Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

GuideSelvbygget spill-PC for 10 000 kroner

Den beste selvbygde spill-PC-en for 10 000 kroner

Delene som gir deg over 100 FPS i Full HD-oppløsning.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

De siste årene har det blitt vanskeligere å bygge en dugelig spill-PC uten å føle at du må sprenge budsjettet. Spesielt om du som så mange andre vegrer deg for å passere den magiske 10 000-kronersgrensen.

Til tross for at det er mange ulike deler som utgjør en spill-PC mener vi imidlertid det fortsatt er mulig å realisere drømmen om en selvbygget maskin på budsjett. Du må bare være nøye med hvor de store sedlene puttes og være nådeløs når du vurderer hva som må være med og hva du kan klare deg uten. I alle fall for en stund.

Vi har i alle fall tatt utfordringen, og med et budsjett på omtrent 10 000 kroner har vi saumfart butikkene på jakt etter deler som lar deg bygge en spill-PC med høy spillytelse, samtidig som muligheten for senere oppgraderinger er ivaretatt.

Handlelisten vi har satt sammen denne gang sikrer deg en spillytelse på omtrent 100 FPS ved Full HD-oppløsning eller omtrent 70 FPS ved 1440p-oppløsning. Selvsagt med alle grafikkinnstillinger på maks.

Bygget vårt er basert på AMDs tredje generasjon Ryzen-prosessor, som har seks kjerner, støtte for overklokking og som spinner runder rundt Intels alternativer i samme priskategori. AMD-bygget sikrer også gode muligheter for fremtidig oppgradering. Videre har vi fått på plass masse raskt minne, en strømforsyning med kraftoverskudd og et pent og ryddig kabinett som har rom for å huse ting som ekstra lagringsdisker, store grafikkort og om ønskelig kraftigere kjøleløsninger i fremtiden.

Dette er delene vi har valgt

TypeKomponentPris
GrafikkortInno3D RTX 2060 Twin X23399,-
ProsessorAMD Ryzen 5 36001990,-
HovedkortAsus ROG Strix B450-F Gaming1119,-
MinneG.Skill Ripjaws V Red 16GB 3600MHz957,-
LagringKingston SSDNow A400 480GB590,-
StrømforsyningChieftec Eco GPE-600S 600W549,-
KabinettPhanteks Eclipse P300 Glass559,-
OperativsystemWindows 10 Home1290,-
Sum-10 453,-

Grafikkort

Grafikkortet er den viktigste komponenten i en spill-PC og den enkeltkomponenten vi har lagt desidert mest av budsjettet vårt i. Faktisk nesten 35 prosent.

Til gjengjeld får du enten spille med omtrent 100 FPS i Full HD-oppløsning, eller stort sett over 70 FPS ved den høyere 1440p-oppløsningen. Dette er selvsagt med alle innstillinger på maks.

RTX 2060 støtter også DLSS og strålesporing, men den praktiske ytelsen til disse teknologiene er ikke er spesielt mye å skrive hjem om i dette tilfellet.

Det er ikke nødvendig å henge seg opp i den eksakte modellen vi har valgt her. Nøkkelen til å få til dette bygget med et RTX 2060-kort for omtrent 10 000 kroner er å alltid velge blant av de billigste modellene når du handler. Prisene fyker nemlig opp og ned mellom de ulike modellene ukentlig. Bare pass på at RTX 2060-kortet du velger har minst to vifter for best kjøling og lavest støynivå.

Inno3D GeForce RTX 2060 Twin X2 HDMI 3xDP 6GB
Inno3D GeForce RTX 2060 Twin X2 HDMI 3xDP 6GB

Prosessor

Ryzen 5 3600 tilhører AMDs nyeste generasjon Ryzen-prosessorer. Disse er ikke bare klokket høyere enn tidligere generasjoner, men er også langt mer effektive takket være sin nye arkitektur og produksjonsteknologi.

I sum gjør alle forbedringene i Ryzen 3000-serien sitt til at AMD danker ut Intel på områder som videoredigering, strømming og multitasking så det synger. I tillegg har AMD lyktes i å tette gapet som tidligere eksisterte mellom de to kjempene når det kom til spillytelse. I samme priskategori, rundt 2000 kroner, finner du ingen annen prosessor som gir deg høyere FPS per krone.

Videre kan alle AMDs prosessorer overklokkes, og den neste generasjonen med Ryzen 4000-prosessorer er dessuten lovet støtte på AM4-prosessorsokkelen som dagens hovedkort er bygget rundt. Det betyr at du etter all sannsynlighet vil kunne oppgradere prosessoren til en enda raskere og nyere en i fremtiden, uten å bytte hovedkort i prosessen.

Det følger med en prosessorkjøler i pakken.

AMD Ryzen 5 3600 3.6GHz Socket AM4 Box
AMD Ryzen 5 3600 3.6GHz Socket AM4 Box

Hovedkort

Det B450-baserte hovedkortet vi har plukket ut for vår AMD Ryzen 5 3600-baserte spillrigg er rimelig, men både fremtidsrettet og fullt av gode egenskaper.

Som muligheten til å overklokke prosessoren, kjøre minnebrikker med svært høye hastigheter og tilby hele to spor for installasjon av superraske M.2-baserte PCIe-disker.

I tillegg har kortet flust av nyttige tilkoblinger og ser stilig ut. Du kan tilpasse uttrykket med adresserbar Asus Aura Sync RGB-belysning.

NB: Alle B450-baserte hovedkort er i utgangspunktet laget for Ryzen 2000-serien. I likhet med mange andre har imidlertid Asus gjort sitt hovedkort kompatibel med den nyere Ryzen 3000-serien ved å gi det en såkalt BIOS-oppdatering. Denne ble klar allerede i fjor sommer, men i ekstreme tilfeller kan du være uheldig å få tak i svært gamle kort om du handler i en butikk med lite gjennomstrømming av varer. Det kan derfor være lurt å handle hovedkortet fra en større butikk, eller be butikken bekrefte at partiet deres er oppdatert med Ryzen 3000-støtte før du handler.

Asus ROG Strix B450-F Gaming
Asus ROG Strix B450-F Gaming

Minne

Modulene på 2x 8 GB vi har funnet til budsjettmaskinen vår gir ikke bare god kapasitet både for nåværende og fremtidige spill. Med en hastighet på gode 3600 MHz lar de deg nemlig dra full nytte av hastigheten til Ryzen-prosessoren, som i større grad enn Intel-baserte prosessorer er avhengig av hurtig minne for å yte optimalt.

Ved å velge minnebrikker med så høy hastighet allerede nå blir det mer attraktivt å utvide med minne av samme type i fremtiden. Dette mer enn veier opp for at de er noen hundrelapper dyrere enn andre litt tregere brikker i dag.

Minnebrikkene fungerer for øvrig perfekt med hovedkortet vi foreslår i handlelisten, noe det alltid er viktig å sjekke.

G.Skill Ripjaws V Red DDR4 3600MHz 2x8GB (F4-3600C19D-16GVRB)
G.Skill Ripjaws V Red DDR4 3600MHz 2x8GB (F4-3600C19D-16GVRB)

Lagring

Hovedkortet støtter som nevnt superraske PCIe M.2-SSD-er, men for vårt budsjett blir disse enhetene litt for dyre. Dette kan du heller ha til gode mens du koser deg med en romslig og fortsatt svært rask «grisebillig» SATA-SSD.

Med en kapasitet på 480 GB er tanken at du skal ha plass både til å installere Windows, favorittprogrammer og de mest brukte spillene dine på denne. Andre filer, som bilder og dokumenter, tar for de fleste ikke veldig mye plass, og musikk og video strømmer vel de fleste for tiden uansett.

Dersom du trenger mer lagringsplass er det enkelt å legge til en «snurredisk» for dette senere. 1TB store disker koster fra 400 kroner, så noen stor kostnad blir det eventuelt ikke heller.

Strømforsyning

For å drive maskinen din og levere strøm til alle komponentene som prosessor, grafikkort, lagringsenheter og minne har vi valgt oss ut en strømforsyning på 600 watt med en god effektivitet på 85 prosent. Dette gir deg ikke bare mulighet til å drive RTX 2060 og andre mellomklassekort, men selv grafikkort som du finner langt oppover i entusiastklassen ved senere anledninger.

Strømforsyningen kommer med alle nødvendige kabler festet til seg og er altså ikke av den modulære typen. Det gjør likevel ikke noe, ettersom kabinettet vi har valgt gjør det lett å skjule både strømforsyningen i seg selv samt kablene dens.

Selv om dette er en relativt rimelig strømforsyning har den støtte for selv de kraftigste grafikkortene som trenger inntil 2x8-pinners strømkontakt, noe få strømforsyninger gir deg til denne prisen.

Chieftec Eco GPE-600S 600W
Chieftec Eco GPE-600S 600W

Kabinett

Om du holder deg til et kabinett med såkalt ATX-størrelse, eller på folkemunne «standardstørrelse», står du helt fritt til å velge dette selv samtidig som du er garantert at alle delene vi anbefaler her vil få plass.

For smaken er forskjellig, og en stor del av kabinettet er utseendet. I tillegg til komponentene inni skal det jo passe til omgivelsene. Vi har likevel dristet oss til å komme med en anbefaling av «Phanteks Eclipse P300».

Dette er solid bygget i stål, kommer i en nøytral sort utførelse og er relativt kompakt. Det er også sortlakkert på innsiden, noe som er greit ettersom et stort sidevindu i herdet glass lar deg titte inn i kabinettet. I topp og front er det montert støvfilter.

Kabinettet har smarte løsninger for føring og skjuling av kabler og støtter montering av vannkjøling. Ekstra fiffig er de to uttrekkbare harddiskplassene i front, mens strømforsyningen gjemmes helt bort under et deksel i bunnen av maskinen. Vær likevel obs på at bare én 120mm-vifte følger med, så du kan jo vurdere å slenge med en ekstra når du bestiller for å være sikret best mulig luftflyt.

Phanteks Eclipse P300 Glass (Sort/Transparent)
Phanteks Eclipse P300 Glass (Sort/Transparent)

Windows

En Windows 10-lisens koster over 1000 kroner og er en kjedelig utgift som spiser opp hele 10 prosent av budsjettet vårt. Du slipper imidlertid ikke unna Windows om du ønsker å spille, og du kan alltids trøste deg med at du har lisensen med deg i mange år.

Windows-versjonen vi har valgt er nemlig en fullversjon som du kan ha med deg selv om du velger å bytte ut hovedkortet, hvor en såkalt OEM-versjon (som er rimeligere) kunne ha skapt problemer dersom du ikke hadde tatt nok forhåndsregler.

Microsoft Windows 10 Home Nor
Microsoft Windows 10 Home Nor
annonse
Inno3D GeForce RTX 2060 Twin X2 HDMI 3xDP 6GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse