Tek.no

Guide

Hvordan rengjøre LCD-skjermer?

11 Mai 2005 15:55
annonse

Introduksjon


Hvordan skal denne rengjøres?

LCD-skjermene erobrer stadig flere kontorpulter, både på jobben og i hjemmene. Etter som prisene synker og kvaliteten bedres, er det flere og flere som lar seg friste av det sylskarpe bildet og den økte brukbare skrivebordflaten slike skjermer medfører.

Som med mye annen ny teknologi viser det seg etter hvert at det dukker opp noen fundamentale spørsmål om bruken etter hvert.

De fleste av oss har vel opplevd at en besøkende venn eller kollega har vært litt vel nærgående med den nye flatskjermen. Ivrige fingre har en tendens til å lande på skjermflaten når man skal vise frem noe spesielt på skjermbildet. Dette er kanskje et enda større problem for eiere av bærbare PC-er, hvor risikoen for et ublidt møte med feite fingre er enda høyere.

annonse

Gammelt mot nytt
Med CRT-skjermer er ikke problemet stort. Det sitter en flott glassplate i front av skjermen, og både fettflekker og støv kan pusses bort med en fille og litt pågangsmot. På LCD-skjermene er det derimot litt verre. De fleste som har vært borti en LCD-skjerm har kanskje lagt merke til at man kan lage "flotte" forvrengninger i bildet ved å legge litt press på et vilkårlig punkt på skjermen. Dette kommer rett og slett av at man dytter krystallaget som står for lysfiltrering ut av plass. Det er altså ingen tykk glassplate å herje med på LCD-skjermer.

Selve LCD-panelet er som regel dekket av en film. Nøyaktig hva denne består av er umulig å få opplyst av produsentene. Dette er industrihemmeligheter, siden filmen, spesielt på TN-baserte skjermer, er med på å bedre både farger og innsynsvinkel. Jeg vil vedde hatten min på at forskjellene mellom de ulike filmene er marginal, men det blir en digresjon.

Unngå ripene
Det som i alle fall er et faktum er at dette er et plaststoff, og på lik linje med andre typer plaststoffer er overflaten sensitiv i forhold til skarpe gjenstander og kjemikalier i tillegg til trykk. Dermed kan man ikke lenger bruke den gamle metoden med å gni til skitten er borte. Glassrens, eller våtservietter/spray med skjermrens inneholder også en del uhumskheter, som jeg personlig holder langt unna mine dyre skjermer.

Jeg har også hørt om tilfeller hvor folk har gått til angrep på skjermflaten sin med en papirkniv for å fjerne matrester. Hvordan matrestene har havnet på skjermflaten i første omgang er vel en historie i seg selv, men metoden for fjerning er høyst tvilsom. Å skrape ting av en tynn plasthinne er å be om riper. Disse ripene vil for alltid være der og irritere, og er man riktig "heldig" forvrenger de fargene med "rett" innsynsvinkel.

Les også