Tek.no

Guide

Skal det være en podkast eller tre?

Illustrasjon
8 Juli 2009 15:00

Sommeren innebærer for mange en del reising, enten det er bilkjøring, endeløse timer på fly eller andre måter å komme seg frem på. Eller skal du kanskje tilbringe sommeren med rolige dager på hytta eller på stranda?

Uansett hvor du er har du sannsynligvis mobiltelefonen eller musikkspilleren med deg. Og da kan en podkast eller tre være perfekt for å slå i hjel tiden.

Podkast er lyd- eller videofiler du laster ned fra internett og ser og lytter til enten fra mobilen, musikkspilleren eller PC-en.

Dokumentarer og musikk

Podkastene kommer i mange innholdsformer, som alt fra musikksamlinger til språkkurs og underholdning. Ser du videopodkast, kan du for eksempel se både nyhetssendinger og dokumentarer på farten.

Mange podkaster inneholder også diskusjoner om et spesielt emne, som for eksempel en musikksjanger eller historiske begivenheter.

Det finnes også en rekke underholdningspodkaster både på norsk og engelsk. De fleste norske radiokanaler legger ut radioprogrammene sine som podkast. 

Se, lytt, lær

Podkaster er altså en glimrende måte å holde seg oppdatert på og lære nye ting, samtidig som du nyter fritiden og solen i sommer.

For å kunne se på podkaster i videoform, må musikkspilleren eller mobiltelefonen din ha fargeskjerm og mulighet til å spille av video.

Slik får du podkastepisoder

I Amobils podkast-katalog vår kan du laste ned en rekke norske og utenlandske podkaster. Allerede nå ligger det 80 762 episoder og venter på å bli lastet ned helt gratis. 

Velg å lagre lenkemålet på PC-en din.

For å laste ned podkastene til datamaskinen, høyreklikker du på "last ned" og velger å lagre filen. Nå ligger podkasten lokalt på PC-en, og du kan se den når du vil. 

Overfør de til mobilen eller MP3-spilleren

Lydpodkastene kan brukes på alle musikkspillere og mobiler med MP3-støtte, og er bare vanlige lydfiler som du overfører på samme måte som du overfører musikken din. 

I tillegg finner du en videopodkaster som kan lastes ned til de musikkspillerne og mobilene som støtter video i MP4-format. 

Når du kobler mobilen eller musikkspilleren til PC med en kabel, vil PC-en i de fleste tilfeller oppdage den og bruke den som en lagringsenhet. Da kan du enkelt dra filene rett over til mobilen eller musikkspilleren, enten du bruker Windows, Mac OS eller et Linux-basert operativsystem. 

Dersom MP3-spilleren din vises som en masselagringsenhet, kan du enkelt dra podkasten rett over.

Bruker du mobilen, kan du i de fleste tilfeller også bruke Bluetooth eller en minnekortleser for å overføre podkastene. Les mer om hvilken metode som er best »

Itunes

Dersom du har en Ipod eller Iphone fra Apple, må du bruke Itunes for å overføre podkastene. Lagre filen på disken, og dra den inn i Itunes når den er ferdig nedlastet. Neste gang du synkroniserer med Itunes, vil den nye podkasten automatisk legges over på enheten. 

Du kan laste ned Itunes fra Apples nettsider

I Itunes kan du dra podkasten rett inn i Ipod-mappa.

For å overføre podkastene over til musikkspilleren, kan du dra filen rett inn i Itunes etter podkasten er ferdig nedlastet. Neste gang Ipoden synkroniseres med Itunes, vil den nye podkasten din være å finne på spillelista.

Her finner du podkaster å laste ned »

Les også
Øreplugger helt utenom det vanlige
Les også
Snart får du lengre spilletid
Les også
Zune kommer til Windows Mobile
Les også
''Adjø'', kopibeskyttelse!
Les også
Telenor lanserer musikklubber
Les også
Apple vil gi vekk musikk
Les også
Nå får mobilen Dolby
annonse

Les også