Til hovedinnhold

Døde piksler

Defekte eller "døde" piksler kan være et svært irriterende fenomen, der de lyser mot deg med sine konstante hvite, blå, rosa eller andre mer eller mindre eksotiske farger. Om skjermen du har anskaffet deg kun har et fåtall defekte piksler, type tre eller færre, er det neppe et grunnlag for å få skjermen byttet i en ny. Det å produsere helt feilfrie LCD-skjermer er nemlig en svært kostbar prosess, og de aller fleste skjermprodusenter regner med litt "slingringsmonn". De fleste nye LCD-skjermer følger nå ISO 13406-2 standarden, som også sier noe om defekte piksler.

Skulle du være så uheldig å oppleve å få en skjerm med en eller flere døde piksler kan du forsøke følgende: Finn frem en fotolinseklut e.l. og benytt denne til å forsiktig "massere" området ved den døde pikselen ved hjelp av tommelen eller pekefingeren. Et halvt minutt bør være nok.

NB: Det anbefales å skru av skjermen når du utfører dette "trikset".

Trikset vil ikke fungere i alle tilfellene, men vi har faktisk selv vært vitne til at dette har fungert, og at døde piksler igjen har våknet til live. Noen ganger kan pikselfeilen komme tilbake, og da er det bare å ta frem fotolinsekluten igjen. Det kan uansett være verdt å teste ut dette "kjerringrådet". Vi setter pris på om folk deler sine erfaringer omkring dette i forumet vårt, via linken nedenfor.

Vi gjør oppmerksom på at dette trikset gjøres på eget ansvar. Hardware.no er ikke ansvarlig for eventuelle feil som måtte oppstå som følge av dette.

annonse