Guide

Fem brukertips for Google Street View

Om du ikke har fått det med deg fikk Google i forrige uke endelig på plass det omdiskuterte Street View inn i Google Maps Norge. Street View er enkelt og greit en samling gatebilder tatt fra et litt spesielt kjøretøy som tar 360 graders bilder. Disse bildene blir deretter lappet sammen og knyttet mot adressesøket i Google Maps, og resultatet er at du via datamaskinen nå kan navigere og kikke deg fritt rundt i gatene.
Når det er sagt er det ikke alle gatene i Norge dette gjelder. Foreløpig er det strengt tatt kun de største byene på Øst- og Vestlandet som gir deg en god dose gater å kikke gjennom, men det vil komme mer etter hvert.
Hvordan du gjør dette i praksis er ganske enkelt. Start med Google Maps Norge og finn den oransje mannen til venstre. Så er det bare å dra og slippe ham over en av gatene som er merket med blått (du kan godt zoome i kartet først). Navigeringen i Street View-modus foregår med en blanding av mus og tastatur - det er bare å prøve seg fram.

Med tjenesten på plass er det selvfølgelig også et spørsmål om hva du kan bruke herligheten til. Her er fem gode forslag:

1. Boligjakt

Nei, da snakker vi ikke om å lete etter "Til Salgs"-skilt på Google Street View (heretter bare kalt GSW), men å bruke tjenesten til å sjekke opp en adresse. Ikke bare får du et alternativ til de gjerne oppussede meglerbildene uten å ta deg turen personlig, men du kan også spane inn nabolaget. Det kan være smart dersom du fra ikke er kjent med området fra før. Sesam lanserte forresten også en lignende tjeneste for omtrent ett år siden, som for tiden er begrenset til Oslo- og Trondheimsområdet.
Dette trenger naturligvis ikke begrense seg til deg som skal kjøpe bolig. Skal du for eksempel på ferie og har en mistanke om at det rimelige hotellet du har funnet befinner seg i et lugubert strøk kan du bruke det samme trikset.
 
2. Vindusshopping
Nå mener vi i hovedsak ikke at du skal sjekke ut tilbudene i byens forretninger - GSW er tross alt ikke i sanntid. Men som med forrige punkt er det fullt mulig å få et eksempel på typisk utvalg, og ved å ta med nærliggende butikker får du et inntrykk av hva slags handlestrøk det er snakk om. Perfekt om du skal på storbyferie og vil forberede handlerunden litt, mot det å faktisk traske halve byen rundt etter obskure platesjapper.

3. Øvelseskjøring

Måten hjernen vår takler kart og veier på varierer både mellom kjønnene og fra person til person. Er du av typen som har problemer med å finne fram på nye steder kan du tørrtrene med GSW, slik at du også kan merke deg bygninger eller andre landemerker. "Til høyre etter den grønne butikken" er enklere enn "til høyre inn på Noen Noensens vei".

4. På gamle trakter

Å finne nye steder er en ting, men for dere som har flyttet litt på dere gjennom tidene er det gjerne moro å se igjen gater og veier man har et forhold til også. Fordelen med GSW er at du slipper å fysisk måtte dra halve landet rundt for å komme dit. Om du er så ung at du ikke har noen gamle trakter å mimre tilbake til, kan vi anbefale deg å i det minste ta en kikk på gatene fra den gangen busker og trær var grønne.


5. "Finn naboene"-leken
Dersom du bor i et område som har hatt GSW på besøk vil det mest naturlige i verden være å sjekke ut sitt eget hus. Og så naboens, mens du lurer på om han hadde det like rotete som vanlig da Googles bil kjørte forbi i sommer. Kanskje du også får se kjentfolk, eller om du er virkelig heldig noe skikkelig snålt.

Les også
Nakent par tatt på fersken av Google Street View
Les også
Google Street View går under vann
Les også
Nå kommer StreetView i hele Norge
Les også
Dette er augmented reality
annonse