Til hovedinnhold
GuideSelf-Monitoring, Analysis and Reporting Technology

Slik finner du ut om harddisken din er i ferd med å dø

Den kan nemlig si i fra før det er for sent.

Shutterstock

Datakomponenter slites over tid og kan feile når du minst venter det, men de aller fleste komponentene er såpass holdbare at de fungerer i årevis etter at de har blitt uaktuelle og pensjonert på hyllen. I følge en undersøkelse fra 2013 har harddisker og SSD-er svært lave returrater, selv sammenlignet med resten av komponentene i datamaskinen.

Men disker brukes gjerne lengst av alle komponentene før de tas ut av maskinen, og når disken først krasjer har du et større problem enn om du bytter minnebrikkene – fordi harddisken inneholder så mye viktig informasjon.

Heldigvis trenger du ikke bli tatt på senga av et diskkrasj. Foruten å sikkerhetskopiere viktig data, kan du ta en helsesjekk av disken for å se om det er sannsynlig at den kommer til å feile i nærmeste fremtid. Det er her S.M.A.R.T kommer inn.  

Sikkerhetskopiering er langt enklere enn du tror:
Du er i gang på bare to minutter (Ekstra) »

Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology

Foto: Shutterstock

For å forutse operasjonsfeil og diskkrasj har en teknologi under navnet S.M.A.R.T blitt implementert i harddisker og SSD-er. Denne teknologien måler og loggfører en rekke atributter som sier noe om diskens tilstand, som for eksempel temperatur og tiden disken bruker på å spinne opp. Et attributt består av en beskrivelse, normalisert verdi, terskelverdi, verste målte verdi og i noen tilfeller ekte verdi. 

  • ID eller beskrivelse sier hva attributtet måler.
  • Normalisert verdi er en måling som er endret slik at høyere verdi er alltid bedre, uavhengig av hva som måles.
  • Terskelverdien er en nedre terskel. Er verdien under terskelverdien, er disken i faresonen
  • Verste målte verdi er den verste loggførte verdien. Denne er også normalisert.
  • Ekte verdi er målingen som ikke er normalisert. Dette er nyttig for å angi temperatur, antall dårlige sektorer og lignende.

Tar vi for eksempel en titt på attributtet for diskens temperatur, har vår disk i skrivende stund følgende verdier:

  • Beskrivelse: Intern temperatur
  • Normalisert verdi: 107
  • Verste målte verdi: 90
  • Terskelverdi: 0
  • Ekte verdi: 36

Den ekte verdien gir temperaturen i grader, i vårt tilfelle 36° celcius, mens de andre verdiene er normaliserte. Dette betyr med andre ord at høyere verdi tilsvarer lavere temperatur.

Ikke helt idiotsikkert

Acronis Drive Monitor.

Harddisktemperaturen, innenfor et gitt område, har i følge en massiv undersøkelse lite å si for levetiden. Men når temperaturen blir svært høy kan ting gå galt, og det er denne terskelen som er gitt ved terskelverdien. I følge spesifikasjonene til S.M.A.R.T skal terskelverdiene være satt slik at disken lever i minst 24 timer etter at en gitt verdi har passert terskelen, for å gjøre det mulig å sikkerhetskopiere innholdet på disken. I praksis kan det være at disken klarer seg i flere år til, dog med redusert ytelse eller kapasitet, men du bør uansett være i forkant og sikkerhetskopiere disken så snart du oppdager en faretruende verdi.

Hvilke attributter som rapporteres varierer fra disk til disk og bestemmes av produsenten, men alle disker har de mest kritiske attributtene inkludert. Ettersom produsenten også bestemmer terskelverdiene, hender det at disse er satt unaturlig lavt. Etter en analyse av 25 000 harddisker ble det estimert at median-levetiden til harddisker flest er på seks år, mens terskelverdien til noen disker ikke slår ut før det har gått 60 år. På vår disk var terskelverdien satt til 9 år, noe som virker mer fornuftig. 

Et annet problem er at du ikke får beskjed om at et S.M.A.R.T-attributt har gått under terskelverdien. Noen hovedkort varsler under oppstart hvis visse attributter er under terskelverdien, men den beste løsningen er å installere et program som automatisk varsler om noe er i ferd med å gå galt.

Sjekk S.M.A.R.T-statusen med et program 

Disken vår har tre sektorer som ikke kan skrives til, men om tallet ikke stiger over tid er det ingenting a være redd for.

Ved hjelp av tredjeparts-programvare kan du lese av diskens S.M.A.R.T-attributter og se hvordan det står til, og om noen attributter slår alarm kan du sikkerhetskopiere data for å ikke miste alt i et diskkrasj. Noen programmer kan også varsle deg automatisk, og to eksempler på dette er Acronis Drive Monitor og PassMark DiskCheckup. Begge er gratis, men vi foretrekker førstnevnte da det gir det litt bedre forklaringer på de forskjellige attributtene og er penere grafisk. 

I «Disk overview»-vinduet til Acronis Drive Monitor får du beskjed hvis det er et attributt som er under terskelverdien, eller hvis det er et kritisk attributt som har endret seg. I skjermbildene til høyre i denne saken kan du se at vår disk har tre sektorer som ikke kan brukes. Dette er et lavt tall og ingen ting å bekymre seg over, så lenge tallet ikke stiger. 

Hvis du har et attributt som er under terskelgrensen bør du finne ut mer om hva dette attributtet måler og hvilken fare det er for disken din. Det er veldig mange av dem, men det finnes en god liste over de forskjellige attributtene på Wikipedia, og trenger du mer informasjon om et spesifikt attributt kan du søke det opp hos Acronis. Noen attributter er kritiske, og disse er det spesielt viktig å være oppmerksom på. Hos Wikipedia er kritiske attributter merket med rosa, men uavhengig av hvilken feil du har anbefaler vi uansett å søke det opp på siden til Acronis. 

Utover dette er det bedre å være føre var når det kommer til potensielle diskproblemer. Et attributt som er under terskelgrensen kan signalisere at mekanikken i disken er på vei ut, og da kan det være lurt å sikkerhetskopiere all data først som sist. 

For å utvide levetiden til en harddisk er det absolutt viktigste å beskytte disken mot fysisk støt. Vær ekstra forsiktig med den bærbare datamaskinen og eksterne harddisker, og sjekk S.M.A.R.T-statusen med en gang hvis du har mistet maskinen eller disken i gulvet. I stasjonære datamaskiner bør du sjekke attributtet for temperatur, og se at dette ikke normalt stiger voer 50° celcius – da bør du innstalere en vifte for å øke luftflyten. 

Om disken likevel kræsjer er ikke alt håp ute:
Slik redder ekspertene data fra en sønderknust harddisk (Ekstra) »

(Kilder: HDSentinel, BackBlaze, Wikipedia)

Returrate på forskjellige komponenter, oktober 2013

KomponenttypeReturrate
Minne/RAM0,76 %
Harddisk 1,07 %
SSD1,27 %
Strømforsyning 1,50 %
Hovedkort 1,90 %
Grafikkort 2,10 %

Kilde: Linustechtips

annonse