Slik gjør du Android-mobilen innbruddssikker
Google har lagt inn stadig flere smarte sikkerhetsfunksjoner i Android.
Innhold
Dette er fjerde del av Android-skolen.
Del 1 finner du her: Slik kommer du igang med Android »
Selv om sikkerhetsbransjen stadig gnåler om mobilvirus, er nok den største sikkerhetstrusselen at mobiltelefoner blir stjålet og at alt du har på den kommer i gale hender. I Android har det blitt veldig enkelt å komme tyven i forkant.
Vanlig skjermlås
Skjermlåsen er veldig enkel å aktivere og effektiv når uhellet er ute. Tenk for eksempel alle passordene du må endre i all hast for å stenge mobiltyven ute fra kontoene dine. Skype, Facebook, Twitter, Dropbox, Google, Instagram og hva det måtte være. Har du en skjermlås med kode, er det ingen som får tilgang til kontoene dine med mindre de knekker koden. Heller ikke hvis de skifter SIM-kort. Tidligere har det vært mulig å hente ut data via USB uten kode, men i nyere Android-telefoner kreves opplåsing først.
Har du aktivert skjermlåsen med kode, kan ikke tyven bruke mobiltelefonen uten å først resette den og dermed slette innholdet på selve mobiltelefonen (ikke minnekortet). Du kan velge mellom et låsemønster, ansiktsgjenkjenning, personlig kode eller passord. Det skal nevnes at ansiktsgjenkjenningen ikke er i nærheten så sikre som de andre løsningene, fordi telefonen vil kunne låses opp av noen som har nese, øyner og munn plassert på omtrent samme sted som deg.
Du aktiverer skjermlåsen ved å navigere deg til «innstillinger», «sikkerhet», «skjermlås» og velge en sikker metode i stedet for «sveip».
I den samme menyen kan det være lurt å skrive noe i eierinformasjon, slik at de som måtte finne mobilen hvis du har mistet den kan se hvem eieren er.
Wi-Fi-basert låsstyring
Høres det litt for strevsomt ut å måtte trykke en kode hver gang du skal aktivere skjermen? Da kan du laste ned et program som bare låser mobilen din når du ikke er hjemme – det vil si når du ikke er koblet til det trådløse nettverket ditt hjemme. Eksempler er Tasker, Unlock With WiFi og Delayed Lock WiFi Plugin (sortert fra mest populær og høyest poengsum til minst populær og lavest poengsum i Google Play).
Finn igjen mobilen din
Du har kommet inn døra hjemme, men mobiltelefonen er ikke i lomma lenger. Ligger den igjen i bilen? Eller på toget? Har den falt ut av lomma et sted? Har noen rappet den?
Google har relativt nylig lansert sin egen sporingstjeneste som ikke nødvendigvis er forhåndsinstallert i telefonen din. Appen kalles «Google Device Manager» på engelsk eller «Android Enhetsbehandling» på norsk. I menyen heter den bare «Enhetsbehandling». Uansett, her har du linken.
Med denne applikasjonen får du opp mobiltelefonen din på et kart fra hvilken som helst datamaskin. Du trenger bare gå til https://www.google.com/android/devicemanager. Herfra kan du be telefonen din om å gi posisjonen sin til tjenesten, og på den måten kan du med stor nøyaktighet se hvor telefonen befinner seg.
Det hele forutsetter at mobilen din har en internettilkobling. Det har den jo normalt sett hvis du bare har glemt den i bilen. Hvis mobilen er avslått, skjer fjernslettingen eller låsingen så snart den skrus på igjen og kobler seg til internett.
Lås og slett
Enhetsbehandleren gir deg også muligheter til å fjernlåse telefonen din, og her kan du også skrive en melding og legge inn et telefonnummer som en eventuell finner kan se på låseskjermen. Sist men ikke minst kan du fjernslette alt innhold på telefonen, og på den måten sikre sensitiv data.
Flere av mobilprodusentene har også sine egne varianter av en lignende sikkerhetsapplikasjon. For eksempel er Sonys løsning «my Xperia» tilsvarende Googles variant, og er forhåndsinstallert. Du finner også en rekke tredjepartsløsninger som gjør det samme, siden Google var lovlig sent ute med å lansere sin egen løsning.
Kryptér innholdet
For en hvilken som helst mobiltyv er det veldig enkelt å plukke ut minnekortet fra telefonen din og på den måten få tilgang på all data som er på det, for eksempel bilder. Dette gjør du under «innstillinger» og «sikkerhet».
Kryptering av innholdet i mobilen og på minnekortet gjør at alt innhold er totalt uleselig uten PIN-koden eller passordet du velger, og det gjør det i praksis umulig å se innholdet i telefonen din – det trengs i alle fall veldig store mengder datakraft over lengre tid. Det er heller ikke noen stor ulempe for deg. Du må taste inn koden for å dekryptere dataen hver gang du slår den på.
Trenger du PIN-kode?
Den gode gamle PIN-koden gjør at SIM-kortet ikke er mulig å bruke for de som stjeler telefonen din. Det kan diskuteres hvor interessert andre kan være i å bruke SIM-kortet ditt til noe, men hvis du har låst SIM-kortet med PIN-kode vil det i alle fall spare deg fra å måtte stresse med å sperre det. Hvis du både har PIN-kode på SIM-kortet og låsekode på mobilen, er det uansett ikke mulig å misbruke abonnementet ditt.
Sikkerhetskopier innholdet
Nå er alle kontoene dine trygge om du skulle være så uheldig å miste mobiltelefonen din, men lite er mer plagsomt enn å miste inneholdet i mobiltelefonen – spesielt når den også brukes flittig som kamera. Å ta sikkerhetskopi er ikke lenger kjedelig, og det skjer faktisk helt automatisk bare du tillater det.
Under «innstillinger» og «sikkerhetskopier/tilbakestilling» finner du en sikkerhetskopieringsfunksjon som kanskje allerede er aktivert, men denne fokuserer på ting som programdata og Wi-Fi-passord, og sikkerhetskopierer ikke for eksempel bilder.
En annen funksjon er «Auto-synk» som ligger under «kontoer» i innstillingsmenyen. Hvis du aktiverer denne kan du legge til forskjellige kontoer som du vil at telefonen skal synkronisere dataen sin imot.
Vil du for eksempel synkronisere bilder kan du bruke Dropbox eller Google+. Begge deler er gjerne installert på mobilen fra før. Hvis du vil bruke Dropbox må du opprette en konto først hvis du ikke har det, mens Google+ går på Google-kontoen du allerede har.
For å bruke Google+ for synkronisering trykker du på «Google» under kontoer, «Google+» og «Autolagring». Her får du mange alternativer, for eksempel å bare autolagre når du er på Wi-Fi-nett eller å bare autolagre når laderen er koblet til.
Du kan selvsagt ta sikkerhetskopi på andre måter, for eksempel ved å manuelt lagre en sikkerhetskopi på minnekortet og deretter kopiere filen til datamaskinen. Vår erfaring er imidlertid at det er den type sikkerhetskopiering som skjer helt automatisk som faktisk fungerer.
Smart sikkerhetskopieringsapp: Helium
Det finnes også egne applikasjoner som er laget for å ta sikkerhetskopi. For eksempel er appen Helium en elegant løsning som kan lagre sikkerhetskopien i Dropbox, på Google Drive, på datamaskinen, på minnekortet eller hvor det måtte være. Det fiffige med Helium er at appen sikkerhetskopierer applikasjonene dine på en smart måte. Når du for eksempel bytter telefon kan du laste inn sikkerhetskopien på den nye telefonen og fortsette å spille alle spillene dine akkurat der du slapp.
Helium bruker en forholdsvis ny løsning i Android som krever aktivering fra datamaskin, og dersom du ikke har rootet Android-mobilen din må du installere programmet på datamaskinen og aktivere løsningen hver gang du starter mobilen din på nytt.
Trenger du antivirus?
Android fungerer slik at ingenting kjører uten at du har startet det eller gitt tillatelse. Det er likevel mulig at du installerer applikasjoner med ondskapsfull kode dersom du er litt lite observant i Google Play, selv om ondskapsfulle programmer er svært vanskelig å finne og det er liten sannsynlighet for å snuble over slike.
Det man gjerne omtaler som antivirusprogrammer har ofte andre funksjoner i tillegg, som brannmur, blokkering av SMS/telefonsamtaler fra bestemte numre, antityverifunksjoner (slik som Android Enhetsbehandling nevnt lenger oppe) i tillegg til å detektere trojanere, spionvare, adware og andre ondskapsfulle kodesnutter.
Samtidig er det udiskutabelt at ethvert antivirusprogram krever prosessorkraft, og dermed får du en litt tregere mobil og kortere batteritid. I tillegg viser tester at de fleste i liten grad oppdager ondskapsfull kode i applikasjoner.
Et alternativ er å være noenlunde årvåken når du installerer applikasjoner. Les hva andre brukere skriver om applikasjonen, sjekk hvor mange som har lastet den ned og se hvor mange stjerner programmet har fått. Du bør dessuten alltid sjekke hva applikasjonen ber om tillatelse til, uavhengig av om du har et antivirusprogram eller ikke.
Hva skal du se etter?
Trenger appen tilgang til kontaktlisten og Google-kontoen? Dette kan være programvare som skal hente inn brukerdata for å spamme eller drive med nettfiske etterfulgt av et svindelforsøk. Bare hvis du installerer en applikasjon som trenger å håndtere kontakter og du stoler på leverandøren, bør du godta dette.
Trenger appen å sende og motta tekstmeldinger? Eller å gjennomføre telefonsamtaler? Dette kan være en trojaner som har planer om å ringe et telefonnummer som koster mye å ringe til. Hvis du ikke forstår hvorfor applikasjonen skal behøve å lese eller sende meldinger og ikke stoler på leverandøren, bør du ikke installere den.
Trenger appen tilgang til posisjonen din? Informasjon om hvor brukere befinner seg over tid kan selges til aktører som driver med reklame. Det kan eventuelt dreie seg om lokasjonsbasert reklame. Både lokasjonsinformasjon og informasjon om hvem du er, hva du er interessert i og så videre er faktisk informasjon som er verdt penger og som kan selges på et marked.
Alt med måte …
Det er liten grunn til å bli helt paranoid, og du kan trygt installere Skype selv om applikasjonen krever tilgang til telefonlisten og Facebook selv om applikasjonen krever tilgang til posisjonstjenester. Men når du installerer et lite og ukjent spill, bør det ringe en bjelle hvis den ber om adgang til å sende tekstmeldinger. Å ha en haug applikasjoner du aldri bruker lenger er det heller ingen vits i. En ryddig mobiltelefon vil være sikrere enn en mobiltelefon full av apper du en gang installerte men ikke lenger husker hva er, selv om det også da er liten sannsynlighet for at du har noen form for virus på mobilen.
Få også med deg de tre første delene av Android-skolen:
- Del 1: Slik kommer du igang med Android
- Del 2: Utnytt potensialet i Android-mobilen din (Tek Ekstra)
- Del 3: Slik bruker du Android smartere (Tek Ekstra)