Guide

Slik lager du din egen Ruter-skjerm med knøttemaskinen Arduino

Se hvordan vi bygde vår egen lille skjerm som viser når neste buss kommer.

Introduksjon

Skulle du ønske du visste nøyaktig når neste buss kommer til holdeplassen din, uten å måtte ta opp mobilen eller åpne en nettleser? Hadde det ikke vært kjekkere om du hadde det synlig hjemme, på samme måte som at du enkelt kan sjekke klokka på stekeovnen? Vi i Tek.no bestemte oss for å lage vår egen lille sanntidsskjerm til å ha stående på skrivebordet, for å vise hvor lenge det er igjen til neste buss kommer.

I 2006 gjorde nemlig Ruter det mulig for hvem som helst å hente ut informasjon om for eksempel når neste buss kommer til en bestemt holdeplass – ved å legge ut sanntidsdataene sine åpent. Dette betydde at det nå var fritt frem for alle å hente ut disse dataene og lage nye applikasjoner basert på de.

Blant annet har tjenesten Mapnificient benyttet seg av dette til å lage en tjeneste som viser deg et kart med oversikt over hvor langt du kan komme deg med kollektivtransport på f.eks. en halvtime. Det er veldig nyttig dersom du tenker på å flytte eller bytte jobb.

Vi har tidligere skrevet blant annet en guide til hvordan du kommer igang med knøttemaskinen Arduino og hvordan du kan lage et utelys som skrus på automatisk når det blir mørkt. Ved å kombinere våre Arduino-kunnskaper med de åpne sanntidsdataene gikk vi igang med prosjektet. For anledningen gikk vi til innkjøp av et LCD Arduino-shield fra Linksprite med både en liten LCD-skjerm og noen knapper.

Vi delte oppgaven inn i tre deler:

  1. Få displayet til å fungere
  2. Få til å hente sanntidsdata fra Ruter
  3. Koble samme det hele
Arduino og LCD-shield.Foto: Øyvind N. Dahl