Nvidia.

Den gamle og rimelige AMD-maskinen vår har nok sett bedre dager, men det går likevel relativt greit unna så lenge du holder deg unna ultra. Dog, GeForce GTX 970 greier brasene. Likevel blir vi stående å vaie mellom GeForce GTX 770 og 970. For om vi titter på det nest høyeste grafikknivået henger GTX 770 godt med.

Tar vi i betraktning at GTX 970 koster rundt en tusenlapp mer enn GTX 770 så holder vi en knapp på det gode gamle GeForce GTX 770 på denne maskinen.

Med den litt dyrere Intel-baserte maskinen er det mange kort som yter godt nok, og her kan vi trygt smelle på det feteste innstillingssettet ultra. Det vi ser er at noe eldre AMD-kortene ligger litt under de kliss nye Nvidia-kortene her, skal vi være harde er det bare de to nyeste Nvidia-kortene som holder. Likevel er det klart at Radeon R9 290X er så nær at det kan forsvares det også.

Ser vi på de tre kortene er det et av dem som skiller seg ut, nemlig GTX 970, som er det absolutt rimeligste av dem. Dermed blir det nok en gang GeForce GTX 970 som blir vårt valg.

Anbefalt utstyr

Det er flere ting du trenger for å få den komplette spillopplevelsen med The Crew og her følger vår liste over ting du i det minste bør vurdere.

Først og fremst trenger du selvfølgelig The Crew. Dette spillet får du i en rekke nettbutikker, samt fra Ubisofts spilltjeneste Uplay. Du kan også kjøpe en lisenskode fra en tredjepart, som du så løser ut.

Krever sitt av maskinen din

The Crew krever ikke så alt for mye av maskinen din, men om du skal dundre på med mest mulig grafiske detaljer er det nødvendig med litt kraft. Ofte er det også slik at man ikke kjøper ny datamaskin utelukkende for å spille ett eneste spill, så derfor anbefaler vi gjerne en litt kraftig grunnmaskin.

Intels Core i5-4690.

Prosessor

Skal du ha en kraftig PC for variert bruk eller spill, er vår sterkeste prosessoranbefaling en Intel Core i5 4690, som koster rundt 1800 kroner. Med Intels Haswell-arkitektur, fire kjerner på 3,5 GHz, Turbo-teknologi og 6 MB L3-cache, leverer prosessoren svært god ytelse.

Skjermkort

Nvidias GeForce GTX 970 gjør rent bord denne gangen. Dette er et knallgodt skjermkort som yter godt, er relativt stillegående og ikke så alt for effektsugen. Legger vi til at prisen ikke er så hakkende gal, så er det ikke vanskelig å anbefale akkurat dette kortet.

Dette har i alle fall blitt en av våre absolutte favoritter i den øvre mellomklasse til nedre toppklasse.

Skjerm

En god skjerm er gull verdt, og er bindeleddet for den visuelle opplevelsen du skal ha av spillet. Som en ren spillskjerm vil vi gjerne trekke frem Asus ROG Swift PG278Q, som byr på et lynkjapt panel og solide justeringsmuligheter.

Det store ankepunktet er kanskje prisen, som er godt over 5000 kroner. Dette er likevel en særdeles god skjerm, som absolutt bør vurderes.

Corsair Vengeance K60.

Tastatur

Et godt tastatur er alltid fint å ha. Vi sverger til mekaniske tastaturer med Cherry MX Red-taster. Disse har et særdeles lett nedtrykk, og gir deg full kontroll i intensive dueller og når du må trykke som en gal for å komme deg unna tyske soldater som plutselig har oppdaget deg.

Vi vil her trekke frem Corsair Vengeance K60, som er blant de rimeligere tastaturene med Cherry MX Red-taster. I tillegg til pris har tastaturet også et par småfinesser vi setter pris på. Rullestyringen av volum er én av dem, samt den herlige håndleddstøtten som ligger godt under venstrehånden mens du spiller. Det er et spilltastatur til beinet, og vi elsker det.

Corsair Vengeance M65.

Mus

For å matche tastaturet fra Corsair bør du også vurdere musen M65, fra samme selskap. Dette er en meget god mus, som heller ikke koster så alt for mye. Anbefales helt klart.

Bilratt

Skal du bruke mye tid på et bilspill er du mer eller mindre nødt til å ha et ratt for å få fullt utbytte. Det går an med en vanlig spillkontroller, men du får absolutt den beste opplevelsen om du klinker til med et skikkelig ratt.

Det finnes billige ratt, og det finnes veldig dyre. Vi legger oss litt midt på treet, med det klassiske Logitech G27. Prisene for disse ligger nå rett under 2000 kroner, og det er mye kjøreglede for pengene.

Trenger du en hel spillmaskin? Sjekk ut anbefalingen vår »

annonse